10 lietas, kas tev jāzina pirms vēlēšanām (112)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pašvaldību vēlēšanas, kurās izvēlēsimies katrs savas dzimtās pilsētas vai dzīvesvietas nākotni, notiek jau šo sestdien. Kaut arī balsošana ir šķietami vienkāršs process, lai būtu pilnīga pārliecība un gandarījums par to, ka pilsoņa pienākums izpildīts godam, TVNET sazinājās ar Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) un atgādina desmit lietas, kam jāpievērš uzmanība pirms došanās pie vēlēšanu urnām.

1. Noskaidro savu vēlēšanu iecirkni

Pirms dodies balsot, jānoskaidro, kurā vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā esi reģistrēts, jo atšķirībā no Saeimas vēlēšanām, kur balsstiesīgie var atdot savu balsi no jebkura pieejamā vēlēšanu iecirkņa, Pašvaldību vēlēšanas notiek pēc pieraksta vietas. Ja vien nav noklīdis no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PLMP) sūtītais ziņojums, to var izdarīt, zvanot uz CVK tālruni 67049999 vai kādā no šo abu valsts iestāžu mājaslapām, ierakstot vārdu, uzvārdu un personas kodu.

2. Uzzini, kurš pēc kārtas balsotāju sarakstā esi tu

Kā zināms no iepriekšējo gadu pieredzes, vēlēšanu iecirkņos vislielākais balsotāju pieplūdums ir ap brokastu un pusdienas laiku. Lai izvairītos no stāvēšanas rindā, katrs vēlētājs jau iepriekš var noskaidrot savu balsošanas kārtas numuru – vismaz aptuveno vietu rindā būtu vēlams zināt lielāko pašvaldību iedzīvotājiem, jo, vēloties nodot balsi sastrēgumstundā, var sanākt gaidīt rindā.

3. Līdzi ņem pasi vai elektronisko identifikācijas karti

Kopš pērnā gada, kad apgrozībā tika laistas elektroniskās identifikācijas kartes, tās ir kļuvušas līdzvērtīgas pasei. Arī ar tām būs iespējams piedalīties šajās pašvaldību vēlēšanās.

4. Iepazīsties ar partiju sarakstiem jau iepriekš

Lai būtu pavisam skaidrs priekšstats, par kuru sarakstu un deputāta kandidātu atdot savu balsi vai tieši pretēji - kuru svītrot, ir vēlams jau iepriekš iepazīties ar katras pašvaldības piedāvāto partiju un kandidātu sarakstu. Tas izdarāms CVK mājaslapā, kā arī līdz sestdienai katrā vēlēšanu iecirknī, tā atvērto darba laiku ietvaros.

5. Izsvītrojot visus, tāpat nobalsosi par attiecīgo partiju

Vēlēšanu zīmē var ievilkt neierobežotu skaitu plusiņu un mīnusiņu. Iepriekšējos gados bijuši gadījumi, kad kāds no vēlētājiem balso par sarakstu, taču izsvītro visus tajā esošos kandidātus, tā it kā paužot savu protestu. CVK pārstāvji atgādina, ka Latvijas vēlēšanās nenotiek balsošana «pret». Tātad – iemetot urnā lapiņu ar sarakstu, kurā izsvītroti visi potenciālie deputāti, vienalga balss tiek partijai, pret kuras kandidātiem viņš it kā iestājies. «Bieži vien, šādi nobalsojot, cilvēki domā, ka nobalsojuši pret sarakstu. Bet tā nav,» rezumē CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

6. Pārbaudi savu vēlēšanu aploksni

Saņemot materiālus, ir vēlams pārliecināties, vai vēlēšanu aploksnei ir attiecīgā iecirkņa zīmogs, jo tikai tāda tiks atzīta par derīgu. Tāpat balsotājiem ieteicams pārliecināties, vai aploksne ir aizlīmēta, jo mēdz būt gadījumi, kad to aizmirst izdarīt, un šajā gadījumā no aploksnes izkritusi vēlēšanu zīme netiek ieskaitīta.

7. Balso aizklāti

Vēlētājiem savas balss atdošanai ir ieteicams izmantot vēlēšanu kabīni vai nodalījumu. Protams, kur to darīt, paliek katra paša ziņā, tomēr CVK pārstāvji vērš uzmanību, ka zīmes aizpildīšana, visiem redzot, var radīt liekus pārpratumus novērotājiem.

8. Atstāj vēlēšanu zīmes iecirknī

Lai nerastos nevajadzīgas aizdomas par balsu uzpirkšanu (kā zināms, to uzpircēji nereti pieprasa atrādīt atlikušos biļetenus), savas vēlēšanu zīmes ir ieteicams atstāt turpat vēlēšanu iecirknī. Protams, neviens no atbildīgajiem komisijas locekļiem vai novērotājiem gribētājiem neliegs ņemt biļetenus līdzi uz mājām.

9. Sastopoties ar balsu uzpircējiem, nekavējoties ziņo policijai

Kādas partijas norīkoti vai brīvprātīgi balsu uzpircēji iepriekšējās vēlēšanās ir pamanījušies pabojāt kopējo vēlēšanu noskaņojumu. CVK aicina neiesaistīties darījumos ar šādām personām un par viņu aktivitātēm nekavējoties informēt policiju, zvanot uz tālruni 110.

10. Pašvaldību vēlēšanās tava balss var būt izšķiroša

Uzskats par to, ka vienai balsij tāpat nav nekādas vērtības un, ja neaiziešu, tas neko nemainīs, nav pareizs. Īpaši pašvaldību vēlēšanās, kur vēlēšanas notiek krietni mazākos mērogos, līdz ar to katrai balsij var būt izšķiroša nozīme. Tāpēc, lai vēlāk nebūtu jāžēlojas par to, ka vietējā pašvaldībā vara atrodas, tavuprāt, nepareizo cilvēku rokās, CVK aicina ikvienu doties, nobalsot un godam izpildīt savu pilsoņa pienākumu.

Komentāri (112)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu