«Exit poll» aptauja: Rīgas atslēga Ušakovam rokā vai mednis kokā? (589)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA, TVNET kolāža

Pēc vēlētāju aptaujas rezultātiem (t.s. Exit poll dati - vēlētāju aptauja pie iecirkņiem pēc nobalsošanas), SC/GKR apvienotais saraksts var iegūt 28 līdz 35 sēdvietas Rīgas Domē, kas var nodrošināt Nilam Ušakovam vēl četrus garus gadus Rīgas mēra amatā. SC/GKR vietu skaitu RD vēl var ietekmēt viena ceturtā daļa rīdzinieku, kuri savu izvēli izdarīja pirms 1.jūnija.

Vēlēšanu rezultātus par Rīgu Centrālā Vēlēšanu Komisija (CVK) nesola ātrāk par svētdienas rītu. Precīzs laiks nav zināms, jo CVK jau vairākkārtīgi atlikuši pašu nosauktos termiņus.

Exit Poll aptaujas dati:

Rīga:

SC/GKR - 52.60%

VL-TB/LNNK - 23.67%

Vienotība - 15.27%

LZP 3.52%

LZS 1.61%

SKDS pētījumu centra direktors Arnis Kaktiņš telefonsarunā ar TVNET apliecināja – šā brīža 52,6% vēl negarantē SC uzvaru Rīgā, iepriekšējās trīs dienās nobalsot bija devušies 1/4 balstiesīgo, kas ir ievērojams skaitlis un var izrādīties izšķirošs faktors. Kaktiņš pieļāva, ka no iepriekš balsojušajiem lielākā daļa varētu būt latviešu elektorāts, kuru vidū populārāki ir citi kandidātu saraksti, nevis SC.

Tāpat sociologs vērsa uzmanību uz faktu, ka provizorisko datu pētījumā no 2143 aptaujātajiem vēlētājiem aptuveni ceturtdaļa (489) negribēja atklāt savu izvēli. «Ja SC būtu 75%, tad skaidrs – es teiktu, ka nākošajā domē viņiem nav vajadzīgs koalīcijas partneris. Ja ir 52%, tad vēl var būt pārsteigumi,» norāda Kaktiņš. Arī līdzšinējā vēlēšanu pieredze rāda, ka gala rezultāti tomēr var atšķirties no provizoriskā balsojuma datiem.

Profesionālajā terminoloģijā pie vēlēšanu iecirkņiem veiktās aptaujas, kad iedzīvotājiem tiek jautāts par viņu izvēli un balsojuma motivāciju, tiek dēvētas no angļu valodas pārņemtajā terminā «exit poll». Šādas aptaujas ir populāras un notiek visā pasaulē.

Vēlētāju aptaujas pie iecirkņiem (exitpoll) veica ziņu aģentūra LETA, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), Latvijas Televīzija (LTV) un Latvijas Radio ar socioloģisko un tirgus pētījumu centra SKDS metodoloģisko atbalstu.

Komentāri (589)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu