Politologi: vislielākā intriga par vēlēšanu rezultātiem gaidāma Rīgā un Jūrmalā (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vislielākā intriga par varas maiņu būs Rīgā, kā arī Daugavpilī, Liepājā un Jūrmalā, uzskata aģentūras BNS aptaujātie politikas eksperti.

Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas profesors Juris Rozenvalds norādīja, ka vislielākā neziņa ir par to, vai pašreizējam Rīgas mēram Nilam Ušakovam («Saskaņas centrs») izdosies uz otro termiņu saglabāt mēra amatu.

Pašlaik nav arī nosakāms iespējamais spēku sadalījums Daugavpils pilsētas domē. Tur uz 15 vietām pretendē 182 kandidāti no 11 sarakstiem.

Intriga varētu būt arī Liepājā, jo pašreizējam mēram Uldim Seskam («Liepājas partija») ir spēcīgi konkurenti. Liepājā uz 15 deputātu vietām kandidē 118 cilvēku no 10 sarakstiem.

Tāpat interesanti būs rezultāti Jūrmalā, kur iepriekšējais mērs Gatis Truksnis (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS) tika gāzts no amata vien dažus mēnešus pirms vēlēšanām. Rozenvalds gan uzskata, ka pēc Trukšņa ieceltais Juris Visockis («Vienotība») amatā pēc vēlēšanām nepaliks, jo visas prognozes liecina par lielu atbalstu ZZS.

Rozenvalds prognozēja, ka citās lielajās pilsētās partiju sadalījuma ziņā izmaiņu, visticamāk, nebūs.

Arī LU Politikas zinātnes nodaļas asociētā profesore Daina Bāra vislielāko intrigu par vēlēšanu rezultātiem paredz Jūrmalā. Arī viņa sacīja, ka Jūrmalā pēdējā sasaukumā domes vadītājs ir mainīts vairākas reizes.

Balsoties uz Jūrmalas piemēru, Bāra uzskata, ka jāsakārto pašvaldību vadītāju demisijas pieprasīšanas kārtība, nosakot, ka demisiju var pieprasīt ar divām trešdaļām no visu deputātu kopskaita, nevis, kā pašlaik, ar atnākušo deputātu vairākuma balsojumu.

Pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiks 1.jūnijā, kurās startē 589 politisko spēku saraksti ar kopumā 8725 kandidātiem, liecina informācija CVK mājaslapā.

Pavisam pašvaldību vēlēšanās 119 Latvijas pašvaldībās kopā jāievēlē 1618 deputātu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu