Puķīte slepus vienojas par siltumu cietumos; pārkāpumi pārtikas piegādēs (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirms divām nedēļām no amata tika atstādināts Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte. Ne viņš, ne Tieslietu ministrija par atklātajiem pārkāpumiem runāt negribēja. Puķīte vien minēja, ka skandāls radies Olaines cietuma būvniecības dēļ.

Nekā Personīga rīcībā nonākuši nodomu protokoli, kurus Puķīte noslēdzis ar uzņēmējiem, kas solīja turpmākos 10 gadus jaunuzbūvēto cietumu kompleksu apgādāt ar siltumu. Tieslietu ministru šāda pašdarbība šokējusi, un Puķīte atstādināts. Kamēr ministrija lietu izmeklē, Puķīte un arī viņa pienākumu izpildītājs Sergejs Čepjolkins no komentāriem atteicās.

Ministrija bija plānojusi uz pašvaldības zemes līdzās Olaines cietuma sienām būvēt jaunās ēkas. Puķīte ministrijai apgalvojis, ka zemes tam pietikšot. Tagad atklājies, ka pirms gada pašvaldība zemi jau iznomāja privātiem uzņēmējiem. Un Puķīte par to labi zinājis, jo

ar firmām noslēdzis vienošanos, par ko ministrijai nav stāstījis.

Jaunais cietums no uzņēmuma gatavojās turpmākos 10 gadus iepirkt siltumu.

Vai ministrijai bija jāzina par šādiem slēgtiem līgumiem?

JĀNIS BORDĀNS, TIESLIETU MINISTRS: Nu bet protams.

Bet ministrija nezināja?

J.B. Nē. Manis aptaujātie cilvēki to nezināja.

Zemes nomnieki ir

divas firmas, kas dibinātas tikai dažas nedēļas pirms zemes iznomāšanas.

SIA OE1 un OE2. Tās tālāk pieder vēl citai firmai BIK ELEKTRO 2. Tās īpašnieki ir uzņēmēji, kas vairākās Latvijas pilsētās būvējuši koģenerācijas stacijas. Nauda projektiem – arī šim - nākot no kādiem investoriem, par kuriem biznesmeņi nestāsta.

AIGARS ŠUBROVSKIS, uzņēmējs: Mums ir vairāki uzņēmumi... mēs nodarbojamies ar šo jomu. Zaļās enerģijas jomu.. Projektu attīstīšanu un pārdošanu, bet īsti korekti nebūtu vairāk stāstīt, jo mums ir vairāki partneri un neesam tā īsti deleģēti.. Mums ir dažādas attīstības stadijas tiem projektiem.. Mums ir arī ārzemju partneri iesaistīti. Tā ka mēs īsti neesam pilnvaroti runāt.

Arī šajā projektā Olainē?

A.Š.: Mums ir pārrunas – jā. Līgumu gan vēl neesam noslēguši.

Olainē siltums ir viens no dārgākajiem Latvijā, tāpēc viņi savam biznesam redzēja spožu nākotni. Sadarbība ar cietumu izveidojusies nejauši - pašvaldība piedāvājusi nomāt zemi līdzās cietumam. Sapratuši, ka

nākotnē cietums būs liels klients. Noslēgts nomas līgums uz 25 gadiem.

Pēc skandāla uzņēmēji gatavi daļu zemes atdot cietuma vajadzībām. Bet uz atlikušās grib būvēt savu siltuma staciju un cer siltumu piegādāt arī cietumam.

A.Š.: Mēs esam uzņēmēji, kas labticīgi vērsušies pašvaldībā, noslēguši līgumu par zemes nomu... Kā mūs no turienes varētu izsviest ārā, ja mēs maksājam nomu, mēs visu darām godprātīgi? Ja mēs dzīvojam tiesiskā valstī, tad mūs nevajadzētu tur izsviest ārā. Normāli būtu, ja Tieslietu ministrija ar mums kaut kā vienotos. Mēs arī esam gatavi piekāpties. Mēs viņiem esam to arī uzrakstījuši.

Uzņēmēji skaidro, ka šie bijuši vien nodomu protokoli, kas nevienai pusei neuzliek saistības siltumu pēc stacijas uzbūvēšanas no uzņēmējiem pirkt. Tomēr

dokumentos jau iekļauti konkrēti fakti – siltuma cena, tās pieauguma formula,

saistību termiņš – 10 gadi. Ministrijā par slēgtajiem protokoliem turpinās pārbaude. Rezultāti būšot tuvāko mēnešu laikā.

JĀNIS BORDĀNS, TIESLIETU MINISTRS: Mani vienmēr ir izbrīnījis veids, kā tiek komunicēts ar ministriju. Kā tiek komunicēts iekšienē un kā tiek veikti darījumi. Ja man bija neizpratne sākotnēji, tad es sāku redzēt faktus, kas apstiprina, ka tām manām bažām ir pamats. Un tāpēc šobrīd solis ir pavisam cits nekā vienkārša paskaidrojuma saņemšana, bet

ir disciplinārlietas ierosināšana.
Bet ar to atklāto pārkāpumu saraksts cietumu saimniecībā vēl nebeidzas. Puķītem un viņa padotajiem nāksies skaidroties par to, kā notiek pārtikas produktu iepirkumi.

Pārtikas veterinārais dienests kopā ar tieslietu ministriju rīkoja pārbaudes vairākos cietumos. Atklājās, ka, iespējams, notikusi krāpšanās, piegādājot piena pulveri, piena un augu tauku maisījumu un kausētus taukus. Iepirkumi notika no firmas «Jūras stars», ko cietumu pārvalde izraudzīja konkursā. PVD inspektori konstatējuši, ka cietumu virtuvēs atrasto produktu sastāvs krietni atšķīries.

INTARS SAUŠS, PVD inspektors: Bija jābūt piena - augu tauku maisījumam, kur sastāvā jābūt augu taukiem ne vairāk kā 39% un piena taukiem sākot no 41%. Bet tika konstatēts, ka iegādāta ir tauku maisījumu pasta, kur augu tauki ir 61% un piena tauki 7%. Tas ir gluži otrādi un neatbilst viņu prasībām.

Ar firmu «Jūras stars» cietumi norēķinājušies tā, it kā būtu saņēmuši augstākas kvalitātes produkciju. Firmas īpašnieks neslēpj, ka labi pazīstot Puķīti un dažādu preču piegādes uz cietumiem veicot regulāri jau vairākus gadus.

ALEKSANDRS JEGOROVS, SIA «Jūras stars» īpašnieks: Es atvainojos. Mēs esam pārpircēji... Saprotat, ko tas nozīmē. Mēs nopērkam ārzemēs. No turienes mums atved un iedod sertifikātu. Nodevām sertifikātu. Un viss. Mūsu uzdevums – tur nopirkām un šeit pārdevām. Viss. Mēs neko neražojam. Par ko var te vispār runāt!? Problēmu vispār neredzu. Problēmu nav nekādu.

Ministrijā arī par šo pārkāpumu notiek pārbaude

Aptuveni aprēķini liecina, ka, dārgi maksājot par lētāku preci, cietumu pārvalde varētu būt iztērējusi vairākus desmitus tūkstošus latu.

JĀNIS BORDĀNS, TIESLIETU MINISTRS: Jūsu minētais gadījums, ja tas apstiprināsies, tad, teiksim, būs arī kādas tālākejošas sekas. Bet vēlreiz – pienāks šis atzinums un es varēšu izanalizēt un sabiedrība par to uzzinās.

Visvaldis Puķīte cietumu priekšnieka amatā nonāca pēc tieslietu ministra Gaida Bērziņa ieteikuma. Pirms diviem gadiem Valsts kontrole atklāja pārkāpumus cietumu grāmatvedībā. Ministrs Aigars Štokenbergs Puķīti atstādināja un aicināja pašam atkāpties, bet cietumu šefs sasirga un izmeklēšana ievilkās. Tā viņš noslimoja līdz vēlēšanām, kad amatā atkal nāca Gaidis Bērziņš, kurš Puķīti pažēloja, un viņš tika sveikā cauri vien ar 20% algas samazinājumu. Šobrīd gan Puķīte nav sasirdzis, bet ir pārliecināts, ka pēc labas atpūtas amatā atkal atgriezīsies.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu