Jāņos aicina sargāties no uguns, ievērot drošību uz ūdens un reibumā nebraukt (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi Līgo svētku laikā aicina ievērot piesardzību ugunskuru vai grilu tuvumā, atcerēties par drošību uz ūdens un reibumā nesēstieties pie automašīnu, motociklu, motorolleru vai riteņu stūres.

Tā kā Līgo svētku maltīte nereti tiek gatavota uz atklātas uguns vai grila, mediķi aicina pieaugušos pastiprinātu uzmanību pievērst grila aizdedzināšanas šķidrumu drošai uzglabāšanai un lietošanai, tai skaitā sargāt tos no bērniem. Pērn Līgo svētku laikā Kurzemē kāds 13 gadus vecs jaunietis, mēģinot aizkurināt ugunskuru ar degmaisījumu, guva galvas, kakla un roku apdegumus.

Gadījumā, ja degmaisījums tiek iedzerts, mediķi brīdina, ka tas nonāk ne tikai gremošanas traktā, bet arī elpceļos, radot ķīmiskus bojājumus, kuru dēļ rodas plaušu karsonis un var attīstīties arī neatgriezeniski plaušu bojājumi. Šķidrumā esošās vielas nav iespējams iztīrīt no bronhiem vai plaušām, savukārt skalojot tās var tikai ieskalot dziļāk elpceļos. Ja tiek konstatēts, ka ir iedzerts grila aizdedzināšanas šķidrums, nekādā gadījumā nedrīkst izraisīt vemšanu, jo šāda rīcība var palielināt risku šķidruma iekļūšanai plaušās.

Īpašu piesardzību mediķi aicina ievērot, lecot pāri ugunskuram, jo nereti līgotāji ielec vai iekrīt tieši ugunskurā un gūst smagus apdegumus. Pērn Līgo svētkos šādā veidā nopietnus apdegumus guva vairāki cilvēki, tostarp kāda 36 gadus veca sieviete, kura nonāca slimnīcā ar otrās un trešās pakāpes pēdu apdegumiem.

Mediķi mudina atcerēties arī par drošību, atrodoties ūdenstilpju tuvumā. Pērn pēc slīkšanas Jāņu dienā slimnīcā nokļuva divi vīrieši. Iedzīvotāji tiek aicināti, dodoties peldēt, nelekt ūdenī no augstuma ne «uz galvas», ne «uz kājām», neiet peldēties naktī vieniem pašiem, alkohola reibumā un nezināmās peldvietās un neatstāt bez uzraudzības bērnus.

Ja tomēr notikusi nelaime un gūta smaga trauma vai pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis, apdraudot dzīvību, ātro palīdzību var izsaukt zvanot 113. Savukārt, ja svētku brīvdienās nepieciešams mediķa padoms vai konsultācija vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos, padomu varēs saņemt pa Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētku dienās strādās visu diennakti.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu