Vāc parakstus par tiesībām vēlētājiem atlaist Valsts prezidentu (169)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Portālā «Manabalss.lv» aktīvisti sākuši vākt parakstus par tiesībām vēlētājiem atlaist Valsts prezidentu. Iniciatīvas autors Vilnis Šķipars norāda, ka reizēm vēlētāju viedoklis ir tāds, ka Saeimas ievēlētais prezidents ir pilnīgi nepiemērots prezidenta amatam.

«Ar šo iniciatīvu vēlos panākt to, lai vēlētājiem būtu tiesības atlaist Saeimas ievēlētu prezidentu,» sacīja Šķipars.

Šķipars rosina ieviest likumu, kas ļautu vēlētājiem atlaist Valsts prezidentu referendumā, kas ierosinātu pēc 10 000 parakstu savākšanas. Iniciatīvas pieteicējs klāsta, ka gadījumā, ja paraksti tiktu savākti, atcelto prezidentu līdz tā četru gadu termiņa beigām aizvietotu iepriekšējais prezidents. Savukārt, ja iepriekšējais prezidents nevēlētos ieņemt prezidenta amatu, jauno prezidentu ievēlētu vēlētāji referenduma laikā, izvēloties sev tīkamo prezidentu no referenduma biļetenā piedāvātajiem.

«Gadījumā, ja iepriekšējais prezidents nevēlas ieņemt prezidenta amatu, pilsoņi, kas vēlas pretendēt uz prezidenta amatu, savu pieteikumu publicē «Latvijas Vēstnesī«. Pieteikums tiek pieņemts, ja šī pieteikumu iesniedzošā pilsoņa kandidatūru ar savu parakstu atbalsta vismaz 5000 vēlētāju. Prezidenta amata kandidātiem jāatbilst Latvijas Satversmes 37.panta prasībām,» savu ieceri skaidro Šķipars.

Aktīvists uzskata, ka

vēlētājiem ir jādod iespēja atlaist prezidentu, jo slikts prezidents var negatīvi ietekmēt Latvijas tēlu,

izsaukt investoru neuzticēšanos valstij, pasliktināt starpvalstu attiecības.

Par iniciatīvu vispirms jāsavāc vismaz 100 domubiedru paraksti, bet pēc tam to izvērtēs portāla juristi, kas lems par 10 000 parakstu vākšanas sākšanu.

«Manabalss.lv» ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā iniciatīvas var ierosināt un parakstīt ikviens pilsonis no 16 gadu vecuma. Savukārt katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu un kas atbilst Saeimas juridiskajiem kritērijiem, nonāk Saeimā.

Komentāri (169)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu