Zinātnieki rada antimatērijas lielgabalu (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai radītu antimatēriju, ir nepieciešams ievērojama izmēra daļiņu paātrinātājs, tomēr grupiņa Mičiganas universitātes zinātnieku tagad apgalvo, ka viņiem ir izdevies radīt uz galda novietojamu sistēmu, kas spēj raidīt nelielus pozitronu jeb antielektronu kūļus.

Metru garajā antimatērijas lielgabalā tiek radīti elektronu-pozitronu pāri, hēlija gāzē raidot petavatu jaudīgu lāzera staru. To savukārt iegūst no universitātes rīcībā esošās lāzeriekārtas, kas nodēvēta par Hercules un ir krietni vien lielāka par lielgabalu, raksta Theregister.co.uk.

Šajā procesā tiek iegūta ļoti ātru elektronu plūsma, kas tiek novirzīta uz plānu zelta folijas loksni. Elektronu un metāla atomu sadursmes rezultātā tiek radītas elektronu un pozitronu plūsmas, ko ar magnētiem vienkārši var atdalīt vienu no otras.

Ar katru 30 femtosekundes (30 sekundes kvadriljonās daļas jeb 30x10-15) ilgo lāzera impulsu tiek radīti kvadriljoniem pozitronu, kas pēc Mičiganas universitātes pētnieku teiktā atbilst Lielajā hadronu paātrinātājā sasniegtajiem apjomiem.

Apdraudējuma Zemei un tās apdzīvotājiem gan nav, jo izsviestos pozitronus viegli absorbē plāna teflona kārtiņa,

savukārt zinātnieki tā iegūst vērtīgu informāciju par procesiem melnajos caurumos. Proti, salīdzinoši vienkāršā veidā, bez lielu daļiņu paātrināšanas iekārtu nepieciešamības laboratorijas apstākļos ir iespējams iegūt elektronus un pozitronus, ko kosmosā izsviež gan melnie caurumi, gan pulsāri jeb ātri rotējošās, ārkārtīgi blīvās neitronu zvaigznes.

Pētījuma secinājumos Mičiganas universitātē strādājošā starptautiska mēroga zinātnieku grupa raksta, ka «reģistrētais pozitronu stars pārvietojas līdz ar augsta blīvuma elektronu staru un līdzīgas spektrālās formas un maksimālās enerģijas gamma stariem, tā stipri atgādinot astrofizisku leptonisko elementārdaļiņu straumi». Zinātnieki atzīmē, ka šis eksperiments turpmāk ļaus laboratorijās veikt neliela mēroga eksperimentus ar leptonisko plūsmu radīšanu.

Tāpat ar galda izmēra antimatērijas lielgabalu varētu mērīt matērijas un antimatērijas asimetrijas, kā arī analizēt elektronu-pozitronu triecieniekārtu variācijas.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu