NVD: mājdzemdības nevar iekļaut valsts apmaksāto sarakstā (32)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pašlaik mājdzemdības nemaz nevarētu iekļaut no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāto pakalpojumu sarakstā, jo tām nav apstiprināta medicīniskās tehnoloģijas apraksta, paskaidroja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Jau vēstīts, ka tiesībsargs Juris Jansons norādīja, ka tiesību aktu nepilnību dēļ sievietēm Latvijā liegts saņemt valsts apmaksātu plānotu mājdzemdību palīdzību. Tas, pēc tiesībsarga vērtējuma, ir uzskatāms par Satversmē noteikto tiesību pārkāpumu.

NVD sabiedrisko attiecību pārstāve Laura Lapiņa norādīja, ka kārtība ir šāda – sākotnēji ir jāreģistrē medicīniskā tehnoloģija un tad jāiesniedz NVD izvērtēšanai iesniegums ar priekšlikumu jauna pakalpojuma iekļaušanai no valsts budžeta līdzekļiem apmaksājamo veselības aprūpes pakalpojumu klāstā. Savukārt NVD ir jāizvērtē šāda pakalpojumu izmaksas, ekonomiskā pamatotība, pakalpojuma un tā sniedzēju atbilstība noteiktām kvalitātes prasībām, pakalpojuma pieprasījuma apmērs.

«Tikai, pastāvot

atbilstošam piedāvājumam, var tikt izvērtēta attiecīga pakalpojuma apmaksa

no valsts budžeta līdzekļiem un līguma slēgšana par pakalpojumu,» uzsvēra Lapiņa.

2012.gada 18.maijā Latvijas Vecmāšu asociācija iesniegusi NVD iesniegumu medicīniskās tehnoloģijas – plānotu ārpusstacionāra dzemdību medicīniskās tehnoloģijas – apstiprināšanai. Pērn 11.jūnijā NVD nosūtīja asociācijai vēstuli, norādot, ka nav iesniegti visi dokumenti, kas nepieciešami medicīniskās tehnoloģijas izvērtēšanai un apstiprināšanai.

Līdz šīm atbilde no medicīniskās tehnoloģijas iesniedzēja nav saņemta, sacīja Lapiņa.

Tiesībsargs uzsver, ka grūtnieces, kas izvēlas dzemdēt mājās, ir tiesīgas saņemt līdzvērtīga apmēra valsts apmaksātu dzemdību palīdzību kā grūtnieces, kas izvēlas dzemdēt stacionāros. Tādējādi šo personu grupai esot tiesības vērsties NVD un lūgt finanšu līdzekļu atmaksu.

Tāpat tiesībsarga atzinumā

norādīts arī uz normatīvo aktu nepilnībām, kas atbildīgajām institūcijām ir jānovērš.

Tiesībsargs lūdz Ministru prezidentu, Veselības ministriju un NVD mēneša laikā kopš atzinuma saņemšanas sniegt informāciju par plānotajiem un veiktajiem pasākumiem Satversmes 91.pantā noteikto tiesību nodrošināšanā un par plānotu mājdzemdību finansēšanu.

Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» trešdien veselības ministre Ingrīda Circene («Vienotība») akcentēja, ka, pirms izdarīt izvēli par labu mājdzemdībām, grūtnieces vajadzētu izglītot un vispusīgi informēt par iespējamajiem sarežģījumiem un riskiem. Pēc Circenes teiktā, tas būtu jādara vecmātēm un ģimenes ārstiem. Ministre arī pieļāva, ka valsts varētu apmaksāt mājdzemdības vien 30–50 latu apmērā.

Circene gan norādīja, ka šaubās, vai mājdzemdību pakalpojuma sniedzēji piekritīs šādam tarifam jeb valsts apmaksai par pakalpojumu.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu