Vāc parakstus par VDK arhīvā esošā satura publiskošanu (34)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Portālā «Manabalss.lv» vāc parakstus, lai mainītu Valsts drošības komitejas (VDK) arhīva statusu un publiskotu tā saturu, liecina informācija portālā. Par iniciatīvu pagaidām ir parakstījušies 36 cilvēki, un vispirms jāsavāc vismaz 100 domubiedru paraksti, bet pēc tam to izvērtēs portāla juristi, kas lems par 10 000 parakstu vākšanas sākšanu.

Iniciatīvas par «čekas maisu atvēršanu» autore ir Annika Dzērve. «Čekas maisu tēma politiķu aprindās ir kā bieds, par kuru parasti vairās runāt vai publiski paust savu viedokli. Pirms 11.Saeimas vēlēšanām aizdomu ēna krita uz četriem kandidātiem. Tas gan viņiem neliedza kandidēt. Daži politiķi pat ir izteikuši vēlmi iznīcināt šos arhīvus vai vismaz nogaidīt, kamēr tajos minētie cilvēki aiziet no šīs dzīves,» stāsta autore.

Viņa gan akcentē, ka sabiedrība tādā veidā neuzzinātu ar VDK saistīto cilvēku vārdus, kuri tieši vai pastarpināti ir ietekmējuši viņus vai viņu apkārtējo cilvēku likteņus. «Šis ierosinājums savukārt var panākt pretējo, kā arī ļautu apzināt daudzu augsti stāvošu un sabiedrībā zināmu cilvēku agrāko saistību ar VDK, neļaujot šiem faktiem aiziet nebūtībā. Lietuvā un Igaunijā šis jautājums jau ir atrisināts un arhīvi ir atvērti. Arī Latvijai ir jābeidz aizbildināties ar nepilnīgas un jūtīgas informācijas esamību arhīvos un jāatgūst vēsturiskā taisnība, atklājot šo informāciju sabiedrībai,» uzsver Dzērve.

Kā ziņots, «Manabalss.lv» ir sabiedrības iniciatīvu platforma, kurā iniciatīvas var ierosināt un parakstīt ikviens pilsonis no 16 gadu vecuma. Savukārt katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu un kas atbilst Saeimas juridiskajiem kritērijiem, nonāk Saeimā.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu