Sliktie ceļi šoferiem izmaksā 500 miljonus latu (137)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Aptuveni puse no asfaltētajiem Latvijas ceļiem ir sliktā vai ļoti sliktā stāvoklī, saka «Latvijas Valsts ceļu» (LVC) jaunais vadītājs Jānis Lange. Tas nozīmē, ka šiem ceļiem nepieciešama tūlītēja rekonstrukcija. Sliktie Latvijas ceļi autovadītājiem gadā izmaksā 500 miljonus latu.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio pastāstīja, ka LVC pārrauga aptuveni 20 tūkstošus kilometru ceļu, tostarp 8,5 tūkstoši km ir asfaltēti, bet 11,5 tūkstoši km - grantēti.

Tāpat LVC pārziņā ir vairāk nekā 900 tiltu. Lielākā daļa tiltu būvēti pagājušā gadsimta 60.-70. gados.

Vairums tiltu tuvojas savas kalpotspējas beigām.

Diemžēl situācija pasliktinās. Tādēļ uz aptuveni 40 tiltiem ieviesti satiksmes ierobežojumi.

Tuvākajā laikā plānots pieprasīt papildu finansējumu, lai uzturētu un atjaunotu tiltus.

Kāds ir risinājums?

LVC un Satiksmes ministrija redz šādu risinājumu - ieviest ilgtspējīgu autoceļu finansējuma modeli. Lai to ieviestu, izstrādāta programma 2014.-2020. gadam. Tajā detalizēti aprakstīti visi ceļa posmi, kurus vajadzētu sakārtot šajā laikā.

Plānots panākt, lai līdz 2020.gadam visi galvenie valsts autoceļi būtu labā stāvoklī. Tas pats attiektos uz 75% reģionālo ceļu.

Doma laba, bet kur ņemt naudu?

Runājot par ceļu sakārtošanai nepieciešamo finansējumu, Lange pauda cerību, ka valdība atbalstīs papildu līdzekļu piešķiršanu. Viņš cer, ka ceļu un infrastruktūras sakārtošana būs viena no valdības prioritātēm.

Pretējā gadījumā LVC turpinās strādāt nepietiekama finansējuma apstākļos un

ceļu stāvoklis katru pavasari pasliktināsies.

Lange arī pastāstīja, ka Lietuvā un Igaunijā valsts finansējums uz vienu ceļa km pēdējā laikā bijis būtiski lielāks. Piemēram, šogad kaimiņvalstīs finansējums uz vienu km ir divreiz lielāks nekā Latvijā.

Sliktie ceļi autovadītājiem izmaksā 500 miljonus

Viņš arī sacīja, ka sliktie Latvijas ceļi autovadītājiem gadā izmaksā 500 miljonus latu. Šādas izmaksas radot amortizācija, liekais degvielas patēriņš un nelietderīgi iztērētais laiks.

Šogad uzņēmumā ar prasībām par nekvalitatīvo ceļu dēļ nodarītajiem zaudējumiem saņemti 40 iesniegumi, tomēr neviena prasība pagaidām neesot apmierināta.

Komentāri (137)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu