Alpīnisti Pamirā dod virsotnei vārdu «Rīga» (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas alpīnistu ekspedīcija šodien sasniegusi Pamira kalnu virsotni, kurā līdz šim neviens nebija uzkāpis, un devusi tai vārdu Rīga.

Kā informēja ekspedīcijas koordinatore Zane Reķe, 5608 metrus augstā virsotne, kas atrodas grūti sasniedzamā Jazgulemas kalnu grēdas rajonā, sasniegta šodien plkst.9 pēc Latvijas laika.

Pēc Reķes teiktā, saskaņā ar alpīnisma tradīciju, tam, kurš uzkapj virsotnē pirmais, ir tiesības tai dot vārdu. Latvijas alpīnistu komanda Rīgas svētku dienā izlēmusi dot virsotnei vārdu «Rīga».

«Rīga ir mūsu galvaspilsēta un katrai valstij un pilsētai tā ir reta iespēja un goda lieta, ja tās vārdā ir nosaukta virsotne,» norādījis ekspedīcijas vadītajs Oļegs Siļins. Telefoniski komandas pārstāvis informējis, ka šī ir reti skaista virsotne, kas turklāt bijusi grūti sasniedzma.

Rīgas virsotnē atstāta kapsula ar informāciju par ekspedīciju un Rīgas pilsētas simboliku. Tāpat virsotnē ierīkots geokešinga slēpnis - nākamais uzkāpējs varēs iegūt īpašu monētu.

Jau ziņots, ka 31.jūlijā no Rīgas uz Tadžikistānas galvaspilsētu Dušanbi devās alpīnistu kluba «Traverss» komanda, kuru atbalsta hokeja klubs «Dinamo Rīga». Alpīnistu komandas mērķis bija uzkāpt vairākās par 6000 metru augstākās Pamira virsotnēs, kuras vēl neviens nekad nav sasniedzis.

Pamirā, Gruma-Gržimailo un Fedčenko ledāju apkārtnē, kā arī Jazgulemas grēdā ir apzinātas trīs virsotnes, kurās vēl neviens nav bijis. Divām no tām ir dots vārds - Havraza virsotne ir 6124 metrus augsta, bet Omāra Haijama virsotne - 6315 metrus augsta. Trešā virsotne līdz šim vēl bija bez vārda.

Ekspedīcijā devies tās vadītājs, ilggadējs augstkalnu ekspedīciju organizētājs un Latvijas zinošākais Pamira kalnu eksperts Oļegs Siļins, kā arī viens no pieredzējušākajiem Latvijas augstkalnu alpīnistiem Valdis Puriņš, spēcīgs klinšu kāpējs Timurs Galejevs, 2005.gada Latvijas ekspedīcijas dalībnieks, alpīnists un fotogrāfs Viesturs Silenieks, profesionāls fotogrāfs un pieredzējis alpīnists Konstantīns Dikovskis un vairāku augstkalnu ekspedīciju dalībnieks, Latvijas Alpīnistu savienības valdes loceklis Eduards Skuķis.

2005.gadā Latvijas alpīnistu kluba «Traverss» komanda uzkāpa virsotnē pa jaunu maršrutu un sadarbībā ar Latvijas Ārlietu ministriju iesniedza Tadžikistānas varas iestādēm lūgumu virsotni pārdēvēt par Latvijas smaili. 2009.gada septembrī, pirms Tadžikistānas prezidenta valsts vizītes Latvijā, virsotnes nosaukuma maiņu oficiāli apstiprināja Tadžikistānas valdība.

Pēc Rīgas virsotnes sasniegšanas komada pakāpeniski dosies no Pamira kalniem atpakaļ uz Tadžikistānas galvaspilsētu Dušanbē, no kurienes tālāk lidos uz Rīgu. Ekspedīcijas dalībneiku ierašanās paredzēta 22.augustā.

«Alpīnistu-pirmkāpēju komanda šīs pašas īpašības novēl arī Latvijai, jo izcilu rezultātu var sasniegt tikai paļaujoties vienam uz otru, koncentrējoties rezultāta sasniegšanai un drosmīgi cīnoties līdz galam,» norāda Reķe.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu