Rīgā sociālais dienests iesaka no mājām izliktai māmiņai ar zīdaini prasīt ziedojumus (187)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas sociālais dienests piektdienas pēcpusdienā no mājām izliktu māmiņu ar piecus mēnešus vecu zīdaini nosūtījis pēc palīdzības pie fonda «Ziedot.lv», aizbildinoties, ka krīzē nonākušajai sievietei palīdzību sniegt varēs tikai pirmdien.

Kā pastāstīja «Ziedot.lv» komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne, sieviete ar piecus mēnešus vecu zīdaini dzīvojusi pie vecvecākiem, taču viņiem radušās nesaskaņas par finansiāliem jautājumiem un ģimenes strīda laikā viņa ar mazuli izlikta aiz durvīm.

Sieviete vērsusies pēc palīdzības Rīgas Sociālajā dienestā, kura darbinieki esot painteresējušies, ka pašlaik pašvaldībai pieejamos krīzes centros brīvu vietu neesot, un

teikuši, lai jaunā māmiņa nāk pirmdien

- tad meklēs risinājumus, kā viņai palīdzēt.

Sociālā dienesta darbinieki ieteikuši līdz pirmdienai sievietei meklēt palīdzību pie fonda «Ziedot.lv».

Kad sieviete ar bērnu ratiņos ieradās «Ziedot.lv» birojā, fonda darbinieki apzvanījuši virkni ģimenes krīzes centru, līdz izdevies sarunāt ģimenei patvērumu biedrības «Latvijas Samariešu apvienība» krīzes centrā bērniem un sievietēm «Māras centrs». No šīs organizācijas krīzes centra pakalpojumus pērk arī Rīgas domes Labklājības departaments, kura pakļautībā ir Sociālais dienests.

Ošāne gan atzīst, ka arī «Māras centrā» jaunajai ģimenei vietu izdevies sarunāt tikai ar pierunāšanu un lūgšanos, vienojoties, ka «Ziedot.lv» par fonda rīcībā esošajiem saziedotajiem līdzekļiem segs visus izdevumus, kas varētu rasties papildus, uz nedēļas nogali uzņemot nelaimē nonākušo ģimeni.

«Ziedot.lv» darbinieki sievietei iedevuši pārtikas paku, tīras autiņbiksītes bērnam, kā arī nekavējoties iegādājušies piena pulveri mazulim, jo māte tobrīd zīdaini barojusi tikai ar ūdeni. Tāpat sievietei iedota ceļa nauda, kas nepieciešama, lai nokļūtu «Māras centrā».

Ošāne norāda, ka šī nav pirmā reize, kad Sociālais dienests nosūta nelaimē nonākušus cilvēkus uz «Ziedot.lv» biroju, taču viņa uzsver: «Mūs satrauc tas, ka sociālais dienests nav gatavi krīzi risināt tad, kad tā notiek, bet kaut kad vēlāk, darba laikā.» Klausoties nelaimē nonākušās sievietes stāstu, «Ziedot.lv» darbiniekiem radies iespaids, ka pašvaldības sociālā dienesta darbinieki piektdienas pēcpusdienā, kad darba laiks tuvojies beigām, nav vēlējušies pārāk iedziļināties sievietes problēmās.

«Iespējams, visas iespējas tiešām bija izsmeltas un sociālais dienests nevarēja rīkoties citādāk, bet mēs domājam, ka galvenais ir darbinieku cilvēcīgā attieksme. Ja patiešām grib palīdzēt, tad risinājums atrodas,» uzsvēra Ošāne.

«Ziedot.lv» darbinieki gan nav noskaidrojuši, kurā apkaimē sieviete dzīvojusi un kurā Sociālā dienesta Teritoriālajā centrā viņa saņēmusi atteikumu palīdzēt.

Fonda darbinieki apņēmušies sekot līdzi sievietes gaitām, lai gadījumā, ja arī pirmdien Sociālais dienests nespēs palīdzēt, viņa ar mazuli nenonāktu uz ielas.

Ošāne piebilda, ka sieviete nav no «hroniska pabalstu saņēmēju kontingenta», bet pirms grūtniecības strādājusi veikalā par kasieri un tagad rūpējas par mazuli. Viņa pauda cerību, ka jaunajai ģimenei izdosies atrisināt nesaskaņas ar vecvecākiem, lai sieviete ar zīdaini varētu atgriezties mājās.

Rīgas domes Labklājības departamenta sabiedrības informēšanas sektora vadītāja Lita Brice aģentūrai LETA pastāstīja, ka Sociālā dienesta direktors Ervins Alksne ir sazinājies ar «Māras centru» un noskaidrojis, ka gan ar māmiņu, gan bērnu viss ir kārtībā, tomēr pagaidām ir pāragri spriest par to, vai dienesta darbinieki nav izdarījuši visu, kas viņu spēkos, lai šo situāciju atrisinātu.

«Šobrīd, nezinot notikuma detaļas, nav iespējams pilnvērtīgi izvērtēt šo situāciju, jo pašlaik nav skaidrs, vai viņa ir vērsusies pie sociālajiem darbiniekiem un kur konkrēti viņai atteikta palīdzība. Pirmdien rīkosimies, lai noskaidrotu apstākļus, ģimenes sociālo situāciju un meklēsim risinājumus,» sacīja Brice.

    Komentāri (187)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu