Pārbaudīs skolas, kurās prasīts iegādāties darba burtnīcas (82)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) veiks pārbaudes trīs skolās, kurās vecākiem prasīts iegādāties darba burtnīcas, šodien žurnālistiem sacīja IKVD vadītāja Inita Juhņēviča.

Inspektori dosies uz Ikšķili

Juhņēviča stāstīja, ka uz Ikšķiles vidusskolu, kurā skolēnu vecākiem likts parakstīties, ka bez iebildumiem paši iegādāsies darba burtnīcas, inspektori dodas šodien.

Savukārt uz vēl divām Rīgas skolām inspektori dosies nākamnedēļ, lai veiktu pārbaudi un objektīvi izvērtētu katru gadījumu atsevišķi. Juhņēviča uzsvēra, ka

dienests reaģē, tiklīdz saņem sūdzību, un nedēļas laikā mācību iestādē veic pārbaudes, tādējādi pārliecinoties par rīcības tiesiskumu katrā konkrētā situācijā.

Papildus katru dienu IKVD speciālisti atbild uz vairāku izglītojamo vecāku telefona zvaniem par mācību līdzekļu, pamatā darba burtnīcu, nodrošināšanu.

Ja vecākiem tiek pieprasīts iegādāties mācību līdzekļus, IKVD aicina vecākus sākotnēji vērsties pie izglītības iestādes vadītāja vai izglītības pārvaldes ar lūgumu sniegt skaidrojumu par izveidojušos situāciju. Ja neizdodas panākt problēmas risinājumu, vecākiem jāvēršas ar iesniegumu IKVD. Vecāki var ziņot, zvanot uz IKVD uzticības tālruni 67222504 vai sūtot iesniegumu pa e-pastu «ikvd@ikvd.gov.lv».

Neziņa, kādi mācību līdzekļi jāpērk

Kā ziņots, pirms jaunā mācību gada Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) saņēmis vecāku jautājumus par to, kādi mācību līdzekļi jāpērk, un visvairāk neskaidrību skolēnu vecākiem ir par darba burtnīcām, dienasgrāmatām un skolas formām.

Saistībā ar skolas formām Juhņēviča norādīja, ka tās ir jāiegādājas vecākiem, taču vienlaikus uzsvēra, ka skolas formas neesamība nedrīkst liegt skolēnam apmeklēt stundas. Dienestam ir bijušas sūdzības par gadījumiem, kad bez skolas formas netika atļauts skolēnam ieiet klasē. Šajās skolās tika veiktas pārbaudes un prettiesiskā rīcība ir novērsta.

Jau vēstīts, ka vecākiem mācību grāmatas un darba burtnīcas nav jāiegādājas.

Skolēnu vecākiem par saviem līdzekļiem ir jānodrošina individuālie mācību piederumi - kancelejas preces, apģērbs un apavi, atsevišķu mācību priekšmetu, piemēram, sporta, mājturības un tehnoloģiju, obligātā satura apguvei nepieciešamais specifiskais apģērbs, apavi un higiēnas piederumi. Tāpat vecākiem ir jāiegādājas materiāli, kurus izmantojot mācību procesā skolēns rada priekšmetu vai produktu savām vajadzībām, piemēram, izejmateriāli, ar ko mājturības stundā skolēns apgūst veidošanu vai rokdarbus, proti, tam nepieciešamais plastilīns, dzija, adāmadatas, diegi u.tml.

Tikmēr pašvaldību atbildībā ir nodrošināt mācību procesam nepieciešamo uzskates līdzekļu, izdales materiālu, didaktisko spēļu, mācību tehnisko līdzekļu, mācību materiālu, iekārtu un aprīkojuma un digitālo resursu iegādi.

Savukārt no valsts budžeta līdzekļiem un valsts budžeta mērķdotācijām tiek finansēta izglītības valsts standartiem atbilstošas mācību literatūras, pedagoga darba vajadzībām nepieciešamo metodisko līdzekļu, papildu literatūras (uzziņas literatūra) un digitālo resursu iegāde.

Mācību literatūra ir mācību grāmatas, tām pielīdzinātās darba burtnīcas un citi izglītības satura apguvei paredzēti izdevumi. Līdz ar to no valsts budžeta līdzekļiem var tikt apmaksātas tikai tās darba burtnīcas tajos priekšmetos, kur tās pilda mācību grāmatas funkcijas vai aizstāj to, piemēram, svešvalodā un sociālajās zinībās.

Komentāri (82)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu