Delna: nepieciešams aizsargāt trauksmes cēlājus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šobrīd Latvijā nepastāv speciāls tiesiskais regulējums attiecībā uz trauksmes cēlāju aizsardzību un tas ir nopietns šķērslis gan indivīdu iedrošināšanai celt trauksmi, gan arī iespējām aizsargāt no negatīvām sekām saistībā ar trauksmes celšanu.

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja Tu, vai kāds cits kļūs par korupcijas upuru, vai būs liecinieks koruptīvām darbībām un nolems par to informēt kompetentās iestādes, piemēram KNAB, tad, ja Tev draudēs tā persona pret kuru vērsies, lai «turi muti ciet», pretēja gadījumā Tevi atlaidīs, izdemolēs Tavu dzīvokli, izsekos u.t.t., neviens Tevi neaizsargās.

Vienīgais, kas aizsargā trauksmes cēlājus ir Darba likuma 9.pants, kas paredz aizliegumu sodīt darbinieku, ja viņš ziņojis kompetentajām iestādēm par iespējamiem pārkāpumiem darbavietā, piemēram, aizliegums atbrīvot darbinieku no darba. Tomēr līdz šim tiesu praksē šis regulējums nav ticis piemērots trauksmes cēlāju aizsardzības kontekstā. Tā nav pietiekama aizsardzība!

Ņemot vērā to, ka esošais normatīvais regulējums nepietiekami aizsargā trauksmes cēlājus, Delna ir uzsākusi atklātu diskusiju un darbu pie atsevišķa likumprojekta izstrādes, kas aizsargātu trauksmes cēlājus pret negatīvām sekām. (Sīkāk te).

Ja arī Tevi uztrauc trauksmes cēlāju tiesiskā aizsardzība un Tev ir kādi priekšlikumi un ieteikumi normatīvā akta regulējumam, sūti šos priekšlikumus mums uz e-pastu : priekslikumi@delna.lv līdz š.g. 1.novembrim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu