Bērnu ķirurgi veic trīs sarežģītas operācijas (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pagājušajā nedēļā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķiem izdevās veiksmīgi realizēt trīs ļoti sarežģītas ķirurģiskas operācijas, TVNET informēja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Ķirurgiem izdevies novērst trīs mēnešus vecam zīdainim sarežģītu iedzimtu urīnizvadkanāla necaurejamības formu, likvidēt jaundzimušajam iedzimtu elpošanas ceļu un gremošanas trakta anomāliju, kā arī pirmo reizi izmantot trīskāršu iegurņa kaulu pārdalīšanas operāciju, novēršot locītavas displāziju.

Izdevies izglābt bērnu

Slimnīcas pārstāve norāda, ka bērnu urologa virsārsta Aināra Ģīļa vadībā veiktā operācija endoskopijas tehnikā pirmo reizi Latvijā izglābusi bērnu, kuram pirms dzimšanas veikta fetālas ķirurģijas manipulācija – urīnpūsli drenējoša operācija. Pateicoties ginekoloģijas speciālistu un bērnu urologu veiksmīgai sadarbībai, izdevies saglābt slimnieka nieru funkciju, kas ļauj prognozēt bērna izveseļošanos.

Savukārt bērnu ķirurgu brigāde – Zane Ābola, Jānis Krasts un Artūrs Vīksne citam jaundzimušajam likvidējuši sarežģītu iedzimtu elpošanas ceļu – gremošanas trakta komunikāciju. Šāda patoloģija ir novērojama ļoti reti, Latvijā bērni ar šādu diagnozi dzimst reizi 5, 6 gados. Pateicoties veiksmīgai endoskopijas speciālistu, radiologu un bērnu ķirurgu sadarbībai, izdevies sekmīgi atdalīt traheju no barības vada. Veiktā operācija novērš siekalu pastāvīgu nonākšanu plaušās, tā pasargājot slimnieku no neatgriezeniskiem plaušu audu bojājumiem.

Savukārt bērnu ortopēdu brigāde - Ģirts Salmiņš un Ernests Štekels - sarežģītas iedzimtas gūžas locītavas displāzijas (deformācijas) gadījumā pirmo reizi izmantojusi trīskāršu iegurņa kaulu osteotomijas (pārdalīšanas) operāciju. Sarežģītā tehnika atjaunos iegurņa – augšstilba kaula normālās anatomiskās attiecības un nodrošinās stabilu gaitu.

Bērnu slimnīcas Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs, profesors Aigars Pētersons ir gandarīts par paveikto: «Slimnīcas materiāli tehniskās bāzes attīstībā pēdējo gadu laikā ir investēti nozīmīgi Eiropas Savienības struktūrfondu un valsts budžeta līdzekļi. Diagnostikas un ārstniecības procesos tiek izmantota modernākā staru diagnostikas, endoskopijas un ķirurģijas aparatūra. Kopsummā tas nodrošina jaunu, sarežģītu operāciju tehniku apgūšanu un ieviešanu praksē. Pirms dažiem gadiem bērni ar šāda veida saslimšanām ārstēties tika sūtīti uz augsti attīstīto valstu klīnikām, tagad Latvijas bērnu ķirurgu kvalifikācija ir augsta un tāda paša līmeņa palīdzību varam sniegt Bērnu slimnīcā uz vietas.»

Gada laikā tiek veiktas aptuveni 5500 operācijas

Kā pastāstīja Namniece, Bērnu ķirurģijas klīnikā gada laikā tiek veiktas aptuveni 5500 operācijas, ieviestas modernas un efektīvas ārstēšanas tehnikas, piemēram, laparoskopija, torakoskopija, artroskopija, mikroķirurģija un citas. Minētās tehnoloģijas ir bērnu vecuma pacientiem draudzīgas un palīdz ātrāk atgūt veselību, tā samazinot pēcoperācijas perioda ilgumu un bērna uzturēšanās laiku slimnīcā. Sarežģīto diagnostikas un ārstēšanas pasākumu kompleksu nodrošina augsti kvalificētu anestezioloģijas un intensīvās terapijas dienestu klātbūtne.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu