Latvijā sākušās vērienīgās NATO mācības (208)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā, Ādažu bāzē, šodien sākušās vērienīgās NATO un partnervalstu mācības «Steadfast Jazz 2013», kuras ilgs līdz 9.novembrim, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Mācības, kurās piedalīsies teju visas NATO dalībvalstis, kā arī partnervalstis - Somija, Zviedrija un Ukraina - norisināsies Baltijas valstīs un Polijā. Latvija, kurā atradīsies NATO Reaģēšanas spēku vadības štābs, būs galvenā komandvadības mācību norises vieta, savukārt Polijā norisināsies lauka vingrinājums. Ādažu bāzē šobrīd jau ieradušies apmēram 400 karavīru no Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā.

Mācību «Steadfast Jazz» mērķis ir apmācīt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus - augstas gatavības un tehnoloģiski attīstītus daudznacionālus spēkus, kurus veido sauszemes, gaisa, jūras un speciālo operāciju spēki. NATO Reaģēšanas spēkiem ir jāspēj reaģēt jebkuru krīžu gadījumos jebkuros apstākļos, tāpēc ir nepieciešams regulāri pārbaudīt to gatavību. Mācībām noslēdzoties, Apvienoto spēku pavēlniecības štābs Brunsumā būs oficiāli sertificēts 2014.gadā vadīt apvienotās NATO operācijas.

Vienlaicīgi ar mācībām «Steadfast Jazz 2013» Latvijā, Lietuvā un Igaunijā norisināsies arī uzņemošās valsts atbalsta mācības «Baltic Host 2013». Tās ir štāba mācības, kuru mērķis ir pilnveidot Baltijas valstu aizsardzības nozares un civilo institūciju sadarbību, uzņemot sabiedroto spēkus. Kopš 2009.gada mācības norisinās katru gadu, un pēc rotācijas principa tās vada kāda no Baltijas valstīm. Šogad mācību vadošā valsts ir Latvija.

Abu mācību norisē no Latvijas ir iesaistīti ap 500 dalībnieku. Komandvadības mācībās piedalīsies vairāk nekā 140 Latvijas bruņoto spēku karavīru, kā arī Aizsardzības ministrijas un civilo institūciju pārstāvju, savukārt 33 Nacionālo bruņoto spēku Izlūkošanas rotas karavīri piedalīsies mācību lauka vingrinājumā Polijā, Dravsko Pomorskie mācību poligonā. Ap 300 karavīru būs iesaistīti ar mācību uzņemšanu Latvijā saistīto jautājumu risināšanā.

Kopumā mācībās piedalīsies ap 6000 dalībnieku no 20 valstīm.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens un Baltijas valstu prezidenti nākamnedēļ apmeklēs Latviju. Rasmusens Latvijā ieradīsies 6.novembrī. Šajā pašā dienā Ādažu bāzē un Ādažu kultūras centrā plkst.12.30 notiks mācību preses un viesu diena. Tās laikā tiks sniegta informācija par mācību norisi un galvenajiem mērķiem, kā arī notiks preses konference ar Baltijas valstu prezidentu un NATO ģenerālsekretāra piedalīšanos.

Komentāri (208)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu