Latvija nosūtīs tūkstoš segu Sīrijas bēgļiem (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija nosūtīs tūkstoš segu Sīrijas bēgļiem, kuri patvērušies Bulgārijā, otrdien šādu lēmumu pieņēma valdība. Bulgārijai nepietiek resursu, lai nodrošinātu bēgļu izmitināšanu un uzturēšanu, tādēļ tā vērsās pie valstīm ar palīdzības pieprasījumu, lai nodrošinātu resursu pietiekamību bēgļu izmitināšanai un uzturēšanai. Kopējais bēgļu skaits Bulgārijā lēsts ap 6,4 tūkstošiem cilvēku.

Segu kopējā vērtība ir 126 lati

Tās uzglabātas vēl no padomju laikiem. Humānās palīdzības transportēšanas izmaksas tiek lēstas 833 latu apmērā. Savukārt nosūtīto segu vietā Latvija iepirks jaunas tūkstoš segas kopumā par 20 tūkstošiem latu, norādīja nozares ministrijā.

Valdība šodien nolēma atbalstīt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu noslēgto vienošanos sniegt finansiālu palīdzību Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna valstīm (ĀKK) 35 423 567 eiro (24 895 824 latu) apmērā.

Minētais nolīgums parakstīts 2013.gada 26.jūnijā Briselē. Tas paredz palīdzības finansēšanu atbilstoši daudzgadu finanšu shēmai laikā no 2014.gada līdz 2020.gadam saskaņā ar ĀKK un ES partnerattiecību nolīgumu, kā arī finansiālas palīdzības piešķiršanu aizjūras zemēm un teritorijām.

ES dalībvalstis ir uzņēmušās saistības, tostarp finansiālas, pret attīstības sadarbības partnervalstīm, parakstot partnerattiecību nolīgumu starp ĀKK. Nolīgums parakstīts Kotonū 2000.gada 23.jūnijā un ir spēkā līdz 2020.gadam.

Kotonū nolīgumā apstiprināto mērķu sasniegšanai tika izveidots speciāls finanšu instruments - Eiropas Attīstības fonds (EAF), kurā ES dalībvalstis ir apņēmušās veikt iemaksas. Lai atvieglotu finanšu apgūšanu un pārvaldi, katrus piecus līdz septiņus gadus tiek pieņemts finanšu protokols par kārtējā EAF izveidi. Saeima, ratificējot Kotonū nolīgumu, ir uzņēmusies saistības iemaksāt kārtējā EAF atbilstoši apjomam, par kādu ES dalībvalstis vienojas daudzgadu finanšu shēmas ietvaros.

Šī gada 8.februārī Eiropadome apstiprināja Daudzgadu finanšu shēmu 2014.-2020.gadam, kuras ietvaros tika panākta vienošanās arī par 11.EAF pieejamo līdzekļu apjomu 2014.-2020.gadam, proti, 30 506 miljoni eiro.

Atbilstoši Kotonū nolīgumam ES dalībvalstis ik pēc pieciem gadiem izveido kārtējo EAF. Tā līdzekļi tiek izmantoti, lai finansētu ES palīdzību ĀKK valstīm. Lai izveidotu 11.EAF, nepieciešams pieņemt un apstiprināt Iekšējo nolīgumu, kas nosaka 11.EAF izveidi un finansiālo apjomu, kas ir 30 506 miljoni eiro (21 440 miljoni latu). Nolīgums arī nosaka katras dalībvalsts kopējo iemaksu. Latvijas iemaksa ir 35 423 567 eiro (24 895 824 lati), kas atbilst iemaksas atslēgai 0,11612 no kopējā 11.EAF apjoma.

11.EAF pārvaldes struktūra sastāv no EAF komitejas un Investīciju mehānisma komitejas, kurās ir pārstāvētas visas dalībvalstis un katrai dalībvalstij ir noteikts balsu svērums. Latvijai abās komitejās ir viena balss - Latviju EAF komitejā pārstāv Ārlietu ministrija, savukārt Investīciju mehānisma komitejā Latvijas pārstāve ir Finanšu ministrija.

Pirmās Latvijas iemaksas 11.EAF varētu būt 2017.gadā.

Nepieciešamie valsts budžeta līdzekļi iemaksu veikšanai 11.EAF paredzami Ārlietu ministrijas bāzes izdevumos.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu