Saeimas deputāte Grigule savām reklāmām tērē 50 tūkstošus (77)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kad gribu pasmelties patriotismu un enerģiju, tikt prom no tās sadrumstalotības, ko ikdienā ienes Vecrīgas bruģis un politika, kad šķiet, ka dzīves likstas tūliņ izsitīs pamatu zem kājām, es arvien atgriežos Latvijas laukos pie tradīcijas un vērtību skaidrajiem avotiem. Pie saknēm. Tā saka pilsētas meitene ar laukiem sirdī Iveta Grigule, kas iztērējusi vairāk kā 50 000 latu, lai tiktu Eiroparlamentā. Arī avīzīte, ko viņa izdevusi vairāku simtu tūkstošu eksemplāros, izmaksā 20 000. Tiesa, šī nauda nav viņas pašas, ziņo TV3 raidījums «Nekā personīga».

Ivetai Grigulei ir paredzēta trešā vieta Zaļo un zemnieku savienības Eiroparlamenta sarakstā. Pirmais numurs būšot iepriekšējo vēlēšanu ZZS līderim Andrim Bērziņam, otrais zaļo deputātam Kārlim Seržantam. Neviens no viņiem vēl kampaņu nav sācis. Tikmēr Grigule katru piektdienu kādā pilsētā rīko tikšanos ar vēlētājiem, sludinājumi vien viņai līdz šim izmaksājuši ap septiņiem tūkstošiem, divdesmit tūkstoši aizgājuši par miljons eksemplāros uzdoto avīzi un vairāk nekā 20 000 par reklāmām televīzijā un internetā. Ikkatru latvieti kandidāte centusies apsveikt ar kartīti valsts dibināšanas gadadienā.

Aivars Lembergs, Ventspils mērs (Latvijai un Ventspilij): «Viņa aktīva, cilvēks strādā.»

Žurnālists: «Esat saņēmis viņas apsveikumu uz 11.novembri?»

Lembergs: «Vakar, aizvakar man pastkastītē bija, jā, bija ar viņas bildi, bet es nepaspēju izlasīt.»

Izslēgta no partijas

Kopš pirms pāris gadiem Griguli izslēdza no Latvijas Zaļās partijas, viņa ir bezpartejiska ZZS Saeimas deputāte. Politiķe bija savākusi atbalstītāju pulciņu, lai kļūtu par zaļo līdzpriekšsēdētāju, tomēr viņas dēļ visam ZZS sanāca nepatikšanas. Kāds uzņēmējs bija neatļauti Griguli reklamējis kā trešā persona. KNAB partijai piesprieda naudas sodu, un nebija tālu no tā, ka būtu atņemts arī valsts finansējums. Šādu līderi zaļajiem nevajadzēja, bet nevajadzēja arī skandālu, tādēļ Zaļā partija nosprieda, ka viņus ar Griguli šķeļ ideoloģiskās atšķirības.

Septembrī Grigule iestājās Latvijas Zemnieku savienībā un kopš tā brīža viņai domātā uzņēmēju nauda iet caur LZS kasi. Tā Grigules sponsori ir kļuvuši publiski. Viens no tiem ir draugs no jaunības dienām Valdis Kalnozols. Uzņēmējs lēš, ka pēdējo gadu laikā Grigulei esot piešķīris 10 000 latu. Pēdējais ziedojums 4000.

Valdis Kalnozols, SIA «Kalnozols un partneri» līdzīpašnieks: «Es jau vairākkārtīgi esmu savai partijai,Zaļajai partijai esmu teicis, ka šis darbs ir jādara bez apstājas. Ne tikai pirms pašām vēlēšanām, bet permanenti. No brīža, kad beigušās vēlēšanas, ir jāsāk jauna vēlēšanu kampaņa.»

Lielu naudas summu ziedo kāds uzņēmējs

Deputātei 5000 latu ziedojis kāds Ventspils uzņēmējs Aleksejs

Opolčenovs, kurš pirms kāda laika atteicies no Latvijas un pieņēmis Krievijas pilsonību.

Viņam piederošā elektroinstalāciju firma bieži uzvar Ventspils domes konkursos par labiekārtošanu.

No citu valstu pilsoņiem partija ziedojumus pieņemt nedrīkst, un Opolčenovam jau nauda aizskaitīta atpakaļ. 5000 latus noziedojis vēl kāda Ventspils elektrouzņēmuma īpašnieks Dzintars Salmiņš, regulārs uzvarētājs pilsētas pasūtījumos. Ventspils galva noliedz, ka būtu ieteicis uzņēmējiem ziedot Grigulei.

Grigulei 2000 latu ziedojis arī viņas kolēģis no laikiem, kad abi strādāja Jūrmalas pašvaldības uzņēmumu valdēs, Raitis Arnts. Grigules labs paziņa ir arī Dainis Domiņš, Vangažu kafejnīcas «Pie brāļa» un kafejnīcas «Pie lidojošās vardes» līdzīpašnieks. Viņš gan ziedojis tikai 1000 latu, tomēr viņa tuvinieki Sandris Dreimanis un Agnese Deruma arī katrs pa tūkstotim.

Tūkstoti ziedo itāļu uzņēmējs

Tomēr visinteresantākais ir 1000 latu ziedojums, kuru Grigulei sarūpējis kāds Itālijas pilsonis Davide Pompili. Šis uzņēmējs Latvijā centies izvērst itāļu delikatešu tirdzniecību, tomēr ar mainīgām sekmēm.

Slēgts viņa veikals Lāčplēša ielā, tikko aizvērusies lete Rīgas centrāltirgū.

Bet noziedot Grigulei gan izdevies.

Kopā Grigule ziedojumos caur Zemnieku savienības kasi saņēmusi ap 35 000 latu. Ar to nepietiek, lai nosegtu 50 000 tēriņus. Lai parunātu ar Griguli par naudu, nepieciešams doties pārskrējienā cauri Saeimas gaiteņiem.

Iveta Grigule, ZZS Saeimas deputāte: «Redziet, esmu uzrunājusi gan savus draugus, gan bijušos darba kolēģus, kursabiedrus un radiniekus, izstāstījusi šo ideju par patriotisko reklāmu, ko vajadzētu šai laikā, kad valsts pilnīgi neiegulda patriotiskajā audzināšanā, kas ir laba lieta. Kas ir atsaukušies, kas nav atsaukušies, dažus pazīstu, lielāko daļu nepazīstu. Cilvēki ziedo.»

Žurnālists: «Kā jūs kārtojāt šos finanšu jautājumus, pirms jūs iestājāties Latvijas zemnieku savienībā?»

Grigule: «Redziet, vienmēr finansējums ir gājis caur vienu partiju, caur otru partiju.»

Žurnālists: «Bija starplaiciņš, jūs nebijāt nevienā partijā, un uz Dziesmusvētkiem jums parādījās reklāma.»

Grigule: «Nu, redziet, es nebiju nevienā partijā arī uz 11.Saeimas vēlēšanām, tāpat tika maksāts caur partijas kontiem, apvienības kontiem. Starplaikos jā – bija patriotiskas lietas, ko mēs ar kolēģiem centāmies uzrunāt sabiedrību. Tieši to pašu – šīs nacionālās vērtības. Ja cilvēks jūt, ka viņam aktuāls, ir cilvēki, kas atbalsta.»

Žurnālists: «Pati gājāt uz televīziju un maksājāt to naudu vai jums kāds palīdzēja?»

Grigule: «Tādas mazas detaļas pret šo ideju, kas tika realizēta. Nu nebūsim sīkumaini, Pūpola kungs!»

Partija nemierā

Ar Grigules kampaņu ir nemierā Zaļajā partijā, rūgst arī Zemnieku savienības deputāti. Eiropas saraksta līderis Andris Bērziņš baidās, ka Grigule cerētā atbalsta vietā ar tik uzbāzīgu reklāmu var vēlētājus atbaidīt.

Andris Bērziņš, ZZS Saeimas deputāts: «Mēs braucam pa rajoniem stāstām lietas, bet viņa nav tik vizuāla, tik drukāta, šī informācija. Kā jau teicu, tas viss ir atkarīgs no rocības, man tādas finanses, diemžēl nav, lai to varētu darīt. Bet arī, ja būtu, tad ne tādā izpildījumā.»

Grigules pusē ir partijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš uzskata, ka zaļie Griguli no partijas izsvieda, jo baidījās no viņas spēcīgās personības. Zemnieku savienībai tāda kandidāte esot īsti vietā.

Žurnālists: «Griguli savulaik izslēdza no Zaļās partijas par dažādiem iemesliem, kādēļ viņa ir uzņemta Zemnieku savienībā?»

Augusts Brigmanis, ZZS Saeimas frakcijas vadītājs: «Viņa ir izgājusi šo te procesu, kas ir vajadzīgs, es pats viņu esmu rekomendējis, Uldis Augulis rekomendējis, es redzu viņu kā enerģisku, aktīvu šeit kolēģi, man absolūti sakrīt ar viņu domas par eiro ieviešanas nevajadzību pašreiz Latvijas finansiālajā sistēmā, un es redzu, ka viņa ir cilvēks, kas māk pastāvēt un argumentēt savu viedokli, es uzskatu, ka šādi cilvēki Latvijas Zemnieku savienībai ir vajadzīgi.»

Kampaņa vēl tikai uzņem apgriezienus

50 000 nav viss. Grigules kampaņa tikai uzņem apgriezienus. Līdz gada beigām deputāte plāno apbraukāt visu Latviju, būšot arī reklāma. Galvenais uzsvars tikšot likts uz nacionālajām vērtībām, preteiro kampaņa esot galā, tā vairs neesot aktuāla.

Iveta Grigule: «Un es to darīšu arī nākošgad un, cik man būs spēka, es runāšu par patriotismu.»

Žurnālists: «Tad jau uzņēmēji bankrotēs?»

Grigule: «Nu nē, mums tak nākamgad ar eiro ieviešanu viss ies debesīs. Mums nāks investīcijas, visiem pieaugs algas, pieaugs eksports..»

Žurnālists: «Tad jau eiro ir labs?»

Grigule: «Nu tā mums Dombrovskis saka, es ļoti ceru, ka tas tā arī būs.»

Komentāri (77)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu