Veikalā Maxima traģēdiju izraisījis zālājs uz jumta? (69)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ceturtdienas vakarā Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, daļēji sabrūkot veikalam «Maxima», cietuši vairāki desmiti cilvēku, no kuriem daudzi aizvien iesprostoti gruvešos. Oficiāli apstiprināta četru cilvēku nāve, par gruvešos iesprostoto likteni pagaidām oficiālas informācijas nav.

Ēkas būvnieku - firmas «Re&Re» - pārstāvji kopā ar veikala projekta tehniskajiem uzraugiem, projektētājiem un konstruktoriem atrodas notikuma vietā, taču jumta iebrukšanas cēloņus vēl nevar komentēt, informēja «Re&Re» biznesa attīstības un komunikācijas vadītāja Mārīte Straume.

«Par šīs traģēdijas patieso iemeslu ir pāragri spriest, tas tiks noteikts izmeklēšanas laikā. Šobrīd dzirdētas dažādas versijas, pat par sprādzieniem. Tā kā būvdarbi tika veikti stingri pēc projekta, citus sabrukšanas cēloņus mēs šobrīd nevaram komentēt,» sacīja Straume.

Informācija arhitektūras portālā «A4D» liecina, ka projektētās ēkas Priedaines ielā 20 pirmajā stāvā un piebūvē izvietots tirdzniecības centrs, bet, sākot no otrā stāva, bija paredzēti dzīvokļi. Starp pirmajā stāvā izvietotajām tirdzniecības centra noliktavu telpām un otro stāvu bija plānots tehniskais stāvs, kurā savāktas visas komunikācijas, kas apkalpo dzīvojamos stāvus.

Veikala jumtu bija iecerēts apzaļumot,

tas būtu ekspluatējams un izmantojams dzīvojamās mājas iedzīvotāju atpūtas vajadzībām un bērnu spēļu laukumam. Apzaļumošana bija sākusies tikai šogad, lai gan veikals darbību sāka jau 2011.gadā.

Straume apstiprināja, ka pirms vairākām dienām sākta jumta apzaļumošana. «Tas ir nevis dārzs uz jumta, bet īpašs zaļais jumts, kura apzaļumošanai tiek izmantots speciāls atvieglotais substrāts.

Sākām uz jumta vest melnzemes substrātu.

Viss notika saskaņā ar projektu un tehniskā uzrauga uzraudzībā - gan veiktie darbi, gan arī uz jumta uzklātā substrāta daudzums,» piebilda Straume.

Veikala būvkonstruktora «HND Grupa» īpašnieks Ivars Sergets sacīja, ka, iespējams, traģēdijas cēlonis varētu būt apzaļumošanai nepieciešamo materiālu radītā pārslodze atsevišķās vietās. «Tā ir tikai versija, taču ļoti iespējams, ka jumta iebrukšanas iemesls varēja būt atsevišķās vietās uz jumta pārāk daudz sakrautie apzaļumošanas darbiem nepieciešamie

būvmateriāli, kas šajās vietās radīja pārslodzi,»

uzsvēra Sergets.

Viņš noliedza iespējamību, ka projektā paredzētā jumta apzaļumošana varētu būt jumta sabrukšanas cēlonis.

«Veikals jau ir ekspluatēts divus gadus, un divas ziemas uz šī jumta bija bieza sniega kārta, kas kopā ar uz jumta esošo oļu kārtu radīja vismaz pusotru līdz divas reizes lielāku noslodzi, nekā to radītu projektā paredzētais apzaļumotais jumts.

Šādu vienmērīgu noslodzi jumts izturēja, bet iespējams, ka atsevišķās vietās patlaban, kad tika sākti apzaļumošanas darbi, tika sakrauts pārāk daudz materiālu,» norādīja Sergets.

Informācija par negadījuma cēloņiem ir skopa

Sākotnēji neoficiāli tika pieļauts, ka noticis gāzes katla sprādziens, taču vēlāk tika minēts, ka traģēdiju izraisīja ēkas jumta apzaļumošanas darbi, kuru dēļ jumts iebruka. Neviena no šīm versijām pagaidām nav oficiāli apstiprināta. Notiek izmeklēšana.

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu un izmeklēšanu par Zolitūdē notikušo negadījumu. Kriminālprocess sākts par iespējamu Krimināllikuma 239.panta 2.daļā paredzētu noziedzīgu nodarījumu - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu. Attiecīgajā panta daļā ir runa par celtņu, tiltu, ceļu pārvadu un citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā sabrukusi būve vai tās daļa un ja tas izraisījis smagas sekas. Par šādu nodarījumu saskaņā ar Krimināllikumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzdevis Rīgas pilsētas būvvaldei sākt ārpuskārtas pārbaudi visos objektos, kurus pašlaik būvē SIA «Re&Re», jo tieši šis uzņēmums veica sabrukušā veikala «Maxima» būvdarbus, informēja Ušakova preses sekretāre Olga Proskurova.

Veikalu projektēja arhitektu birojs «Kubs». Ēkas būvkonstruktors ir SIA «HND Grupa»

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu un izmeklēšanu par Zolitūdē notikušo negadījumu, sacīja VP sabiedrisko attiecību pārstāvis Toms Sadovskis. Tiek noskaidroti visi aculiecinieki, no kuriem tiek pieņemtas liecības. VP izmeklēšanas vajadzībām sākusi to vietu apskati, kuras apsekot atļāvuši glābēji.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, negadījumi veikalos «Maxima» ir notikuši arī iepriekš. Kādā «Maxima» veikalā Rīgā, Pulkveža Brieža ielā, 2010.gadā martā iegruva griesti, jo piecstāvu nama īpašnieki Pulkveža Brieža ielā 7 nebija notīrījuši sniegu no ēkas jumta, tas naktī nokrita un daļēji bojāja pirmajā stāvā esošā «Maxima X» veikala jumta stikla konstrukcijas un logus. Toreiz cietušo gan nebija.

Savukārt 2000.gada decembrī Pulkveža Brieža ielā 7, neizturot ēkas starpstāvu pārsegumiem, pirmajā stāvā esošā veikala telpās iebruka būvgruži no augšējiem stāviem, nogalinot divas sievietes un ievainojot vēl trīs. Toreiz ēkas pirmajā stāvā atradās veikals «Essa».

Foto: LETA

Rīt sasauks Krīzes vadības padomes sēdi

Lai lemtu par turpmāko rīcību saistībā ar sagruvušo lielveikalu «Maxima» rīt no rīta tiks sasaukta krīzes vadības padomes sēde, par to žurnālistus informēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), kurš kopā ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (RP) bija ieradies nelaimes vietā novērtēt situāciju.

Tā sasaukta, lai saprastu, kādas ir nepieciešamās darbības no valdības un iesaistīto dienestu puses.

Iepazīstoties ar situāciju premjers secinājis, ka resursi - cilvēki, gan tehnika - ir pietiekošā daudzumā, lai veiktu nepieciešamos glābšanas darbus. Viņš atzina, ka glābšanas darbi, visticamāk, noritēs vēl vairākas stundas. Tāpat viņš norādīja, ka patlaban

nevajag meklēt vainīgos, kamēr nav skaidrs nelaimes cēlonis.

Jautāts, vai ir nepieciešams izvērtēt šādu līdzīgu ēku drošumu, premjers atzina, ka tādu iespēju neizslēdz, ja atklāsies, ka pie vainas ir būvniecības normatīvu neievērošana.

Konkrētas versijas nav, bet ir minējumi

Savukārt iekšlietu ministrs norādīja, ka patlaban vēl nav vienas konkrētas versijas par to, kas izraisīja ēkas sagrūšanu. Viņš apstiprināja, ka glābšanas darbi turpināsies vēl vairākas stundas un, visticamāk, glābēji tiks nomainīti, jo glābšanas darbus pārtraukt nedrīkst. Viņš pavēstīja, ka

glābšanā iesaistīti ne tikai cilvēki no Rīgas.

Notikušās traģēdijas cēloņi pagaidām nav zināmi. Visi spēki tiekot koncentrēti cilvēku glābšanai. VUGD darbiniekiem notikuma vietā tiek piegādāts ūdens. Blakus notikuma vietai turpina kursēt sabiedriskais transports, taču privātajiem transportlīdzekļiem tuvējās ielas ir slēgtas.

Jau ziņots, ka ceturtdienas vakarā Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, daļēji sabrūkot lielveikalam «Maxima», cietuši desmitiem cilvēku, no kuriem daudzi aizvien iesprostoti gruvešos. Oficiāli apstiprināta četru cilvēku nāve, par gruvešos iesprostoto likteni pagaidām oficiālas informācijas nav.

Laikā, kad noticis negadījums - darba dienas beigās, veikalā parasti ir ļoti daudz apmeklētāju. Kā pastāstīja aculiecinieki, kopējā iebrukusī platība ir ap 500 kvadrātmetriem. Aptuveni stundu pēc pirmā nogruvuma sekojis otrs, kas apbēris arī uzgunsdzēsējus, kas bija sākuši glābšanas darbus. Viens no bojāgājušajiem ir ugunsdzēsējs.

Veikalu tīkls «Maxima Latvija» ir satriekts un šokēts par šovakar Zolitūdē notikušo traģēdiju un izsaka līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem, informē «Maxima Latvija» pārstāvis Jānis Beseris.

«Tā ir milzīga nelaime mums visiem. Savās domās esam kopā ar cietušajiem un viņu tuviniekiem un izsakām visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm. Esam pateicīgi par glābēju pašaizliedzīgo un drosmīgo darbu. Patlaban mūsu rīcībā vēl nav konkrētas informācijas par notikušā cēloņiem,» norāda Beseris.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu