Glābēji pārbaudījuši visu teritoriju; bojāgājušos neatrod (2299)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien pēcpusdienā Zolitūdē pie sagruvušā lielveikala ir piebraukusi smagā tehnika un sākusies ēkas nojaukšana, izmantojot ekskavatoru - «grauzēju». Valsts policija publicējusi sarakstu ar Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo vārdiem. Pašlaik ir identificētas visu 54 upuru mirstīgās atliekas. Neilgi pēc plkst.21.00 kļuva zināms, ka glābēji ir pārbaudījuši visu sabrukušā lielveikala teritoriju, kur uzskatīja par iespējamu atrast vēl kādu cilvēku, taču neviena cilvēka mirstīgās atliekas nav atraduši.

23:42 Ugunsdrošības instrukcija, saskaņā ar kuru rīkojās «Maxima» veikala Priedaines ielā apsargs, izstrādāta, konsultējoties ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD), šovakar intervijās televīzijas raidījumiem centās atrunāties «Maxima» pārstāvji.

VUGD sociālās mikroblogošanas vietnes kontā norādīts, ka dienests neapstiprina apsardzes instrukcijas kā tādas un neapstiprinās dokumentu, kurā būs teikts, ka atskanot ugunsdzēsības signalizācijai nav jāevakuējas.

23:40 Zolitūdes traģēdija skārusi sešas skolas un vienu pirmsskolas izglītības iestādi, liecina Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta rīcībā esošā informācija.

21:10 Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone Godmane LTV raidījumu «Panorāma» informēja, ka glābēji ir pabeiguši pārbaudīt visus teritoriju, kur vēl varēja atrasties kāds cilvēks, taču jauni upuri sagruvušā lielveikalā telpās vairs nav atrasti. Ir pārbaudīti visi 80 kvadrātmetri, un nav atrastas neviena cilvēka mirstīgās atliektas. Šo teritoriju glābēji uzskatīja par iespējamāko, kur varētu vēl kādu cilvēku atrast.

Patlaban glābēji turpina darbu, jo palicis vēl neattīrīts neliels laukums veikala vidū. Iekšlietu ministrijas amatpersona vērtēja, ka iespējamība šajā vietā atrast vēl kādu cilvēku ir stingri zem 0,1%, jo līdz otrajam nogruvumam šajā teritorijā viss bija pārbaudīts.

20:48 Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis LNT raidījumā «Top 10» pastāstīja, ka policija, izmeklējot traģēdiju lielveikalā «Maxima», veikusi liela apjoma darbu.

Ir izņemta visa dokumentācija, nopratinātas 107 personas, veiktas 58 ekspertīzes, kā arī izņemti 100 maisi ar pierādījumiem.

Policija vēl aptuveni diennakti strādās notikuma vietā, izņemot vajadzīgos pierādījums.

20:15 Sagruvušajā Zolitūdes lielveikalā glābējiem vēl ir jāattīra aptuveni 50 kvadrātmetri, lai varētu teikt, ka attīrīts viss, šovakar intervijā raidījumam «Nekā personīga» sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

19:31 Rīgas Sociālajā dienestā šodien pēc palīdzības vērsušies aptuveni 40 Zolitūdes traģēdijā cietušo tuvinieki.

18:08 Gaiļezera slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļā pašlaik atrodas divi pacienti smagā stāvoklī. Viens no viņiem šodien bija nācis pie samaņas, bet vēlāk radusies vajadzība pacientam veikt operāciju un pašlaik narkozes ietekmē atrodas abi smagāk cietušie, tā LTV ziņo Dace Kārkliņa no Austrumu Klīniskās Universitātes slimnīcas.

18:04 Ugunsdzēsēji ir izlauzuši ceļu līdz nepārbaudītajām lielveikala zonām, kurās vēl varētu atrasties cilvēki. Līdz šim brīdim šajās vietās vēl nekas tāds nav atrasts. Ugunsdzēsēji sola strādāt līdz brīdim, kamēr nebūs pārbaudītas visas nepārmeklētās zonas un iegūta pārliecība, ka neviena cilvēka tur vairs nav. Glābšanas dienesta pārstāvji pašlaik nevar pateikt, cik ilgi darbi vēl turpināsies. Apgaismojums nodrošina iespēju strādāt arī naktī. Pašā veikalā pašlaik ir diezgan tumšs, jo glābšanas darbi notiek tikai vienā tā vietā. LTV ziņo, ka esot tomēr reāla iespēja visus darbus pabeigt jau šonakt.

17:19 Sabrukušajam Zolitūdes lielveikalam tuvāko māju iemītnieki ir aicināti sniegt atbalstu notikuma vietas izgaismošanā, iespēju robežās novietojot lampas uz savu logu palodzēm vai balkoniem. Pašā veikalā apgaismojums ir nodrošināts, taču kādreizējā stāvlaukuma teritorijā ir diezgan tumšs, tā no notikuma vietas ziņo «Radio Baltkom».

16:44 Šobrīd VUGD dienesta darbinieki, izmantojot roku spēku un lāpstas, sākuši pārcilāt gruvešus, tajos meklējot iespējamos traģēdijas upurus.

16:43 Noārdot sagruvušās lielveikala «Maxima» sienas fragmentu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) speciālistiem radīta droša piekļuve vietām, kur veikala drupās vēl varētu atrasties kāds traģēdijā bojāgājušais.

16:19 Sabrukušās ēkas inženierprojekta autora SIA «HND grupa» īpašnieks, projektētājs Ivars Sergets paziņojis, ka Zolitūdes lielveikala «Maxima» būvniecības laikā projektā mainīts jumta metāla konstrukciju veids un sākotnējā projektā paredzētās vienlaidus metāla sijas aizstātas ar divdaļīgām sastiprinātām sijām.

16:14 Sabrukušā lielveikala tālākajā stūrī plkst.16.10 ir atsākusies bojā gājušo meklēšana, ziņo VUGD

15:50 Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inga Vetere pieļauj, ka ēkas nojaukšana un gruvešu novākšana turpināsies arī naktī. Gaismas un tehniskie līdzekļi šādu iespēju nodrošina.

15:08 Sabrukušajam Zolitūdes lielveikalam tuvējo māju iemītnieki ar informatīvu lapiņu palīdzību joprojām mudina viens otru pārbaudīt kaimiņu dzīvokļus, lai noskaidrotu, vai kaut kur vēl nav palikuši bērni, kuru vecāki varēja būt gājuši bojā lielveikala gruvešos. Piektdienas rītā ap plkst.5.00, saskaņā ar neoficiālām ziņām, glābēji atraduši kādu raudošu 4 gadus vecu meitenīti, kas mājās bija palikusi viena. Par viņas raudāšanu atbildīgajām iestādēm ziņojuši kaimiņi.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

14:45 Papildināts: Ugunsdzēsējam glābējam Aleksandram Lācim, kas smagi cieta 21.novembrī, operācijas veikšanai bija nepieciešamas III (B) + grupas asinis. Svētdien vakarpusē tika izplatīta informācija, ka, pateicoties asins donoriem, tās pašreiz nav vairs nepieciešamas.

14:15 Krīzes centra psihologi nākamnedēļ dosies uz skolām, kurās mācās bērni, kuru vecāki ir cietuši vai gājuši bojā Zolitūdes traģēdijā. Pašlaik tiek koordinētas gan individuālās konsultācijas, gan arī darbs ar klasēm. Iepriekš izziņotā informācija par bērniem, kuru vecāki iesaistīti nelaimē nav mainījusies - 16 bērniem traģēdijā kāds no vecākiem cietis vai gājis bojā, bet trīs bērni ir zaudējuši abus vecākus. Visi 19 bērni ir drošībā pie tuviniekiem, nevienam nav bijusi vajadzīga audžuģimenes palīdzība.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

13:49 Sociālajos tīklos publicēti pirmie foto attēli, kuros redzams, kā ēka pamazām tiek nojaukta.

13:21 Ugunsdzēsēji pagaidām vēl ēkā iekšā neiet. Pie veikala piebraukusi smagā tehnika, un arī cilvēku kļūst vairāk.

13:14 Gruvešu novākšana Zolitūdē turpinās. Dati no mērinstrumentiem to atļaujot darīt, ziņo Latvijas radio. Provizoriski tiek pieļauta iespēja, ka darbus varētu pabeigt jau līdz šīs dienas beigām. Kāds eksperts intervijā «Radio Baltkom» gan minējis ilgāku laika posmu - vismaz diennakti.

Pirms demontāžas darbu turpināšanas eksperti novērtē būvkonstrukciju stāvokli
Pirms demontāžas darbu turpināšanas eksperti novērtē būvkonstrukciju stāvokli Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Preliminary analysis of Maxima chopping centre in Riga on 21.11.2013

13:01 Saistībā ar traģēdiju Zolitūdē Latvijas vēstniecības vairākās pasaules valstīs atvērušas līdzjūtību grāmatas, aicinot iedzīvotājus parakstīties un tādējādi izrādīt atbalstu cietušajiem un viņu tuviniekiem.

12:11 Atgādinām, ka psihologi piedāvā bezmaksas palīdzību gan Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, gan tuviniekiem, kaimiņiem, glābējiem, žurnālistiem un citiem cilvēkiem, kas iesaistīti šīs traģēdijas seku novēršanā.

Lūk, slavēts Zolitūdes Maximas projekts:

11:53 Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un viņu tuviniekiem palīdzību sniegs koordinēti. «Ziedot.lv» komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne skaidro, ka jānovērš palīdzības dublēšanās un jānodrošina, lai cilvēkiem nebūtu jāstaigā pa vairākām vietām un jāprasa palīdzība. Lai to izdarītu, rīt plānota visu palīdzēt ieinteresēto pušu darba tikšanās.

11:29 Valsts policija publisko Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo personu sarakstu:

11:14 Aizdegšanās veikalā IKI ir novērsta. Degusi elektroinstalācija.

Foto: Ekrānšāviņš

11:10 Sociālajos tīklos parādījušās ziņas par ugunsgrēku Zolitūdes veikalā IKI, kas atrodas vairākus simtus metru no sagruvušā lielveikala MAXIMA. Ugunsdzēsēji apstiprina, ka esot dūmi un deguma smaka, taču viņi jau ir ieradušies notikuma vietā.

11:05 Zolitūdes traģēdijā dzīvību nav zaudējis neviens bērns, šodien intervijā LTV apstiprināja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājs Armands Ploriņš. Viņš sacīja, ka nelaimē ir cietis tikai viens bērns, kurš šobrīd turpina ārstēties Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Pārējo cietušo vecums ir 20 līdz 40 gadi.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET

10:20 Aktīvus glābšanas darbus sagruvušajā «Maxima» lielveikalā Zolitūdē plānots atsākt šodien pēcpusdienā. Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane informēja, ka glābēji un būvniecības speciālisti sagruvušajā ēkā ir izvietojuši mērierīces, lai noskaidrot konstrukciju svārstības, drošību un noturību. Lai mērierīču dati būtu ticami, vēl nepieciešamas vairākas stundas, kuru laikā darbi netiks veikti.

10:11 Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Egita Pole informēja, ka nevienam no Zolitūdes traģēdijā cietušajiem veselības stāvoklis nav pasliktinājies, bet gan uzlabojies. Pole gan atzina, ka

vairāku cietušo stāvoklis joprojām ir smags, tomēr vērtējams kā stabils.

Šobrīd slimnīcās turpina ārstēties 19 traģēdijā cietušie. Kopumā slimnīcās bija vērsušies 39 cilvēki, no tiem 29 pacientus slimnīcās nogādāja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, bet desmit pēc palīdzības vērsās paši.

Foto: LETA

09:45 Labklājības ministre Ilze Viņķele sociālajā tīklā Twitter raksta, ka visi Zolitūdes traģēdijā bojā gājušie ir atpazīti un policija šodien publicēs sarakstu ar bojā gājušo vārdiem.

Svētdienas rīts Zolitūdē
Svētdienas rīts Zolitūdē Foto: Gints Bāliņš/TVNET

09:30 Iekšlietu dienestu pārstāvji svētdien plkst.10.00 Rīgā, Zolitūdē rīkos preses brīfingu par aktuālāko glābšanas darbu veikšanā sagruvušajā veikalā «Maxima». Glābšanas dienestu pārstāvju un būvniecības eksperti lemj kā tehniski pareizi turpināt ēkas glābšanas darbus, lai izvairītos no jauniem upuriem.

08:40 Pie veikala Zolitūdē notiek operatīvo dienestu sanāksme par iespējām atsākt glābšanas darbus. Ja lēmums būs pozitīvs, gruvešu novākšana varētu atsākties jau tuvākajās stundās.

08:35 Šorīt sagruvušajā lielveikalā Zolitūdē valda klusums, glābēji darbus vēl nav atsākuši, bet daži cilvēki joprojām gaida ziņas par saviem tuviniekiem. Cilvēku traģēdijas vietā kopumā ir maz, tomēr joprojām darbojas vietas, kur tiek izsniegti siltie dzērieni un pārtika. Traģēdijas vietu ieskauj simtiem sveču un ziedi.

Jau ziņojām, ka sestdien pēcpusdienā dažas minūtes pirms plkst. 18.00 lielveikalā «Maxima» Zolitūdē noticis trešais jumta nogruvums. Glābēji šajā nogruvumā nav cietuši. Tomēr drošības apsvērumu dēļ glābšanas darbi tika pārtraukti uz visu nakti un svētdienas rītu.

Iespējas zem gruvešiem atrast vēl kādu izdzīvojušo līdzinās nullei.

Pašlaik jau ir atpazīti visi bojā gājušie un policija sola publicēt sarakstu ar viņu vārdiem.

Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un viņu tuviniekiem palīdzību sniegs koordinēti. «Ziedot.lv» komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne skaidro, ka jānovērš palīdzības dublēšanās un jānodrošina, lai cilvēkiem nebūtu jāstaigā pa vairākām vietām un jāprasa palīdzība. Lai to izdarītu, rīt plānota visu palīdzēt ieinteresēto pušu darba tikšanās.

Komentāri (2299)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu