Zolitūdē sagruvušais veikals tomēr pieder «Maxima» grupai (906)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielveikala ēka Zolitūdē, Priedaines ielā 20, kuras jumtam iebrūkot, tika nogalināti 54 cilvēki un vēl vairāki desmiti ievainoti, pieder veikalu ķēdes «Maxima» īpašniekiem, kas noslēpušies ofšoros. Līdz šim «Maxima Latvija» pārstāvji apgalvoja, ka uzņēmums Zolitūdes ēkā bijis tikai nomnieks.

Pievienotas rindkopas, sākot ar ««Homburg» piesaista «neatkarīgu» cilvēku, kurš «kompānijai palīdz jau 30 gadus».»

Par to liecina zemesgrāmatas un «Lursoft» dati, «Maxima Latvija» izplatītā informācija attiecībā uz īpašumtiesību sadalījumu objektā, kur atradās lielveikals un daudzdzīvokļu ēkas jaunbūve, un to aģentūrai BNS apstiprināja arī «Homburg Invest» pārstāve.

Zemesgrāmatas dati liecina, ka kopš 2009. gada īpašums piederēja «Homburg Zolitude», bet 2012. gadā šis uzņēmums divas trešdaļas īpašuma par 3,1 miljonu latu pārdeva kompānijai «Tineo».

«Homburg Zolitude» īpašnieks ir Nīderlandē reģistrētais uzņēmums «Homburg Eastern Europe Fund», liecina «Lursoft» datu bāzes dati.

«Homburg Invest» maksātnespējas process Kanādā

Iepriekš šis nekustamo īpašumu fonds piederēja starptautiskās grupas «Homburg» uzņēmumam «Homburg Capital», kas tagad pārtapis par «Nova Capital», aģentūru BNS informēja «Homburg Invest» pārstāve Helēna Jansena. Viņa norādīja, ka pašlaik «Homburg Invest» saskaņā ar Kanādas likumiem ir noteikta tiesiskā aizsardzība un pēdējos pāris gadus tas tiek restrukturizēts, tomēr «Nova Capital», kam pastarpināti pieder trešdaļā Zolitūdes lielveikala ēkas, netiek restrukturizēta.

«Lai gan uzņēmumam ir nosaukums «Homburg», tie nav savstarpēji saistīti - tiem ir atšķirīga īpašnieku struktūra,» viņa skaidroja. Jensena norādīja, ka saskaņā ar «Nova Capital» gada pārskatu īpašumu Zolitūdē šis uzņēmums 2012. gadā pārdevis ēkas nomniekam.

Savukārt ēkas lielāko īpašnieku «Tineo» 2012. gada aprīlī ir dibinājusi «Maxima Latvija», bet jau pēc mēneša par tās vienīgo īpašnieku kļuva Nīderlandē reģistrētā «Linkoln Land Erste», kas gan ir pazīstama kā «Maxima» grupas māteskompānija. Tomēr jau 2012.gada novembrī par «Tineo» vienīgo īpašnieku kļuva Kiprā reģistrētais «Fumico Investments Limited», kas palielināja «Tineo» pamatkapitālu no diviem līdz 748 tūkstošiem latu.

Šai Kiprā reģistrētajai kompānijai līdz ar «Tineo» pieder arī «Allied Professional Property», kura pamatkapitāls ir 350 tūkstoši latu, «TG Property», kura pamatkapitāls ir 500 tūkstoši latu, «Aberon», kura pamatkapitāls ir 450 tūkstoši latu, kā arī «Gulda», kura pamatkapitāls ir 625 tūkstoši latu.

«Maxima» mātes uzņēmums slēpj īpašnieku struktūru?

Jāpiebilst, ka «Maxima Latvija» pārstāvji līdz šim uzsvēruši, ka uzņēmums Zolitūdes ēkā bijis tikai nomnieks.

Tā ēkas daļa, kurā atrodas «Maxima» veikals, piederot «Tinio», bet otra daļa, kurā notika deviņstāvīgās daudzdzīvokļu ēkas būvniecība, – «Homburg Zolitude», preses relīzē medijiem pēc traģēdijas rakstīja «Maxima Latvija» pārstāvji, tostarp kļūdaini norādot uzņēmuma «Tineo» nosaukumu.

No šīs informācijas izriet, ka divas trešdaļas ēkas, kas atrodas «Maxima» grupas īpašumā, ir tieši iebrukušais lielveikals, bet «Homburg» uzņēmumam pieder daudzdzīvokļu nama jaunbūve.

«Homburg» piesaista «neatkarīgu» cilvēku, kurš «kompānijai palīdz jau 30 gadus»

Homburg» grupas pārstāvis Joss Frujters (Jos Fruytier) aģentūrai BNS sacīja, ka ēkas jumts ir kopīpašums. «Ēkas jumts ir «Maxima» grupas un «Homburg» kopīpašums, jo uz tā bija plānots dārzs. Abas puses ir tā īpašnieki,» viņš norādīja. Frujters ir jurists, kurš palīdzējis uzņēmumam jau 30 gadus, un īpašnieki lūguši viņu pārstāvēt kompāniju izmeklēšanā, jo vēlas neatkarīgu skatījumu, proti, cilvēku, kas līdz šim ar projektu nav strādājis.

««Maxima» nopirka ēku vairāk nekā pirms gada un novembra sākumā to pārbaudīja, piedaloties būvniekiem un attīstītājiem, un būvnieku un konstruktoru garantijas tika nodotas «Maxima». Tas notika nesen, un pēdējās dienās [pirms nelaimes] notika pat dārza būvniecības kontrole. Tādēļ tas viss mums ir tik liels pārsteigums,» viņš atzina.

«Homburg» grupas pārstāvis secināja, ka traģēdiju izraisīja pārāk liels būvniecības materiālu smagums konkrētā jumta vietā. «Tomēr tam nevajadzēja izraisīt pilnīgu ēkas sabrukšanu, kas liek domāt, ka ēkai bija kādas dizaina vai būvniecības kļūdas. Tādēļ mums kopā ar tiesībsargājošajām institūcijām tas ir jāizmeklē labākajā iespējamajā veidā,» viņš sacīja.

Pašlaik Frujters Viļņā tiekas ar juristiem un apdrošinātājiem, lai noskaidrotu situāciju, bet tuvākajā laikā dosies uz Rīgu, lai tiktos ar valsts iestāžu pārstāvjiem, kā arī lemtu, kā palīdzēt cietušajiem un upuru tuviniekiem. «Pirms tam man nepieciešama kopējā bilde, kas sāk veidoties ļoti ātri, jo es saņemu visus nepieciešamos dokumentus, lai mums vairs nevajadzētu strādāt ar pieņēmumiem,» viņš klāstīja un norādīja, ka pagaidām viņam nav informācijas par to, ka veikala darbinieki pirms tam īpašniekus būtu informējuši par plaisām vai ūdens pilēšanu ēkā. «Ir skaidrs, ka notika kaut kas tāds, kam nekad nevajadzēja atgadīties, kaut kas nogāja pilnīgi greizi. Tas ir ļoti traģiski,» atzina «Homburg» grupas pārstāvis.

Maxima taisnojas

Pēc «Maxima Latvija» pārstāvju teiktā, «Homburg Zolitūde» nodarbojās ar būvniecības atļauju saņemšanu, kā arī kontrolēja šo darbu veikšanu. Pēc «Homburg Zolitūde» pasūtījuma šos būvniecības darbus veica būvniecības kompānija «Re&Re».

«»Homburg Zolitūde» atbild par celtniecības darbiem, kas saistīti ar jumta labiekārtošanu un daudzstāvu mājas celtniecību. «Tineo» un «Maxima Latvija» šajā projektā nepiedalās,» sacīts «Maxima Latvija» paziņojumā..

Komentāri (906)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu