Valdība otrdien lems par atbalsta pasākumiem Zolitūdes traģēdijā cietušajiem (21)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība otrdien lems par atbalsta pasākumiem Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un traģēdijas seku novēršanā iesaistītajiem, liecina valdības darba kārtība.

Atbalsta pasākumi paredzēti traģēdijā cietušām personām, cietušo vai bojā gājušo tuviniekiem (saderinātajiem, laulātajiem, vecākiem, vecvecākiem, bērniem, mazbērniem, brāļiem un māsām, kā arī tām personām, ar kurām attiecīgās personas dzīvo vai dzīvoja kopā un ar kurām tām ir vai bija kopīga (nedalīta) saimniecība), traģēdijas seku likvidēšanā iesaistītajiem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem, tostarp Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas audzēkņiem, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra darbiniekiem, Valsts policijas un prokuratūras darbiniekiem, kuri iesaistīti traģēdijas apstākļu noskaidrošanā.

No valsts līdzekļiem traģēdijā

cietušajiem plānots nodrošināt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus

(10 dienu kurss) Sociālās integrācijas valsts aģentūrā. Savukārt pēc ārstēšanās nacionālais rehabilitācijas centrs «Vaivari» nodrošinās ar tehniskajiem palīglīdzekļiem (tostarp tādiem, kuri šobrīd nav iekļauti no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāto tehnisko palīglīdzekļu sarakstā, kā, piemēram, funkcionālās gultas).

Paredzēti arī ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumi cietušajiem – bez vecāku gādības palikušiem bērniem vecumā līdz diviem gadiem, bērniem ar garīga un fiziska rakstura traucējumiem līdz četru gadu vecumam un bērniem invalīdiem līdz 18 gadu vecumam, personām ar smagiem garīga rakstura traucējumiem (personas ar 1. un 2. grupas invaliditāti) un neredzīgām personām (personas ar 1. un 2. grupas invaliditāti).

Juridisko palīdzību cietušajiem varētu nodrošināt Juridiskās palīdzības administrācijā. Ņemot vērā traģēdijas apjomu, iespējamo traģēdijas aculiecinieku posttraumatisko sindromu, psihoemocionālo spriedzi, Labklājības ministrija uzskata, ka

jānodrošina bērniem un pusaudžiem pieejamu un profesionālu psiholoģisku palīdzību cauru diennakti

(diennakts uzticības telefons) decembrī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā.

21.novembra vēlā pēcpusdienā iegruva «Maxima» lielveikala jumts, bojā gāja 54 cilvēki, bet kopumā 29 tika nogādāti slimnīcā. Glābēji gruvešu pārbaudi cer pabeigt pirmdien.

Iepriekš minēts, ka valsts ir apņēmusies segt ārstēšanās izdevumus slimnīcā ievietotajiem. Cietušie saņems pabalstus, valsts apmaksātu rehabilitāciju un psiholoģisko palīdzību. Iekšlietu ministrija izmaksās bojāgājušajiem glābēju radiniekiem likumā noteiktās kompensācijas 50 tūkstošu latu apmērā.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu