Valdis Dombrovskis paziņo par atkāpšanos no amata (1938)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu paziņoja par atkāpšanos no amata. Valdības vadītāja posteni viņš pamet, ņemot vērā Zolitūdes traģēdiju un to, ka valstī nepieciešama valdība, kas spēj risināt pašreizējo situāciju. Dombrovskis norādīja, ka ir vajadzīga jauna rīcībspējīga valdība ar Saeimas vairākuma atbildību

Premjers sacīja, ka tādā veidā viņš uzņemas politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē. Dombrovskis LNT skaidro, ka valdības vadītājam ir jāuzņemas politiskā atbildība par to, kas notiek valstī - par situāciju kopumā. Vai būtu varēts novērst traģēdiju, premjers atzina, ka acīmredzot nav kaut kas kārtībā ar nozari un sistēmu abām kopā.

Jaunajai valdībai būs jāatrod vainīgais Zolitūdes traģēdijā, tāpat jāturpina ekonomikas izaugsme valstī ar pilnu atdevi - tie būtu tuvāka termiņa plāni. Tālākiem plāniem - turpināt nabadzības mazināšanu un tiesiskuma celšanu, tā Dombrovskis izteicās vakarā pēc savas demisijas paziņošanas.

TVNET politiskais komentētājs Toms Ostrovskis

Pagaidām pāragri spriest par premjera Valda Dombrovska atkāpšanās iemesliem, jo pašreiz šķiet, ka premjers nav veicis plašas konsultācijas ar Saeimas Vienotības frakciju, tāpat nav informējis valdības koalīciju veidojošās partijas par savu lēmumu. Tomēr no Valda Dombrovska mīmikas, paziņojot par valdības demisiju, varēja redzēt, ka premjers bija tuvu asarām. Tas varētu liecināt, ka atkāpšanās ir vairāk emocionāls lēmums. Traģēdijas sakarā tas ir cilvēciski saprotami un cienījami.

Politiskās atbildības uzņemšanās, demisionējot valdībai, var kļūt par paraugrīcību, kurai būs jāseko arī citiem politiski atbildīgajiem. Piemēram, Rīgas mēram Nilam Ušakovam. Jāpiezīmē gan, ka «Vienotības» nākotnes izredzes veiksmīgam startam Saeimas vēlēšanās līdz ar premjera demisiju ir krietni palielinājušās.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šovakar sasaucis uz tikšanos arī savas vadītās valdības ministrus, kuriem skaidrojis savu rīcību. Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke pastāstīja, ka Dombrovskis ministrus uz tikšanos aicinājis, jo pirms paziņojuma par savu demisiju viņam nav bijusi iespēja tikties ar ministriem un šo jautājumu izrunāt.

Tikšanās ar ministriem notika pēc tam, kad premjers valdības ēkā rīkoja preses brīfingu par savu atkāpšanos.

Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) demisija neietekmēs darbu pie Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas un vainīgo sodīšanas, apliecina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP). Iekšlietu ministrijas (IeM) preses pārstāve Daiga Holma pastāstīja, ka Kozlovskis respektē premjera lēmumu un apliecina, ka jaunās valdības veidošanas process neietekmēs traģēdijas izmeklēšanas darbus un vainīgo personu saukšanu pie atbildības.

Neviena partija nebija gatava Dombrovska demisijai

Neviena partija tā nopietni nav bijusi un nav gatava Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) demisijai, līdz ar to neviena partija nav iezīmējusi kaut cik vērā ņemamus premjera amata kandidātus, sacīja politologs, sabiedrisko attiecību uzņēmuma «Mediju tilts» valdes loceklis Filips Rajevskis.

Politologs pieļauj, ka tās varētu būt sekas tam, ka Dombrovskis ļoti ilgi ir bijis premjers. Rajevskis atzina, ka pašreizējā situācijā ir ļoti sarežģīti prognozēt, kurš varētu būt Ministru prezidenta amata kandidāts.

Viņaprāt, šī situācija ir ļoti līdzīga tai, kad savulaik Dombrovskis kļuva par premjeru, kad arī trūka šī amata kandidātu. «Tagad var būt visnegaidītākā kandidatūra gan no ministru loka, gan arī no plašāka politiķu loka. Es pat neriskētu saukt uzvārdus,» sacīja Rajevskis.

Politologs gan uzsvēra, ka Ministru prezidenta amata

kandidātam jābūt politiskajai autoritātei,

jo nebūs laika to iegūt palēnām un uzbūvēt savu tēlu, kā tas bijis Dombrovskim, kļūstot par valdības vadītāju.

«Tam būtu jābūt politiķim jau ar tēlu un savu autoritāti, lai viņš varētu veiksmīgi uzsākt šo darbu un gūt sev un partijas maksimāli arī labumu. Būsim ciniski, skatīsimies arī uz to. Tā ir ļoti liela iespēja būt par premjeru, un tā ir arī ļoti liela iespēja sagraut savu tēlu pirms vēlēšanām, no otras puses, ir īss laiks un vienmēr var teikt, ka nebija laika izdarīt. Tā ir gan iespēja sagraut, gan arī iespēja ļoti veiksmīgi izvest savu partiju uz nākamajām vēlēšanām,» sacīja Rajevskis.

Premjers vēl nav oficiāli iesniedzis vēstules par savu demisiju

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) vēl nav oficiāli iesniedzis vēstules augstākajām valsts amatpersonām, kurās informē par savu atkāpšanos no amata.

Valsts kancelejas Juridiskā departamenta vadītāja vietas izpildītāja Inese Gailīte informēja, ka Valsts kanceleja ir sagatavojusi vēstules Valsts prezidentam Andrim Bērziņam un Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) par atkāpšanos. Tiklīdz premjers tās būs parakstījis, tās tiks amatpersonām nosūtītas.

Gailīte atgādināja, ka līdz ar valdības vadītāja atkāpšanos ir jāatkāpjas arī visai valdībai. Taču, kamēr Saeima nav nobalsojusi par jauno Ministru prezidenta amata kandidātu un valdības sastāvu, esošā valdība un premjers turpina darbu.

Āboltiņa: Politiskās konsultācijas būtu jāsāk nākamnedēļ; koalīcija jāveido visām labēji centriskajām partijām

Saeimas priekšsēdētāja un «Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa pēc «Vienotības» frakcijas sēdes, kurā piedalījās arī premjers Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem sacīja, ka gatavos aicinājumu sākt politiskās konsultācijas nākamnedēļ, vispirms ļaujot «apbērēt cilvēkus».

Viņa uzsvēra, ka šajā situācijā būtu jāveido iespējami plaša koalīcija, kurā tiktu pārstāvēti visi Saeimā esošie labēji centriskie politiskie spēki, kā arī neatkarīgie deputāti. Viņa neparedz iespēju, ka koalīcijas sastāvā varētu darboties «Saskaņas centrs». Pēc Āboltiņas teiktā, viņa un frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis tika informēti par premjera lēmumu atkāpties pirms viņš to paziņoja publiski.

Finanšu ministrs premjera soli atkāpties uzskata par loģisku

Patlaban komandējumā ārpus Latvijas esošais finanšu ministrs Andris Vilks (V) premjera Valda Dombrovska (V) lēmumu atkāpties no amata vērtē kā loģisku soli. Finanšu ministrs tiekas ar investoriem, lai runātu par Latvijas valsts parāda pārfinansēšanu. Investori tikšanās reizēs nepauž nekādas bažas par Latvijas finanšu situāciju vai par Māstrihtas kritērijiem, taču uzdod daudz jautājumu par 21. novembrī Zolitūdē notikušo traģēdiju, kur lielveikala jumta iebrukumā dzīvību zaudēja 54 cilvēki.

RP: prezidentam jāpauž vīzija par nākamās valdības veidošanas procesu

Reformu partiju (RP) pārsteidzis premjera lēmums atkāpties no amata; partijā arī uzskata, ka prezidentam būtu jāpauž vīzija par nākamās valdības veidošanas procesu, žurnālistiem pēc Saeimas frakcijas sēdes trešdien sacīja frakcijas vadītājs un RP līderis Edmunds Demiters.

«Šis būtu tas brīdis, kad prezidents paustu savu viedokli, kas jādara tālāk,» teica Demiters. Proti, par to, kā jāveido valdība. Viņš atzina, ka ir saprotama slodze un atbildība, ko premjers juta pēc lielveikala sabrukšanas Zolitūdē 21.novembrī.

Šodien plkst. 16 Ministru kabinetā notiks preses konference.

Politoloģe Iveta Kažoka, komentējot Dombrovska lēmumu, šodien Latvijas radio raidījumā «Krustpunktā» atzīmēja, ka premjers ar šo «drosmīgo soli paliks atmiņā». Tādējādi viņa politiskā karjera neesot beigusies. Līdz ar to

Valda Dombrovska nākotnei ir iedots jauns spēks un enerģija.

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja un «Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa pauda viedokli, ka situācijā, kad uz cilvēku nāves un nelaimes tiek mēģināts spēlēt «politisko futbolu» un mēģināts celt politiskās autoritātes, bija nepieciešams uzņemties politisko atbildību, ko Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) arī izdarīja.

Āboltiņa uzsvēra, ka «Vienotība» arī līdz šim nav vairījusies uzņemties politisko atbildību konkrētās situācijās.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka «Vienotība» turpinās uzņemties atbildību par uzdevumiem, tomēr tālākie situācijas risinājumi nav viņas vienpersonisks lēmums.

Aptuveni pirms mēneša, 25.oktobrī, šai Dombrovska vadītajai valdībai apritēja divi gadi. Pirmo reizi Ministru prezidenta amatā Dombrovskis tika apstiprināts 2009.gada 12.martā, otro reizi - 2010.gada 3.novembrī. Savukārt trešo reizi par valdības vadītāju viņš tika apstiprināts 2011.gada 25.oktobrī.

Komentāri (1938)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu