Līdz otrajam nobrukumam Maximā VUGD izglāba 20 cilvēku - lielāko daļu izdzīvojušo (43)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Līdz otrajam nogruvumam lielveikalā «Maxima» tika izglābti 20 cilvēki - lielākā daļa no izdzīvojušajiem, atklāj Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Oskars Āboliņš. Otrajā nogruvumā bojā gāja arī trīs glābēji. Dienests pašlaik analizē glābšanas darbu gaitu, tiks izveidots notikumu apraksts un veikta arī dienesta pārbaude.

Āboliņš sacīja, ka ir situācijas, kad ir redzams, ka nepieciešams kaut ko uzlabot, bet šajā gadījumā maksimāli tika darīts viss, lai glābtu cilvēkus, kuri sauca pēc palīdzības.

Nebija pamata domāt par jaunām briesmām

«Tas, ka mums pārmet to, ka esam sūtījuši iekšā ugunsdzēsējus, nepārbaudot, vai tas ir droši, ir pilnīgas muļķības. Gan ugunsdzēsēji, gan atbildīgie virsnieki, kas veica glābšanas darbu vadīšanu un deva komandas, novērtēja situāciju. Tajā brīdī nekas neliecināja par to, ka kaut kas varētu būt bīstami, darbojoties noteiktajā zonā, kur notika otrais nogruvums. Ja ir vietā kolonnas, pārseguma elementi, paneļi bez plaisām, kas neliecina par to, ka kaut kas varētu notikt, mēs paļaujamies uz to, ka šīs konstrukcijas ir drošas,» viņš stāstīja.

Paralēli tam tikuši norīkoti cilvēki, kas sekoja līdzi konstrukcijām, «bet tas notiek tik ātri, ka rezultātā runājam par traģiskām sekām».

«Šajā gadījumā gribētos uzsvērt, ka

viss akcents tika likts uz cilvēku glābšanu.

Ja atkārtotos šādas situācijas, esmu vairāk nekā pārliecināts, ka mūsu darbinieki rīkotos tieši tāpat. Mēs nerunājam par spekulācijām, vai tika vai netika izvērtēta drošība, pareizi vai nepareizi. Gods un slava tiem puišiem, kas tur strādāja un arī tiem mūsu darbiniekiem, kas gāja bojā – viņi izdarīja visu lai glābtu cilvēku dzīvības. Mēs līdz otrajam nobrukumam izglābām 20 cilvēkus,» stāsta Āboliņš.

Zolitūdes traģēdijā dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet 29 nonāca slimnīcā. Policija traģēdijas vietā turpina vākt pierādījumus, par notikušo izvirzītas trīs versijas.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu