Slēdz abus nedrošos RIMI un Maxima veikalus (158)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc tam, kad Rīgas pilsētas būvvalde konstatēja iespējamu konstrukciju nestspējas apdraudējumu tirdzniecības centrā «Sahāra» Lubānas ielā 117, Rīgā, centrā izvietotais «Maxima» veikals tiek slēgts, apstiprina «Maxima» pārstāvis Jānis Beseris. Līdzīgi rīkojies arī «Rimi Latvija», kas slēdzis savu veikalu tirdzniecības centrā Deglava ielā 110.

«Maxima» pārstāvis Jānis Beseris norāda, ka uz konkrēto veikalu ir izsaukti uzņēmuma eksperti, kas veiks pārbaudes veikalā. «Līdz brīdim, kamēr nebūsim noskaidrojuši, kas tieši ir noticis, un kamēr nebūsim pārliecināti, ka veikals ir drošībā, šis veikals būs slēgts. Esam sazinājušies arī ar ēkas apsaimniekotāju.»

Beseris atzīmē, ka «Maxima Latvija» šonedēļ ir pieprasījusi apliecinājumu par tirdzniecības telpu atbilstību drošības standartiem arī visu to ēku īpašniekiem, kurās «Maxima» īrē veikala telpas. Tirdzniecības centrā «Sahāra» veikala telpas «Maxima Latvija» nomā no SIA «MRE».

Šī uzņēmuma valdes loceklis Gints Dzelme noliedza, ka tirdzniecības centrā «Sahāra» būtu izveidojusies bīstama plaisa.

SIA «MRE»pārstāvis uzsvēra, ka publiskajā telpā izplatītā informācija par bīstamu plaisu ir nekorekta. Uzņēmuma nolīgtais inženieris atzinis, ka

runa ir par deformācijas šuvi, kas tieši novēršot plaisu rašanos, ēkai dabiski «staigājot».

Dzelme piebilda, ka nav būvnieks un nevar precīzi izskaidrot šīs šuves nozīmi, bet uzsvēra, ka ēka ir droša un nerada draudus cilvēkiem.

Pēc Dzelmes teiktā, minētā ēka nodota ekspluatācijā 2003.gada decembrī.

Novērtējot radušos situāciju, SIA «MRE» izsludināja mācību trauksmi un evakuēja cilvēkus no tirdzniecības centra.

Kopumā no visiem četriem ēkas stāviem tika evakuēti aptuveni 100 darbinieki un apmeklētāji.

Evakuācija noritēja veiksmīgi, un Dzelme pats personīgi kopā ar apsardzes darbiniekiem pārliecinājies, ka visi cilvēki ēku ir pametuši.

Pēc tam signalizācija tika atslēgta un, ņemot vērā eksperta atzinumu, cilvēki ēkā tika ielaisti atpakaļ.

Pagaidām gan SIA «MRE» nav rakstiska atzinuma no inženiera, kas apsekoja ēku, bet ir tikai mutiska informācija, ka ēka ir droša.

«Rimi» veikalu uz laiku slēdz

Savukārt «Rimi Latvia» mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Ciemīte-Kupre norāda, ka «Rimi» slēdz savu veikalu tirdzniecības centrā Deglava ielā 110 līdz tālākai apstākļu noskaidrošanai. «Līdz šim brīdim ne «Rimi Latvia», ne tirdzniecības centra īpašnieka uzņēmums SIA «Wenden Baltika» nav saņēmuši nekādu informāciju no Rīgas pilsētas būvvaldes.»

Veikalos konstatē plaisas, kas apdraud arī nesošās konstrukcijas

Jau ziņots, ka, pārbaudot sabiedriskas nozīmes ēkas vairākos objektos, Rīgas pilsētas būvvalde divos no tiem konstatējusi iespējamu konstrukciju nestspējas apdraudējumu. Šīs ēkas ir «Rimi» veikals Augusta Deglava ielā 110, un veikals «Maxima» tirdzniecības centrā «Sahāra» Lubānas ielā 117. Būvfirma «Re&Re» noliedz, ka būtu piedalījusies šo objektu būvniecībā. Sākotnēji ziņots, ka abos objektos darbus veicis tieši minētais uzņēmums.

Nesošās konstrukcijas visā garumā caurvij plaisa

Veicot ekspluatācijā nodoto lielveikalu «Maxima» vizuālo apsekošanu, būvvalde ir konstatējusi, ka tirdzniecības centrā «Sahāra», kurā atrodas lielveikals «Maxima»,

nesošajās konstrukcijās visos tā stāvos ir novērojama caurejoša plaisa, kuras platums vietām sasniedz divus līdz trīs centimetrus.

Būvvalde ir informējusi «Sahāra» tirdzniecības centra īpašnieku par vizuālās apsekošanas laikā konstatēto, kā arī uzdevusi nekavējoties veikt tirdzniecības centra nesošo konstrukciju tehnisko apsekošanu, lai noskaidrotu plaisu rašanās iemeslus un to iespējamo ietekmi uz ēkas noturību un drošību.

«Rimi» ieliekušās jumta sijas

Savukārt, veicot ekspluatācijā nodoto «Rimi» lielveikalu vizuālo apsekošanu, lielveikalā «Rimi», Augusta Deglava ielā 110,

eksperti novērojuši jumta konstrukciju jeb siju izlieci, vietām arī jumta ieseguma bojājumus, tostarp koroziju, kā arī plaisas lielveikala ārsienās.

Būvvalde ir informējusi lielveikala īpašnieku par vizuālās apsekošanas laikā konstatēto, kā arī uzdevusi nekavējoties veikt lielveikala ēkas tehnisko apsekošanu, lai noskaidrotu tās konstrukciju noturību un drošību.

Rīgas būvvalde nevar apturēt ēku ekspluatāciju

Būvvaldei nav tiesību apturēt ēku ekspluatāciju, skaidro Rīgas domes pārstāvji. Par ēku ekspluatācijas pieļaujamību un cilvēku drošu uzturēšanos tajās atbild minēto ēku īpašnieki. Tādējādi pirms apmeklētāju ielaišanas ēkās to īpašniekiem jānovērtē ēku tehniskais stāvoklis un jāapzinās visi ar drošību saistītie riski.

Plaisas konstatēta arī daudzos citos veikalos

Rīgas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs šovakar Latvijas radio klāstīja, ka

plaisas konstatētas kopumā 13 veikalos, bet divos jau iepriekš minētajos situācija ir īpaši nopietna.

Uzņēmums «Re&Re» nav veicis būvdarbus šajos objektos

«Re&Re» biznesa attīstības un komunikācijas direktore Mārīte Straume pavēstījusi, ka būvfirma SIA «Re&Re» nav veikusi ēku konstrukcijas būvdarbus «Rimi» veikalā Augusta Deglava ielā 110 un veikalā «Maxima» tirdzniecības centrā «Sahāra» Lubānas ielā 117.

«Tirdzniecības centrā «Sahara» nekad neesam veikuši nekādus būvdarbus. Savukārt objektā Augusta Deglava ielā 110 esam 2000.gadā veikuši dažu tirdzniecības centra iekšējo veikaliņu izbūvi, taču šiem darbiem nav nekāda sakara ar ēkas konstrukciju nestspēju,» skaidroja Straume.

Sākotnēji tika izplatīta informācija, ka iespējamie apdraudējumi konstatēti, pārbaudot sabiedriskas nozīmes ēkas būvuzņēmuma SIA «Re&Re» objektos, taču vēlāk būvvalde precizēja informāciju un uzsvēra, ka iespējamie draudi atklāti Rīgas lielveikalu apsekojumos.

Komentāri (158)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu