Maxima pārbaudījusi 126 veikalus; būtiski trūkumi vēl nav atklāti (6)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mazumtirgotāja «Maxima Latvija» piesaistītie eksperti no 143 Latvijā esošajiem veikaliem patlaban pārbaudījuši 126 veikalus, pastāstīja «Maxima Latvija» komunikācijas vadītājs Jānis Beseris. Veikalu pārbaudēs līdz šim nav atklāti būtiski trūkumi vai tehniskās drošības apdraudējums.

Viņš atgādināja, ka «Maxima Latvija» ir sākusi pilnīgu veikalu ēku, kā arī iekārtu drošības un saistītās dokumentācijas auditu - darbu ir sākušas vairākas darba grupas, kuru sastāvā ir «Maxima Latvija» darbinieki un uzņēmuma kolēģi Lietuvā, kā arī kompānijas, kas veic veikalu telpu apkopi.

Beseris piebilda, ka pirmais darba grupas īstenotais solis ir visu ēku pilnīga apskate. «To plānots veikt pakāpeniski – pēc katra veikala pārbaudes tiek izvērtēta apkopotā informācija un lemts par uzņēmumu un ekspertu, piemēram, būvinženieru piesaisti un nepieciešamo darbu sākšanu. Patlaban šādu pamatpārbaudi un apsekošanu esam veikuši 126 veikalos – attiecīgi tiek sagatavotas atskaites un sastādīts darbu plāns un veikts izvērtējums, nosakot atbilstošāko darbu secību,» sacīja Beseris, piebilstot, ka līdz šim apskatītajos objektos nav atklātas būtiskas nepilnības.

Viņš arī pastāstīja, ka darba grupas visos «Maxima» veikalos strādā atbilstoši izstrādātajam plānam, auditē vairākus virzienus – celtniecības procesus, konstrukciju risinājumus, enerģētiku, iekštelpu kosmētisko stāvokli, kā arī ugunsdrošību. Tāpat no īrniekiem, sadarbības partneriem un atbildīgajām valsts iestādēm tiek apkopota un ņemta vērā visa papildu informācija, kas varētu palīdzēt operatīvā pārbaužu veikšanā.

Pēc Besera teiktā, līdz decembra beigām plānots pārbaudīt atlikušos veikalus Latvijā un veikt arī šo būvju auditu.

Viņš arī pastāstīja, ka «Maxima Latvija» pieaicinātie neatkarīgie eksperti līdz šim nav sākuši Zolitūdes traģēdijā notikušā ekspertīzi, jo vēl aizvien ir liegta pieeja notikumu vietai. «Patlaban mums nav informācijas, kad notikuma vietai tiks nodrošināta piekļuve un ekspertīzi varēs sākt,» sacīja Beseris.

Patlaban visās trijās Baltijas valstīs norit «Maxima» veikalu tehniskās drošības pārbaudes. «Mūsu speciālisti kopā ar ekspertiem pēc kārtas pārbauda ikvienu veikalu,» iepriekš žurnālistiem sacīja «Maxima» un virkni citu uzņēmumu pārvaldošās Lietuvas holdingkompānija «Vilniaus prekyba» akcionārs Igns Staškevičs. Pēc viņa teiktā, eksperti patlaban izvērtē arī «Maxima» aizsāktos būvobjektu projektus, par kuru turpmāko likteni tiks lemts balstoties uz ekspertu atzinumiem.

Uzņēmumā iepriekš informēja, ka «Maxima Latvija» ir pieaicinājis arī neatkarīgos ekspertus, lai veiktu Zolitūdes traģēdijā notikušā ekspertīzi - noslēdzis līgumu ar Vācijas uzņēmumu «CRP Ingenieurgemeinschaft Cziesielski, Ruhnau + Partner GmbH», kas patlaban ir uzsācis darbu ar projekta dokumentiem. Darbu traģēdijas vieta plānots uzsākt, tiklīdz būs nodrošināta pieeja notikuma vietai.

Rīgā, Zolitūdē veikalā «Maxima» 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā bojā gāja 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji. Policijas pirmā versija par traģēdiju ir saistīta ar objekta projektēšanas un uzraudzības iespējamiem pārkāpumiem. Otrā versija - ar šī būvobjekta pirmās kārtas būvi, bet trešā versija saistīta ar otrās kārtas būves elementiem, kad jumta segums tika papildināts ar dažādiem materiāliem. Turpinās izmeklēšana, un 27.novembrī tika veiktas kratīšanas septiņās vietās.

Tirdzniecības kompleksu, kurā atradās «Maxima», attīstījis uzņēmums «Homburg», būvējusi - būvkompānija «Re& Re», bet ēku projektējusi arhitektu firma «Kubs». Veikala ēka Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielu krustojumā, pabeigta 2011.gada nogalē.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu