Ekskursijā uz Gaismas pili! (285)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Jau pavisam drīz – 20.decembrī – Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas ģenerālais būvuzņēmējs pabeigs celtniecību. Dažas dienas pirms būvdarbu beigām portāls TVNET piedāvā iespēju ieskatīties Gaismas pils iekštelpās, kas vēl nav nodotas ekspluatācijā. Jaunbūves apmeklējuma laikā noskaidrojām dažādus interesantus faktus, piemēram, virs zemes ēkai ir 13 stāvi, taču augšējo stāvu nerotās māņticīgajiem netīkamais skaitlis 13.

Sākumā, kā atbildēdama uz vēl neizskanējušajiem jautājumiem par būvniecības drošību saistībā ar neseno Zolitūdes traģēdiju, Nacionālās būvkompāniju apvienības sabiedrisko attiecību pārstāve Ilga Sokolova vispirms TVNET stāsta par dažādu celtniecības un darba drošības prasību ievērošanu, kam Gaismas pils būvēšanā esot pievērsta īpaša uzmanība.

Par to pirms brīža pārliecinājās arī TVNET komanda. Lai iekļūtu būvobjektā, jāiepazīstas un jānoklausās drošības instrukcija, jāparakstās par tās ievērošanu un pie sarga jāsaņem ķiveres un spilgti oranžas atstarojošās vestes. Vestibilā jāuzvelk bahilas. Līdzīgā ekipējumā te strādā gandrīz viss personāls.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kad intervijas laikā ēkā ieskanas signalizācija, taču neviens no strādniekiem uz to īpaši nereaģē, Sokolova skaidro, ka līdz 20.decembrim tiek pārbaudītas visas ēkas sistēmas un šī esot viena no pārbaudēm.

«Tiek pārbaudītas gan signalizācijas sistēmas, gan ugunsdrošības sistēmas, gan ventilācijas un citas sistēmas. Šī skaņa šobrīd neko nenozīmē. Mēs tikai pārliecināmies, ka ēkā viss strādā un ir droši, ka gadījumā, ja patiešām gadīsies kāda nelaime, visas sistēmas darbosies atbilstoši,» viņa mierina.

Arī iepriekš veiktas dažādas simulācijas un testi, piemēram, lai pārliecinātos, kā ēkas jumts izturēs sniega smagumu vai kā ugunsgrēku gadījumā notiks dūmu virzība un nelaimes apturēšana.

Tāpat ņemts vērā Daugavas tuvums.

Ēkas pazemes līmenis atrodas 2 m zem zemes.

Tāpēc jau ēkas būvniecības sākuma stadijā tam tika pievērsta īpaša uzmanība, lai pilnīgi nekādā gadījumā neatgadītos nekādas nelaimes ar Daugavas tuvo atrašanās vietu,» Sokolova saka un piebilst - kad Rīgā viesojies Izraēlas Nacionālās bibliotēkas vadītājs, viņš ēkas apskates laikā paudis pārsteigumu, ka grāmatu krātuve neatrodas pazemē. Taču tam esot loģisks izskaidrojums - Daugavas tuvums.

«Protams, šeit viss ir darīts ar domu, lai nekad neatgadītos problēmas ar Daugavas klātbūtni, bet tajā pašā laikā, izvairoties no jebkādiem iespējamiem riskiem, grāmatas ir novietotas ēkas vidū.»

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Visu prasību ievērošana un regulāras pārbaudes esot viens no iemesliem, kāpēc visu 5,5 gadu laikā topošās Gaismas pils būvlaukumā nav noticis neviens nelaimes gadījums, kurā būtu zaudētas cilvēku dzīvības.

Bibliotēkas celtniecībā laika gaitā bijis iesaistīts mainīgs darbinieku skaits, bet Sokolova zina stāstīt, ka maksimālais cilvēku skaits, kuri vienlaicīgi strādāja objektā, ir 450 darbinieku. Patlaban ēkā un ap to darbojas aptuveni 250 strādājošo.

Gaismas pils celtniecībā, kā jau visā nozarē kopumā, vairums strādājošo bijuši vīrieši, taču tāpat būvlaukumā redzētas dāmas. Spilgts piemērs tam ir darba drošības speciāliste, kura instruēja arī žurnālistus. Tāpat daiļā dzimuma pārstāves strādā kā krāsotājas, kā arī citos amatos.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Bibliotēkas ēkai ir 14 stāvi, ieskaitot pagrabstāvu: «Virs zemes ir 13 stāvi, bet ēkas augšējo stāvu rotās skaitlis 12, jo pirmais stāvs ir pārsaukts par mezonīnu, kam seko otrais, trešais un pārējie stāvi.»

Droši vien tas ir tāpēc, lai izvairītos no skaitļa 13, kas varbūt biedē cilvēkus.

Kopumā Gaismas pilī atradīsies 3,5 miljoni grāmatu. «Te var izvietot līdz pat 6 miljoniem grāmatu, bet šobrīd Nacionālās bibliotēkas krājumā ir 3,5 miljoni vienību.

Te atradīsies visas Nacionālās bibliotēkas grāmatas, izņemot repozitāriju, kas atrodas Silakrogā. Tur uzglabā retās grāmatas, kuras šobrīd nav apritē un kuras pasūta apskatīties varbūt reizi gadā.» Brīvpieejā būs pieejami 350 tūkstoši grāmatu.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Lielie atklāšanas svētki gaidāmi nākamās vasaras beigās

Plānots, ka visa jaunā Gaismas pils ēka lasītājiem būs pieejama nākamā gada augustā, taču jau 18.janvārī notiks Tautas grāmatu ķēde, kad no esošās bibliotēkas galvenās ēkas Daugavas labajā pusē tiks pārvietotas grāmatas uz jaunajām telpām Gaismas pilī. «Tas varētu būt pirmais brīdis, kad daļu ēkas varētu piedāvāt sabiedriskai apskatei.» Nacionālās bibliotēkas ēku plānots atvērt pa vienam stāvam, sākot ar apakšējo un beidzot ar augšējo.

Pēc Gaismas pils svinīgās atklāšanas te varēs ne tikai lasīt grāmatas, bet arī piedalīties konferencēs un izstādēs.

Te varēs apskatīt unikālo Dainu skapi.

Tāpat Nacionālās bibliotēkas apmeklētāji varēs ieturēt maltītes, kā arī apmeklēt koncertus. Plānots, ka aptuveni 340 vietu lielā koncertzāle būs viena no labākajām Rīgā.

Kopējās ēkas celtniecības un apkārtnes labiekārtošanas izmaksas ir vairāk nekā 120 miljoni latu bez pievienotās vērtības nodokļa.

Gaismas pils būvdarbi tiešraidē

Dati par ēkas būvniecību:

Būvlaukuma platība 17 431 m2, no kuriem apbūves laukums 12 210 m2;

Ēkas kopējā platība 45 253 m2;

Ēkas garums, platums, augstums 170 m, 44 m, 68,3 m;

Ēku balsta 8,9 km pāļu, zemē ir iedzīts 501 pālis;

Kopumā izmantoti 44 500 m3 betona, 5560 tonnas stiegrojuma, 300 tonnas tērauda;

Uz jumta ieklātas 600 tonnas nerūsējošā tērauda;

Kopējais kabeļu garums 540 km;

Kopējais cauruļu garums 150 km;

Fasādes platība 15 300 m2;

Ēkas celtniecībā nepieciešami aptuveni 4,2 miljoni cilvēkstundu;

Mūra sienu tilpums 2190 m3;

Ģipškartona sienu un griestu platība 12 655 m2;

Stikla platība 13 910 m2;

Pacelto grīdu platība 3707 m2;

Maksimālais būvniecības laikā vienlaicīgi nodarbināto strādnieku skaits – 450, šobrīd – 250.

Komentāri (285)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu