Policija pierunā astoņus makšķerniekus nokāpt no ledus (65)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas Pašvaldības policijai vakar jau nācies pierunāt astoņus makšķerniekus nokāpt no Gaiļezera ledus. Ledus aptuvenais biezums ir 2,5 līdz 3,5 centimetri. Tāpēc atgādinām: sals vēl nav pieņēmies spēkā, laika apstākļi ir nepastāvīgi, tāpēc ledus ir plāns, turklāt sinoptiķi stabildu salu nesola līdz pat gada beigām.

Ap plkst.13 policija saņēma informāciju, ka Gaiļezerā uz ledus uzkāpuši vairāki cilvēki. Policisti nekavējoties ieradās notikuma vietā un no krasta veica pārrunas ar personām, izskaidrojot, cik bīstami atrasties uz plānā ledus.

Ņemot vērā, ka pie krasta ledus bija pārāk plāns, lai uz tā uzietu, visiem astoņiem cilvēkiem palūgts doties uz ezera otru pusi, kur bija biezāka ledus kārta. Loma kārotāji brīvprātīgi pēc policijas lūguma nokāpa no ledus.

Nepilnas četras stundas vēlāk, apsekojot bīstamās vietas ūdenstilpēs, Gaiļezerā uz ledus policisti pamanīja vēl vienu zemledus makšķernieku. 79 gadus vecajam vīrietim paskaidrots, ka viņš apdraud dzīvību, jo ledus aptuvenais biezums ir 2,5 līdz 3,5 centimetri. Kungs izrādīja sapratni un labprātīgi devās mājās.

Latvijā sals prasījis 28 cilvēku dzīvības

No septembra sākuma līdz 11.decembrim Latvijā sals prasījis 28 cilvēku dzīvības, aģentūra LETA uzzināja Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā.

Kā pastāstīja centra direktore Aija Mežsarga, visvairāk nosalušo atrasti Rīgas rajonā - 18, vēl četri Vidzemē, četri Latgalē un divi Zemgalē. 15 nosalušie atrasti uz ielas, pieci mežā un pārējie - citās vietās.

Septiņiem mirušajiem asinīs konstatēta alkohola klātbūtne.

Vairums nosalušo jeb 23 bijuši vīrieši. Trīs mirušie bijuši 30 līdz 40 gadus veci, viens - 40 līdz 50 gadus vecs, 11 - 50 līdz 60 gadus veci, astoņi - 60 līdz 70 gadus veci un pieci 70 vai vairāk gadus veci.

Atdzišanas rezultātā organisms sāk zaudēt siltumu ātrāk, nekā spēj to atjaunot, skaidro Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi. Alkohola lietošana būtiski palielina nosalšanas risku, jo tā ietekmē paplašinās ādas asinsvadi, mazinās drebuļu aizsargmehānisms un cietušais nespēj adekvāti uztvert apkārtni un notiekošo. Hipotermiju var veicināt arī dažādas saslimšanas, piemēram, cukura diabēts, centrālās nervu sistēmas bojājumi un dažādas traumas.

Visjūtīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki. Mediķu ieteikumi aukstajā laikā ir vienkārši - vilkt siltus, mitrumu necaurlaidīgus apavus, galvā likt cepuri un ap kaklu šalli, valkāt dūraiņus, jo tie silda labāk nekā pirkstaini cimdi, izvēlēties mitrumu necaurlaidīgas un siltumu saglabājošas virsdrēbes un vilkt vairākas apģērba kārtas, kas nav cieši pieguļošas ķermenim, tādējādi ļaujot asinsritei brīvi cirkulēt.

Komentāri (65)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu