Stājas spēkā ļoti daudz būtisku likumu un noteikumu (88)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/TVNET

2014.gada 1.janvārī stājas spēkā rekordliels tiesību aktu skaits – teju desmitreiz vairāk nekā iepriekšējo gadu pirmajās dienās. Tāpēc portāls TVNET sadarbībā ar advokātu biroja «Rasa & Ešenvalds» zvērinātu advokātu un partneri Jāni Ešenvaldu piedāvā iepazīties ar būtiskākajām izmaiņām, kas jaunajā gadā ietekmēs ikviena cilvēka dzīvi.

Izmaiņas saistībā ar eiro ieviešanu

Visos normatīvajos aktos, kur līdz šim ir norādītas summas latos, tās ir izteiktas eiro. Tomēr Ešenvalds norāda, ka bieži nav tieši piemērots oficiālais lata apmaiņas kurss uz eiro (0,702804), bet gan summas noapaļotas ne vien līdz veseliem eiro, bet arī līdz veseliem desmitiem, simtiem vai tūkstošiem, tā faktiski mainot to apmēru.

Piemēram, Komerclikuma 185.pantā noteiktais minimālais SIA pamatkapitāla apmērs šobrīd ir Ls 2000, bet no 2014.gada 1.janvāra būs 2800 eiro, kas faktiski atbilst Ls 1967,85.

Finanšu ministrijas pārstāvji akcentēja, ka

gada sākumā nav īpaši jāsteidzas līgumu tekstos aizstāt latus ar eiro.

To var izdarīt pie pirmās vajadzības, piemēram, mainot citus līguma punktus.

Arī advokāts norādīja, ka eiro ieviešana neietekmēs līdz tam noslēgto līgumu nepārtrauktību, proti, likumā nav paredzēts pienākums veikt grozījumus esošajos līgumos, visas summas izsakot eiro, jo šādas izmaiņas notiek automātiski uz likuma pamata.

Tomēr būtu ieteicams grozīt darba līgumus, izsakot darba samaksu un citas ar darba tiesiskajām attiecībām saistītās summas eiro, jo pēc 2014.gada 1.janvāra visi maksājumi ir jāveic vienīgi eiro.

Gada pārskatu iesniegšana

No 2014.gada 1.janvāra personām, kurām piemērojams Gada pārskatu likums, kā arī biedrībām un nodibinājumiem gada pārskatā, kā arī citos finanšu pārskata dokumentos, kuriem piemērojami tie paši noteikumi, kas gada pārskatiem, par vērtības mēru jālieto eiro, skaitļus noapaļojot līdz veseliem eiro.

Tomēr jāņem vērā, ka šie noteikumi attiecas vienīgi uz gada pārskatiem par 2014. un turpmākajiem pārskata gadiem. Tas nozīmē, ka

gada pārskatā par 2013.pārskata gadu summas vēl joprojām jānorāda latos.

Pensiju un sociālo pabalstu izmaksa pēc eiro ieviešanas:

Sākot ar 2014.gada 1.janvāri, jebkurš maksājums, ko iedzīvotāji saņems no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, būs eiro valūtā.

Tas notiks neatkarīgi no tā, par kādu laiku tas būs aprēķināts. Tas attiecas arī uz maksājumiem par periodu līdz 2014.gada 1.janvārim, piemēram, nesaņemtie pabalsti.

Grozījumi Civillikumā

Civillikumā stāsies spēkā grozījumi līgumsoda piemērošanā. Šobrīd Civillikuma 1716.pantā ir noteikts, kādiem līguma saistību pārkāpumiem ir piemērojams līgumsods, proti, ja saistība nav izpildīta vispār vai ir izpildīta nepienācīgi. No 2014.gada 1.janvāra šī norma papildināta ar vēl vienu piemērošanas gadījumu – saistība nav izpildīta īstajā laikā (termiņā).

Turklāt grozījumi Civillikumā paredz, ka par saistību neizpildi vispār drīkst noteikt tikai tādu līgumsodu, kas ir konkrēti izteikta naudas summa vai cita mantiska vērtība,

nedrīkst noteikt vairākkārtīgu vai pieaugošu maksājumu.

Par saistību nepienācīgu izpildi vai neizpildīšanu īstajā laikā (termiņā) var tikt noteikts pieaugošs līgumsods, proti, līgumsods var tikt izteikts procentos, kas aprēķināti par katru kavēto dienu, tomēr maksimālais šāda līgumsoda apmērs ir 10 procenti no pamatparāda vai galvenās saistības summas.

Atbilstoši grozījumiem no 2014.gada 1.janvāra parādniekam vairs nebūs jālūdz tiesu samazināt līgumsodu līdz saprātīgam apmēram, ja tas ir nesamērīgi augsts. Turpmāk tas būs tiesas pienākums pēc savas iniciatīvas vērtēt līgumsoda samērīgumu un līgumsodu samazināt, ja tas ir pārmērīgs.

Turklāt Civillikuma 1843.pantā ir noteikts, ka parādnieka samaksāto daļu no parāda vispirms izlieto procentu dzēšanai, tad paša parāda dzēšanai un tikai pēc tam līgumsoda dzēšanai.

Mainījušies Civillikuma noteikumi arī par procentu pamatlikmi, kas ietverti Civillikuma 1765.pantā.

Grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā

Saskaņā ar grozījumiem Dabas resursu nodokļa likumā no 2014.gada 1.janvāra ir paaugstināta dabas resursu nodokļa likme vairākām dabas resursu nodokļa objektu grupām, tajā skaitā vairākiem zemes dzīļu resursiem, videi kaitīgām precēm, iepakojumiem u.c. objektiem.

Turklāt no 2014.gada 1.janvāra tiks piemērots dabas resursu nodoklis reklāmas izdevumiem un materiāliem, kā arī uguņošanas ierīcēm.

Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā

2014.gada 1.janvārī spēkā stāsies virkne grozījumu Elektroenerģijas tirgus likumā. Būtiskākie no tiem paredz elektroenerģijas tirgus atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa. Tas nozīmē, ka

elektroenerģijas lietotājiem (arī mājsaimniecībām) būs iespēja izvēlēties elektrības tirgotāju,

ar kuru slēgt piegādes līgumu, un līdz ar to arī sev izdevīgāko un piemērotāko elektroenerģijas tarifa plānu.

Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā paredz arī atšķirīgu patērētās un saražotās elektroenerģijas neto uzskaites un norēķinu sistēmu mājsaimniecības lietotājiem (personām, kas elektroenerģiju pērk un patērē paša vajadzībām), kas arī paši ražo elektroenerģiju, izmantojot atjaunojamos energoresursus.

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā

Virkne grozījumu veikti arī Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, tajā skaitā ietverts stingrāks regulējums attiecībā uz makšķerēšanas un zvejas noteikumu pārkāpumiem, paredzēta atbildība nepilngadīgajiem par alkoholisko dzērienu iegādāšanos, kā arī veikti citi grozījumi.

Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļu likumā

Grozījumi veikti arī Mikrouzņēmumu nodokļu likumā. Grozījumu mērķis ir apkarot ēnu ekonomiku un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, piemēram, ierobežojot mikrouzņēmumu iespējas veikt izmaksas fiziskajām personām, fiktīvi noformējot tās kā aizdevumus, kā arī veikt citas darbības kuru mērķis ir izvairīšanās no nodokļu nomaksas.

Turklāt ir paredzēts, ka mikrouzņēmuma nodokļa maksātājam, kurš pārskata gadā faktiski nav veicis saimniecisko darbību, būs jāmaksā mikrouzņēmuma nodoklis Ls 50 apmērā.

Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā

Apjomīgi grozījumi veikti arī Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā.

To mērķis ir padarīt saprotamāku PVN piemērošanu, novērst regulējuma neprecizitātes un interpretācijas iespējas un radīt pievilcīgāku uzņēmējdarbības vidi, samazinot administratīvo slogu personām, kuras piemēro PVN piemērošanu regulējošos normatīvos aktus.

Grozījumi likumā «Par akcīzes nodokli»

Grozījumos likumā «Par akcīzes nodokli» tiek ietverts jauns ar nodokli apliekams objekts – citi bioloģiskas izcelsmes gāzveida ogļūdeņraži.

Papildus tiek palielinātas nodokļu likmes par cigarešu mazumtirdzniecību un vairumtirdzniecību, palielinot to pa posmiem, kā arī palielināta nodokļa likme dabasgāzei.

Grozījumi likumā «Par valsts pensijām»

Saskaņā ar grozījumiem likumā «Par valsts pensijām» personām, kam no 2012.gada 1.janvāra invaliditātes pensijas vietā ir piešķirta vecuma pensija un kam pie invaliditātes pensijas iepriekš bija piešķirta piemaksa, tiks noteiktas piemaksas pie vecuma pensijas uz invaliditātes laiku.

Turklāt piemaksas tiks aprēķinātas un izmaksātas arī par jau pagājušo periodu (no 2012.gada 1.janvāra). Šīs piemaksas tiks izmaksātas, sākot ar 2014.gada maiju.

Grozījumi likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli»

Veikti samērā apjomīgi grozījumi likumā «Par iedzīvotāju ienākumu nodokli», tajā skaitā izslēgtas normas attiecībā uz fiksēto ienākuma nodokļa režīmu, nosakot divus gadus ilgu pārejas periodu, kad maksātāji, kas reģistrējušies kā fiksētā ienākuma nodokļa maksātāji, varēs turpināt šā režīma piemērošanu, taču netiks reģistrēti jauni šī nodokļa maksātāji.

Grozījumi arī paredz, ka saimnieciskās darbības veicējiem, kas reģistrējušies Valsts ieņēmumu dienestā un kuru pārskata gada ienākumi no saimnieciskās darbības nepārsniedz 50 eiro,

pēc deklarācijas iesniegšanas būs jāmaksā ienākuma nodoklis 50 eiro apmērā.

Likumā arī ieviestas vairākas nodokļu pretizvairīšanās normas.

Grozījumi likumā «Par maternitātes un slimības apdrošināšanu»

Likumā «Par maternitātes un slimības apdrošināšanu» veikti grozījumi, tajā skaitā palielinot minimālo vecāku pabalstu, kas tiek izsniegts personai, kas kopj bērnu vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus. Noteikts, ka

turpmāk vecāku pabalsta minimālais apmērs būs 171 eiro,

kas atbilst Ls 120 (šobrīd Ls 100). Turklāt ir pagarināts vecāku pabalsta izmaksas periods līdz 1,5 gadam (līdz šim pabalsts tiek maksāts par bērniem līdz 1 gada vecumam).

Grozījumi likumā «Par nekustamā īpašuma nodokli»:

Vairāki grozījumi veikti arī likumā «Par nekustamā īpašuma nodokli», būtiskākie no tiem – likums tiek papildināts ar pienākumu juridiskajām personām, kas ir nekustamā īpašuma nodokļa maksātājas, informēt pašvaldību par savu elektroniskā pasta adresi saziņai ar nodokļa administrāciju.

Grozījumi likumā «Par nodokļiem un nodevām»

Grozījumi veikti arī likumā «Par nodokļiem un nodevām», tajā skaitā likumā ir paredzēts ieviest jēdzienu «riska persona», nosakot arī konkrētus kritērijus šā statusa piešķiršanai un personas iekļaušanai riska personu sarakstā, lai atturētu šīs personas no turpmākas iesaistes komerciālajā vidē.

Grozījumi likumā «Par valsts sociālo apdrošināšanu»

Veikta virkne grozījumu likumā «Par valsts sociālo apdrošināšanu», tajā skaitā attiecībā uz Valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumiem par kapitālsabiedrības valdes locekli.

Būtiskākie grozījumi paredz izmaiņas VSAOI likmē, nosakot, ka no 2014.gada 1.janvāra VSAOI likme ir 34,09 procenti (līdz šim 35,09), no kuriem 23,59 procentus maksā darba devējs (līdz šim 24,09) un 10,50 procentus – darba ņēmējs (līdz šim 11).

Pieņemts jauns Sodu reģistra likums

Līdz šim spēkā esošā Sodu reģistra likuma vieta pieņemts jauns Sodu reģistra likuma.

Likuma mērķis ir izveidot vienotu uzskaiti par noziedzīgus nodarījumus un administratīvos pārkāpumus izdarījušām personām, lai veicinātu noziedzīgu nodarījumu un administratīvo pārkāpumu novēršanu un atklāšanu, noziedzīgu nodarījumu un administratīvo pārkāpumu izdarījušajai personai noteiktā soda izpildes un tiesību ierobežojumu kontroles nodrošināšanu.

Reģistrā iekļautās ziņas ir ierobežotas pieejamības informācija.

Izmaiņas valdības noteikumos

2014.gada 1.janvārī spēkā stājas arī 603 Ministru kabineta noteikumi vai to grozījumi. Turpmāk norādītas būtiskākās izmaiņas.

Ir izstrādāti un pieņemti jauni Ministru kabineta noteikumi attiecībā uz energoefektivitātes rādītājiem, proti, MK noteikumi Nr. 383 «Noteikumi par ēku energosertifikāciju» un MK noteikumi Nr. 382 «Noteikumi par neatkarīgiem ekspertiem ēku energoefektivitātes jomā».

Saskaņā ar 383. noteikumiem ir ieviesta salīdzinoša ēku energoefektivitātes vērtēšanas un klasificēšanas sistēma. Katrai ēkai tiks piešķirta kase no A līdz F atkarībā no energoefektivitātes rādītājiem. Šī klasifikācija ievērojami vienkāršos ēkas energoefektivitātes izvērtēšanu, kas ir īpaši būtiski ēkas īres/nomas, pirkšanas vai pārdošanas gadījumā.

Ir pieņemti grozījumi arī Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka kārtību, kādā dzīvokļa īpašnieks, dzīvojamās telpas īrnieks un izīrētājs norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu – Ministru kabineta 2006.gada 12.decembra noteikumos Nr. 999 «Kārtība, kādā dzīvojamās telpas īrnieks un izīrētājs norēķinās ar pakalpojumu sniedzēju par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu» un 2008.gada 9.decembra noteikumos Nr. 1013 «Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu».

Tajā skaitā ir veiktas izmaiņas, kas attiecas uz lifta apkalpošanas maksu, maksu par siltumenerģiju.

Izmaiņas skars arī atkritumu apsaimniekošanas, kanalizācijas un citu pakalpojumu maksas.

Veikti grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 30.augusta noteikumos Nr. 662 «Akcīzes preču aprites kārtība». Noteikumu grozījumu mērķis ir uzlabot akcīzes preču uzraudzības un kontroles mehānismu, pastiprināt licencēšanas prasības, samazināt administratīvo slogu komersantiem, kā arī precizēt atsevišķas tiesību normas.

Cita starpā, lai ierobežotu krāpnieciskus darījumus spirta, tabakas izstrādājumu, kā arī naftas produktu apritē, noteikumos būs paredzēta spirta vai tabakas izstrādājumu ražošanas noliktavās novērošanas kameru uzstādīšana vietā, kur notiek iebraukšana noliktavā un izbraukšana no tās, nodrošinot skaidri saskatāmus noliktavas teritorijā iebraucošo un no tās izbraucošo automobiļu numurus, kā arī novērošanas kameru uzstādīšana tabakas izstrādājumu ražošanas telpās un saražotā spirta uzglabāšanas/izsniegšanas telpās.

Ir pieņemti ministru kabineta noteikumi «Noteikumi par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai».

Noteikumi paredz paaugstināt neapliekamā minimuma apmēru

un nodokļa atvieglojuma apmēru par apgādībā esošām personām, lai kaut nedaudz mazinātu nevienlīdzību un atbalstītu ģimenes, kuru apgādībā ir bērni.

Noteikumi paredz, ka ar 2014.gadu neapliekamā minimuma apmērs iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai (salīdzinot ar 2013.gada līmeni) tiek paaugstināts par aptuveni 18 procentiem līdz 75 eiro (aptuveni 53 Ls), bet nodokļa atvieglojuma apmērs par apgādībā esošām personām iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai (salīdzinot ar 2013.gada līmeni) tiek paaugstināts par aptuveni 44 procentiem līdz 165 eiro (aptuveni 116 Ls).

Kur saņemt aktuālo informāciju?

Oficiālā izdevēja «Latvijas Vēstnesis» pārstāvji portālu TVNET informēja, ka aktuālais izmaiņu saraksts pieejams tiesību aktu vietnē likumi.lv, savukārt portālā «Par likumu un valsti» lvportals.lv atrodami noderīgi skaidrojumi par jaunievedumiem.

Komentāri (88)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu