Vecākā rīdziniece šogad svinēs 107 gadu jubileju (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vecākā rīdziniece šogad svinēs 107 gadu jubileju, informēja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice.

Kopumā pašvaldības Sociālā dienesta redzeslokā ir 96 rīdzinieki, kuriem ir simt un vairāk gadi. 2014.gada gaviļnieku vidū ir arī 105, 104, 103,102,101 gada jubilāri.

Simtgadnieku pulkam pievienojusies arī rīdziniece Ērika Valērija Hildegarde Groskopfa, kura šodien svin savu simto dzimšanas dienu. Viņa ir dzimusi rīdziniece, visu mūžu nodzīvojusi Rīgā un 60 gadus nostrādājusi Latvijas Pasta sistēmā. Lai arī pašai bērnu nav, viņa palīdzējusi audzināt brāļa bērnus un mazbērnus.

Neskatoties uz sirmo vecumu, kundze spilgti atceras jaunības dienu notikumus. Pēc aiziešanas pensijā kundze ar izpratni seko līdz sabiedrībā notiekošajām aktualitātēm - ar līdzjūtību sekoja Zolitūdes traģēdijas notikumiem, tagad interesējas par eiro ieviešanu.

Biedrības «Svētā Jāņa Palīdzība» sociālā aprūpētāja Ludmila Lazdiņa stāsta - kaut arī jubilāre diabēta dēļ ir zaudējusi redzi, viņa joprojām ir dzīvespriecīga un optimistiska, nekad nežēlojas, kaut arī viņai dzīvē nav gājis viegli. Visas problēmas un notikumus viņa pieņem tādus, kādi tie ir.

«100 gadu svinības ir notikums, kas ikvienam Rīgas un Latvijas iedzīvotājam atgādina, ka mūsu vidū ir cilvēki, kuri piedzīvojuši 4 dažādas naudas reformas, divus pasaules karus, Latvijas Republikas proklamēšanu un Latvijas atdzimšanu, un viņi ir pelnījusi būt sumināti par spēku to visu izdzīvot un būt mūsu vidū vēl joprojām,» norādīja Brice.

Ērika Valērija Hildegarde Groskopfa saņems Rīgas domes piešķirto pabalstu 150 eiro apmērā, kuru piešķir tiem rīdziniekiem, kuri deklarējušies Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un kuri sasnieguši 100 un vairāk gadu. Katru gadu mēnesī, kad persona sasniedz 100 un vairāk gadu, Rīgas Sociālais dienests piešķir šo pabalstu, izmaksājot to skaidrā naudā, un sociālais darbinieks kopā ar apsveikumu piegādā to personai dzīvesvietā.

2013. gadā šo pabalstu saņēma 73 rīdzinieki, kuri svinēja 100 un vairāk gadu jubileju, un pabalsta apmērs bija 100 latu. Kopš 2014.gada 1.janvāra pabalsta apmērs ir 150 eiro.

Pirmdien, 6.janvārī, simtgadnieci lielajos dzīves svētkos sveiks biedrības «Svētā Jāņa Palīdzība» direktore Melānijas Grundšteina-Gruzdiņa un Rīgas Sociālā dienesta pārstāvji.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu