Straujuma - Latvijas vēsturē pirmā sieviete premjerministra amatā (31)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zemkopības ministri Laimdotu Straujumu (V) izvirzot par Ministru prezidenti, viņa kļūst par pirmo sievieti Latvijas vēsturē, kurai uzticēti premjerministra amata pienākumi.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien aicināja Straujumu veidot jauno Ministru kabinetu, kas strādās aptuveni desmit mēnešus - līdz oktobrī paredzētajām Saeimas vēlēšanām.

Līdz šim augstākajos valsts amatos ir bijušas četras sievietes - par Saeimas priekšsēdētājām bijušas Ilga Kreituse, Ingrīda Latimira (bijusī Ūdre) un pašreizējā Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa (V), bet laikā no 1999. līdz 2007. gadam Valsts prezidente bija Vaira Vīķe-Freiberga.

Pēdējās dienās izskan arī salīdzinājumi ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

Straujuma šodien žurnālistiem atzina, ka šādi salīdzinājumi ir glaimojoši, jo Merkele ir viena no pasaulē ietekmīgākajām sievietēm. Taču viņa sevī šādas ambīcijas neredz.

«Taču es esmu arī vienīgā zemkopības ministre. Man šie dzimumu jautājumi nešķiet tik būtiski. Galvenais, kā cilvēks domā un ko dara,» atzina Straujuma.

Līdz šim Latvijā valdības ir vadījuši tikai vīrieši.

Pirms Straujumas valdību gandrīz piecus gadus, kopš 2009.gada 12.marta, vadīja Valdis Dombrovskis (V). Viņš bija ilglaicīgākais premjers Latvijas vēsturē, kurš vadījis trīs valdības pēc kārtas. Taču, reaģējot uz Zolitūdes traģēdiju pagājušā gada 21.novembrī, viņš 27.novembrī paziņoja par demisiju.

Pirms Dombrovska valdību no 2007.gada 20.decembra līdz 2009.gada 12.martam vadīja Ivars Godmanis, kurš vadīja arī pirmo valdību atjaunotās Latvijas vēsturē - no 1990.gada 7.maija līdz 1993.gada 3.augustam.

Trīs gadus valdības vadītāja amatā bija Aigars Kalvītis. Viņš šajā amatā bija no 2004.gada 2.decembra līdz 2007.gada 20.decembrim. Kalvītis vadīja divas valdības pēc kārtas.

Tikai dažus mēnešus premjera amatā bija Indulis Emsis - viņš šos pienākumus uzņēmās no 2009.gada 9.marta līdz tā paša gada 2.decembrim. Nedaudz ilgāk kā gadu premjera amatā bija jau atkal uz politiskās skatuves uznākušais Einars Repše - no 2002.gada 7.novembra līdz 2004.gada 9.martam. Savukārt Andris Bērziņš premjera krēslā bija no 2000.gada 5.maija līdz 2002.gada 7.novembrim.

Trīs valdības ir vadījis arī Andris Šķēle, divas no tām pēc kārtas - no 1995.gada 21.decembra līdz 1997.gada 6.augustam un no 1999.gada 16.jūlija līdz 2000.gada 5.maijam.

Valdības vadītāja krēslā paspējuši sēsties arī Vilis Krištopans, Guntars Krasts, Māris Gailis un Valdis Birkavs.

Kopumā Latvijas valdību kopš neatkarības atjaunošanas vadījuši 11 Ministru prezidenti.
Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu