«Gada vārdu, nevārdu un spārnoto izteicienu 2013» paziņos 20.janvārī

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Preses konferencē 20.janvārī tiks paziņoti finālisti un laureāti ikgadējā akcijā «Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens», pavēstīja akcijas organizatoru pārstāve literatūrkritiķe un tulkotāja Ieva Kolmane.

Akciju rīko Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību un LZA Terminoloģijas komisiju.

Sabiedrības iesūtītos pieteikumus izvērtēs triju rīkotājorganizāciju deleģēta žūrija – valodniecības un rakstniecības profesionāļi.

Preses konference notiks plkst.12 Rīgas Latviešu biedrības nama Kluba zālē.

Jau vēstīts, ka par gada vārdu liela daļa respondentu vēlas pasludināt latviskotu «selfie», kuru par 2013.gada vārdu angļu valodas vidē atzinuši Oksfordas Universitātes valodnieki. «Selfijs» pretendē uz gada nevārda titulu, tam ir arī daudz latviskojumu – «tīksmiņš», «paštīksmekslis», «pašītis», «sevītis», «patnītis», «paškadriņš», «patiņš», arī «pašbilde» un «pašģīmis». Savukārt angļu vārda «hashtag» latviskojumu vidū ir «mirkļbirka», «īsmarka», «temturis», «čivpieliktnis».

Nevārdu kategorijā daudz piesaukti ne tik daudz no valodas viedokļa slikti vārdi, cik tādi, kas «sasmērējušies»: «kopne», «Maxima», «Zolitūde». Tāpat kā ik gadu, nevārda statusam pieteikti arī tiešie pārcēlumi no citām valodām, šoreiz izceļas «eiro» un «euro» dīvainās attiecības, «dīlošana» un «laineris» ar nozīmi «acu laineris», no krievu valodas ievazājies «deguna aizlikums».

Starp spārnotajiem teicieniem minēts «Maxima» reklāmas sauklis «Par visu padomāts!», «Atkāpjas tie, kuri jūtas vainīgi», kā teica «Maxima Latvija» vadītājs Gintars Jasinsks preses konferencē pēc Zolitūdes traģēdijas, «cilvēciska saruna», pēc kuras par demisiju paziņoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, un politiskās kampaņas sauklis «Eirozona pievienojas Latvijai!».

Aptauja par latviešu valodas gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu notiek kopš 2003. gada. Šādas akcijas mērķis ir veicināt vērīgāku attieksmi pret savu valodu un tās formu tīrību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu