Valsts meitenei atsaka naudu retas slimības ārstēšanai (467)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dzīve mēdz būt skarba - vēl tikai pirms trim gadiem Zanes dzīvesveids bija ļoti aktīvs, bet tagad viņa ir kopjama un pārvietojas ratiņkrēslā. Reta slimība - pulmonālā arteriālā hipertensija - sagrozījusi jaunās sievietes dzīvi kājām gaisā. Skābekļa balons ir kļuvis par viņas dzīves neatņemamu sastāvdaļu. Ārsti norāda: Zanei ar steigu ir nepieciešama plaušu transplantācija, ko var veikt tikai ārpus Latvijas. Taču tā izmaksā 120 tūkstošus eiro. Ar lūgumu pēc palīdzības - piešķirt nepieciešamos līdzekļus operācijas veikšanai - viņa vērsās pie valsts, taču saņēma atteikumu.

Stradiņa slimnīca nu ir kļuvusi par Zanes otrām mājām. Jau kādu laiku 32 gadus vecā sieviete cīnās ar retu slimību - pulmonālo arteriālo hipertensiju.

Visas terapijas iespējas ir izmēģinātas. Zanes veselības stāvoklis pasliktinās.

«Zanes stāvoklis ļoti smags. Tā ir sirds mazspēja 4. pakāpē. Tā ir pēdējā pakāpe. Šobrīd vienīgā iespēja glābt Zanes dzīvību ir plaušu transplantācija,» stāsta P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas kardiologs Andris Skride, Zanes Lazdiņas ārsts.

Mūsu valstī šādas operācijas netiek veiktas

Pērn decembrī Zane bija Vīnes plaušu transplantācijas centrā, kura

ārsti ir gatavi uzņemties rūpes par Latvijas pilsoni.

Taču tam nepieciešami 120 000 eiro. Un tādas naudas Zanei nav. Pēc palīdzības viņa vērsās Latvijas nacionālajā veselības dienestā, taču saņēma atteikumu. Plaušu transplantācijas operācijas no valsts budžeta līdzekļiem netiek apmaksātas.

«Mēs labprāt nāktu pretī, bet šī nav vienīgā situācija, mums ir daudzas, kuras mēs nespējam apmaksāt. Jāatzīst, ka finansējums veselības aprūpē ir divas reizes mazāks, nekā būtu nepieciešams, līdz ar to spējam nodrošināt to apjomu, kas iekļauts pozitīvajā grozā, ko valsts apmaksā,» atbild veselības ministre Ingrīda Circene.

Valsts par cilvēkiem nedomā. Nauda jālūdz cilvēkiem...

Andris Skride, Zanes Lazdiņas ārsts, P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas kardiologs:
«Šajā

valstī vispār netiek domāts par cilvēku.

Tas ir redzams ik uz soļa. Šobrīd ir tā: ir cilvēks, ir problēma, nav cilvēka, nav problēmas.»

Zanes dzīvības cena ir 120 000 eiro. Un vienīgie, kas viņai šajā situācijā var palīdzēt, ir līdzcilvēki.

«Mums nav citas iespējas, kā vērsties pie Latvijas sabiedrības un aicināt un lūgt palīdzēt.. Summa liela. Plaušu transplantācija, nopietna operācija, pēc tam prasa nopietnu rehabilitāciju,» stāsta Pulmonālās hipertensijas biedrības valdes priekšsēdētāja Ieva Plūme.

Ar portāla ziedot.lv palīdzību ir izveidots projekts «Glābsim Zani!». Ziedot iespējams, zvanot uz labdarības tālruni 9006 7009 (maksa par zvanu 1,42 eiro) vai veicot pārskaitījumu internetbankā. Papildu informācija ir pieejama portālā ziedot.lv

Tikmēr Zane, kura vēl tikai pirms trīs gadiem dzīvoja aktīvu dzīvesveidu, šodien tic un cer, ka jau pēc kāda laika viņa atgriezīsies ierastajā dzīves ritmā. Mācīsies, strādās un priecāsies! Jo tikai veseli cilvēki valstī spēs nodrošināt gan ekonomisko, gan arī demogrāfisko izrāvienu, ko politiķi ir noteikuši par valsts prioritātēm.

Zane cer

«Man cerība ir, ticība ir, dzīvot gribas, bet bez transplantācijas nekas nesanāks. Pirmkārt jau, ka varēšu brīvi elpot un par sevi parūpēties. Pašreiz esmu kopjama, tikai ratiņkrēslā pārvietojos,» skumji secina Zane Lazdiņa.

Līdz šim projektam «Glābsim Zani!» saziedoti 227 eiro. Vien jāpiebilst, ka Zane nav vienīgā Latvijas pilsone, kura ir saskārusies ar noraidošu valsts attieksmi, kad ir nepieciešama finansiālā palīdzība kādas retas slimības uzveikšanai, bet valsts to nenodrošina.

Komentāri (467)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu