Rīgā notikusi zibakcija ukraiņu atbalstam (219)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Piektdien Rīgā pie Ukrainas vēstniecības notika zibakcija, lai atbalstītu Ukrainas iedzīvotājus saistībā ar tur notiekošajiem nemieriem un vardarbību. Ap pulksten 17.00 notikuma vietā bija ieradušies aptuveni 25 cilvēki, daļa no viņiem rokās tur Ukrainas karodziņus un plakātus, kas izdrukāti uz A4 lapām. Klātesošie ar karogiem rokās ir pavērsušies pret Ukrainas vēstniecības ēku un dzied Latvijas himnu. Akcijas dalībniekiem pievienojas arvien jauni cilvēki.

Zibakcijas sākumā kāda krieviski runājoša sieviete Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču skaļi nodēvēja par slepkavu. Akcijas dalībnieki rokās tur no interneta izdrukātus attēlus, kuros redzams kā Ukrainas speciālās milicijas vienības ņirgājas par aizturētajiem.

Ap pulksten 17.15. pie Ukrainas vēstniecības sanākušo skaits bija pieaudzis līdz aptuveni 50. Kopā ar žurnālistiem tie varētu būt kādi 70 cilvēki.

Pēc Latvijas himnas nodziedāšanas akcijas dalībnieki kļuva vēl skaļāki un krievu, kā arī latviešu un ukraiņu valodās izkliedza saukli «Brīvību Ukrainai!».

Plkst. 17.20 iepretim Ukrainas vēstniecībai akcijas dalībniekiem priekšā nostājušās trīs sievietes ar svecītēm un Eiropas Savienības karogiem. Kāds vīrietis kaut ko lasa no grāmatas ukraiņu valodā. Klātesošie sauc: «Diktatūrai nē!»

17:23 Mītiņa vietā ieradušies arī pieci Valsts policijas darbinieki, kas stāv mālā un vēro notiekošo. Zibakcijas dalībnieki ir aizņēmuši visu trotuāru iepretim vēstniecībai ielas otrā pusē un kādu brīdi bija izgājuši arī uz braucamās daļas, mazliet apgrūtinot satiksmi labā malējā joslā. Akcija noris mierīgi, cilvēki sarunājas un nekādi incidenti līdz šim nav novērojami.

Vairāki akcijas dalībnieki mēģinājuši savā apģērbā ielikt kādu akcentu Ukrainas karoga krāsās - zilā vai dzeltenā. Tāpat sanākušajiem tiek dalītas zilas un dzeltenas lapas ar aicinājumu uz tām uzrakstīt, par kādām vērtībām viņi iestājas un kāpēc ieradušies.

17:30 Netālu no cilvēku galvenās pulcēšanās vietas nostājušās divas meitenes, kas rokās tur plakātu «Mēs esam kopā ar ukraiņu tautu». Klātesošo vidū dzirdama gan latviešu, gan arī krievu un ukraiņu valoda. Brīžiem akcijas dalībnieki kļūst skaļāki un izkliedz dažādus saukļus. Daži no klātesošajiem pie Ukrainas vēstniecības ir ieradušies ar ziediem. Tiek dedzinātas arī svecītes.

17:35 Klātesošo vidū tiek izplatītas dzelteni-zilas lapiņas Ukrainas karoga krāsā. Zibakcijas dalībniekiem tiek piedāvāts ar tām nofotografēties, lai vēlāk šo akciju pie Ukrainas vēstniecības Rīgā varētu plašāk atspoguļot arī interneta sociālajos tīklos.

17:41 Protestētāji ir sapulcējušies kopā ar visiem plakātiem un karogiem, lai nofotografētos kopbildei. Līdz zibakcijas beigām iepretim Ukrainas vēstniecībai Rīgā joprojām ir aptuveni 50 cilvēku.

Sociālajā tīklā «Facebook» ir izveidota lapa «Atbalsts Ukrainas cilvēkiem», kurā ievietots aicinājums šodien plkst.17 ierasties pie Ukrainas vēstniecības, lai zibakcijā paustu atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem.

Kā norāda akcijas organizatori, pasākuma mērķis ir parādīt, ka pasaule seko līdzi notikumiem Ukrainā. Turklāt zibakcija ir veids, kā parādīt savu atbalstu, ja citādā veidā tas nav iespējams. Tāpat tiek uzsvērts, ka šī nebūs politiska akcija, bet gan miermīlīga, lai parādītu, ka arī Latvijas iedzīvotājiem rūp notiekošais Kijevā. «Tas ir atbalsts parastajiem cilvēkiem, kas aizstāv savas intereses un uz kuriem tiek šautas lodes, cilvēkiem, kuriem pēc jaunajiem Ukrainā pieņemtajiem likumiem draud reāls sods,» teikts paziņojumā.

Cilvēki, kuri domā piedalīties zibakcijā, aicināti ņemt līdzi apģērbu, kurā ir zila un dzeltena krāsa.

Līdz vakardienai bija atsaukušies vairāki desmiti «Facebook» lietotāju, norādot, ka apmeklēs zibakciju.

Komentāri (219)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu