Nespēj atstādināt tiesu izpildītāju, kurš izsola dzīvokli 1,08 eiro parāda dēļ (267)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izrādās, ka pat diviem tieslietu ministriem nav pa spēkam tikt galā ar kādu zvērinātu tiesu izpildītāju, kurš parādu piedziņas jomā kļuvis par simbolu amatpersonu visatļautībai un nicīgajai attieksmei pret sabiedrību. Šī tiesu izpildītāja dēļ bez dzīvokļa palika cilvēki, kuru parāds bija mērāms santīmos. Turklāt nelaimīgo parādnieku vienīgo mitekli tiesu izpildītājs laida izsolē pretēji tiesas gribai. Bet šādu praksi viņš varēs turpināt, jo savu amatu ir saglabājis arī pēc jauniem pārkāpumiem.

Stāsts ir par tiesu izpildītāju Uldi Zepu. Viņa nesamērīgās un ļaunprātīgās rīcības dēļ cieta arī kāda Jūrmalas dzīvokļa bijušais īpašnieks. Viņa parāds bija tikai 76 santīmi, bet tiesu izpildītājs, nemaz nepārliecinoties, vai parādu nevar piedzīt, pārdodot kādu citu kustamu parādnieka mantu, uzreiz ķērās pie dzīvokļa izsolīšanas. Tiesa konstatēja: "Zvērināts tiesu izpildītājs Zeps, vēršot piedziņu uz nekustamo īpašumu, nav rīkojies pēc labas ticības un ar likumu piešķirtās tiesības izmantojis ļaunprātīgi" (No Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijas tiesneses I.Celmiņas lēmuma 2012.gada 12.martā).

Līdzīgi viņš rīkojās Kauguru iedzīvotājas Skaidrītes Maculevičas lietā, kur, piedzenot 30 latu administratīvu sodu, rīkoja viņas dzīvokļa izsoli. Tiesa beigās netaisnīgo lēmumu atcēla. Bet dzīvokli Rīgā izpildītājs pārdeva pat pretēji tiesas aizliegumam to darīt. Lai gan viņa pārkāpumus izskatīja disciplinārkomisija, sods bija īpaši maigs – tikai piezīme.

Tiesu izpildītājs savu vainu neatzina un turpināja līdzšinējo praksi

Sūdzībām krājoties, beidzot arī Tiesu izpildītāju padome rosināja disciplinārlietu. Bet Saeimas Juridiskā komisija speciāli devās izbraukuma sēdē, lai ar padomi pārrunātu, ka tā turpināt nedrīkst.

ILMA ČEPĀNE, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja (Vienotība): "Kam ir jānotiek vēl? Kam ir jānotiek? Vai viņam ir kāds jāpiekauj? Kam ir vēl jānotiek? (..) Kam ir vēl jānotiek, lai viņš vēl neturpinātu to darbu? Nu? Kam vēl?"

Pēc visa notikušā šonedēļ Tieslietu ministrijā vēlreiz bija nolemts ķerties pie tiesu izpildītāja Zepa darbības izvērtēšanas. Viņš pats gan nebija ieradies, lai aci pret aci uzklausītu, ko par viņu saka disciplinārlietu komisija. Tā vietā tiesu izpildītājs bija paziņojis, ka nevarēs ierasties, jo tieši šajā laikā ir ieplānojis izmantot sev pienākošos atvaļinājumu. Uz to, ka šoreiz gan tiesu izpildītājs tiks atstādināts, bija cerējis jau iepriekšējais tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

JĀNIS BORDĀNS, tieslietu ministrs: "Gala beigās, protams, ministrs paraksta dokumentus par atstādināšanu,

taču ir jāievēro noteikta procedūra."

IRĒNA KUCINA, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos: "Komisija var ieteikt ministram atstādināt no amata. Un pēc kārtības, pēc likuma sanāk tā, ka divu nedēļu laikā būtu ministram jālemj vai arī jānodod lieta pārkāpuma pārskatīšanai. Šajā gadījumā pagaidām šāda te darbība nav iespējama.

Disciplinārlietu komisijā atstādināšana nemaz nenotika

Tas tādēļ, ka sekoja negaidīts pavērsiens - disciplinārlietu komisijā atstādināšana nemaz nenotika. Šoreiz tiesu izpildītājs izsprucis ar rājienu un viņam būs vēlreiz jākārto kvalifikācijas eksāmens. Komisijā ir pieci pārstāvji – divi no tiesu izpildītāju vidus, divi no Tieslietu ministrijas un viens no Augstākās tiesas. Augstākās tiesas pārstāvis nebija ieradies, un, pēc neoficiālām ziņām, vainīgo ir pažēlojuši abi viņa kolēģi Jānis Tunnis un Katrīna Baltalksne un arī Aleksejs Remesovs no Tieslietu ministrijas. Par atstādināšanu ir bijusi tikai Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Irēna Kucina. Rezultāts nepatīkami pārsteidzis arī nupat ievēlēto tieslietu ministri.

BAIBA BROKA, tieslietu ministre (Nacionālā apvienība): "Šodien es sagaidīju, ka šim disciplinārsodam būtu jābūt daudz bargākam, es sagaidīju, ka tam būtu jābūt atstādināšanai no amata."

Protams, zvērinātiem

tiesu izpildītājiem ir tāda solidaritāte.

Paši deleģējam savus pārstāvjus un subjektīvi pret kolēģi izturamies iejūtīgāk. Un te nu man ir pamats domāt par to, vai nav nepieciešams izveidot vienotu disciplinārlietu komisiju visām juridiskajām profesijām, kur varbūt šī ieinteresētība un šis disbalanss nav tik liels. Jo, kā mēs redzam arī šajā gadījumā - ja viens no šīs komisijas locekļiem neierodas, tad mēs redzam, ka šī profesija faktiski, kas pati sevi pārstāv, tīri loģiski viņi spēj nodrošināt sev izdevīgu solidāru lēmumu.

Visai izmisis par iznākumu esot bijis arī tiesu izpildītāju padomes vadītājs. Viņaprāt, Zeps ir tikai viena no nedaudzām melnajām avīm, kas bojā tiesu izpildītāju prestižu. Un viņš uzskata, ka sods ir par maigu.

ANDIS SPORE, Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs: "Protams, mēs varam reaģēt ieteikumu veidā un teikdami, ka jā, jāievēro vispārējie tiesību principi, samērīguma princips. Bet tai pašā laikā viņš ir atbildīgs par savu darbību gan disciplināri, gan arī krimināli, gan arī civiltiesiski."

Tikmēr cilvēki, kas nepamatoti cietuši no tiesu izpildītāja Zepa, neredz taisnīguma atjaunošanos. Piemēram, Dzintra Kraujiņa no Kalnciema ielas. Viņai pat vispār nebija nekādu parādu. Tiesu izpildītāja izpratnē šīs kundzes vaina bija tā, ka viņa dzīvoja kādam parādniekam piederošā mājā.

Izlikšana notiek īrnieces prombūtnes laikā

DZINTRA KRAUJIŅA, īrniece: "Viņi vienkārši atnāca 10 no rīta, kad es biju darbā, uzlauza durvis un ar tiesu izpildītāju Uldi Zepu kopīgi iegāja manā dzīvoklī. Un es atbraucu pēc stundas. Un rādu īres līgumu, pilnīgi drebošām rokām. A tiesu izpildītājs, paņēmis šādu te mapīti ar uzrakstītu kaut kādu.. jo es jau neredzēju, man turēja šitādā attālumā, lai es vispār neko neredzu. Un jūs, Kraujiņas kundze, parakstiet! Es saku - es neko neparakstīšu!"

Tomēr tiesu izpildītājs, ignorējot spēkā esošu īres līgumu, padzina viņu no dzīvokļa, bet viņas mantas aizveda nezināmā virzienā. Kundze palika uz ielas un jau trīs ar pusi gadus mitinās pie radiem, kur arī uzzināja jauno vēsti, ka tiesu izpildītājs Zeps atkal varēs turpināt darboties līdzšinējā garā.

Tikmēr par tiesu izpildītāju Zepu sūdzības turpina krāties kaudzē un drīz gaidāma vēl viena disciplinārlieta. Šoreiz par viņa darbībām ar īpašumiem Ķemeru sanatorijas epopejā.

Komentāri (267)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu