Šahistam Kasparovam Latvijas pilsonība vairs neesot vajadzīga (75)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Garija Kasparova pilsonības piešķiršana ir pieklususi, jo Kasparovs vairs nevēlas Latvijas pilsonību, ko pierāda šaha lielmeistara intereses trūkums pat iesniegt dokumentus atbilstoši Latvijas likumiem. Turklāt vairumam Saeimas deputātu ir noraidoša attieksme pret pilsonības piešķiršanu slavenajam Krievijas šahistam un Putina opozīcijas politiķim.

Pērn novembrī Krievijas pilsonis un slavenais šahists Garijs Kasparovs Saeimas frakcijām ierosināja viņam piešķirt Latvijas pilsonību par īpašiem nopelniem Latvijas labā. Kasparovs iesniegumā norādīja, ka viņa dzīve no jaunības dienām ir saistīta ar Latviju. 70. gados Latvijā viņš ir guvis nozīmīgas uzvaras šahā. Šahista dēla māte ir Latvijas pilsone, savukārt Kasparova dēlam ir uzturēšanās atļauja Latvijā, un viņš regulāri apmeklējot Rīgu.

Kasparovs negribēja zaudēt Krievijas pilsonību

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis skaidro, ka Pilsonības likuma izpildes komisija Kasparovam atbildēja neilgi pēc viņa izteiktā lūguma piešķirt Latvijas pilsonību. Latkovskis stāsta, ka kopš Kasparova iesnieguma pērn rudenī no šahista nekādi jauni iesniegumi nav saņemti. Tas tikai pierāda, ka pilsonības lūdzējam neesot saiknes ar Latviju, jo pie pirmajām grūtībām sakārtot dokumentus viņš pazūd, uzskata Latkovskis.

«Vēstule, ko viņš veltīja frakcijām, lūdzot piešķirt pilsonību, nebija atbilstoša likumam. Atbildes vēstulē Kasparovam Saeimas komisija izklāstīja, kas tieši ir nepieciešams, lai Saeimā iesniegtu formāli korektu noformētu līgumu,» norāda Latkovskis. «Es neredzu nevienu īpašu nopelnu Latvijas labā, par kuru Kasparova kungam pienāktos Latvijas pilsonība. Viņam nav tādu. Mēs arī nezinām, vai viņam nav arī kādas citas valsts pilsonība bez Krievijas pilsonības,» uzskata deputāts. Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas komisijas priekšsēdētājs prāto, ka, iespējams, Kasparovam Latvijas pilsonība esot vajadzīga, lai varētu brīvi ceļot pa Eiropas Savienību.

Sportisti, ieguvuši Latvijas pilsonību, pazūd

Viņš arī norāda, ka Latvija ir piešķīrusi pilsonību vairākiem sportistiem, bet tie ir pazuduši un tiem vairs nav nekādas saiknes ar Latviju. Viņaprāt, tas ir degradējis šo īpašo pilsonības piešķiršanu par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

Latkovskis ir pārliecināts: ja valdība vieglprātīgi piešķirs pilsonību, tai skaitā Kasparovam, tad tas tikai pierādīs un nostiprinās sabiedrības negatīvo attieksmi pret valdību. Piemēram, ja politiķiem kaut ko iegribas, tie ir gatavi pārkāpt pašu pieņemtos likumus.

Komentāri (75)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu