KNAB priekšnieks no amata Strīķi atbrīvojis jau trešo reizi (329)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jaroslavs Steļčenoks savu vietnieci Jutu Strīķi no amata atbrīvojis trešo reizi, apstiprināja KNAB preses pārstāve Inta Šaboha. Sīkāk priekšnieka lēmumu viņa nekomentēja. Streļčenoks Strīķi bija atlaidis no amata divas reizes, bet iepriekšējais premjers Valdis Dombrovskis kā šīs iestādes darbības pārraugs divas reizes atcēlis šo lēmumu un Strīķi atjaunojis darbā.

NAB priekšnieks atlaišanu pamato ar to, ka Strīķe zaudējusi darba devēja uzticību. Iepriekš KNAB vadītājs bija izveidojis komisiju, kas atkārtoti vērtēs Strīķi. Sīkākus komentārus par izvērtēšanu birojs nesniedza.

Strīķe pērn ieguva zemu darbības vērtējumu un Streļčenoks vairāku mēnešu laikā uzdeva viņai uzlabot darbību. Pēc atkārtotas novērtēšanas Strīķe atkal ieguva zemu novērtējumu – D.

Jau pērn 20.decembrī Streļčenoks nolēma atbrīvot no amata savu vietnieci Strīķi. Savukārt iepriekšējais Ministru prezidents Dombrovskis 7.janvārī atcēla Streļčenoka rīkojumu.

14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti, bet 21.janvārī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā. Tāpat viņš uzdeva nodrošināt komisijas izveidošanu biroja priekšnieka vietnieku novērtēšanai.

Komisijā, kas vērtēja Strīķes darbu un tā rezultātus, darbojās Streļčenoks, viņa palīdze Māra Priedīte un vietniece Ilze Jurča. Dombrovskis arī uzdeva komisijā iesaistīt sadarbības partnerus, taču birojs atbildi tā arī līdz šim nesniedza, vai tas ticis izdarīts.

KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs teica, ka Streļčenoka rīcība neliecina par nopietnu attieksmi pret darbu un Strīķes atbrīvošana viņam nebija pārsteigums. Jurašs norādīja uz Strīķes novērtēšanas komisiju, kurā bija iekļauti Streļčenokam īpaši pietuvināti cilvēki, lai nepastāvētu viedokļu atšķirība.

Lai arī Jurašs ir viens no redzamākajiem Streļčenoka kritizētajiem, viņš nebaidās no KNAB priekšnieka represijām. «Mani šis jautājums absolūti nesatrauc. Kamēr es paužu savu nostāju, kas ir pamatota, tikmēr es to darīšu. Tas mani maz satrauc, kādi varētu būtu Streļčenoka turpmākie gājieni,» piebilda Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs.

Lai arī Jurašs ieņem nogaidošu pozīciju par situācijas attīstību KNAB, viņš pagaidām sevi saredz birojā, jo apkarošanas blokā komanda ir profesionāla un viņam rūp biroja attīstība un reputācija.

Jurašs arī uzskata, ka tagad ir pēdējais laiks, lai situācijas risināšanā iesaistītos ģenerālprokurors un varbūt valdības vadītāja, proti, tiktu izveidota komisija, kas vērtētu Streļčenoka atbilstību amatam. «Te nav Strīķes un Streļčenoka konflikts. Tas ir mākslīgi pasniegts, ka pastāv divu personu nesaderība. Šeit ir izteikts Streļčenoka konflikts ar visu apkarošanas bloku. Jebkurš, kas no apkarošanas bloka saskāries ar Streļčenoku, ir bijis nepatīkami pārsteigts par viņa izpratnes līmeni par jautājumiem, ar kuriem ikdienā birojam jāstrādā,» uzsvēra Jurašs.

KNAB arodbiedrība pirmdien lems par savu rīcību

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonu un darbinieku arodbiedrība pirmdien, 10.februārī, sēdē iepazīsies ar KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka rīkojumu par savas vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata un lems par tālāko rīcību.

Arodbiedrības vadītāja Kristīne Griga norādīja, ka nezina vēl atbrīvošanas pamatojumu, bet nojauš, ka tas vārētu būt novērtējuma rezultātā. Pirmdien arodbiedrības sēdē arodbiedrība iepazīsies ar rīkojumu un varēs komentēt tālāko rīcību.

Jautāta par vēršanos pie Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) izvērtēt Streļčenoka lēmuma tiesiskumu, Griga paskaidroja, ka šāda iespēja jau tikusi izmantota iepriekšējās divas reizes un pagaidām viņai vēl grūti par to izteikt komentārus.

Loskutovs: KNAB konflikta «seriāls» jārisina tiesas ceļā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) konflikta «seriāls» jārisina tiesas ceļā. Ja KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmums par savas vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata atbilst Darba likumam, tad Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) to nebūtu pamats atcelt, uzskata Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs (V).

Streļčenoks piektdien trešo reizi uzteicis darbu savai vietniecei Strīķei un atbrīvojis viņu no ieņemamā amata, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Loskutovam ir grūti vērtēt Streļčenoka rīcību, neredzot izdoto rīkojumu. Ja Strīķe būtu saglabājusi savu amatu, viņam būtu bijis interesanti paskatīties, vai viņa pildītu solīto un turpmāk respektētu priekšnieka rīkojumus, vai arī viņas apgalvojumi būtu bijuši «tikai vārdi».

To, kā šis lēmums ietekmēs KNAB darbu, rādīs dzīve, pauda apakškomisijas vadītājs. Viņš uzskata, ja Streļčenoks ir izdevis rīkojumu atbilstoši Darba likumam, tad premjerministrei nav pamata iejaukties Darba likuma reglamentētajos jautājumos, to atceļot. Ja Strīķe nepiekrīt pieņemtajam lēmumam, viņa var vērsties tiesā.

Komentāri (329)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu