Viskritiskāk vērtētie speciālisti ir zvērināti tiesu izpildītāji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Viskritiskāk vērtētā speciālistu grupa tiesu sistēmā ir zvērināti tiesu izpildītāji, atklāj pētījums par tiesu tēlu sabiedrībā un uztveri par korupcijas uztveri tiesu darbībā.

Pētījums tika veikts pērn no maija līdz oktobrim, īstenojot desmit strukturētas intervijas ar cilvēkiem, kam pēdējo pāris gadu laikā ir bijusi pieredze sadarbībā ar tiesu sistēmu, kā arī veicot vienu fokusgrupas diskusiju. Papildus pētījumā tika veikta teorētiskās literatūras analīze, kā arī masu mediju analīze.

Filozofijas un socioloģijas institūta pētniece Ieva Kārkliņa, kura piedalījās pētījuma veikšanā, šodien Tieslietu padomē klātesošajiem pastāstīja, ka, pēc intervēto cilvēku domām, Latvijas tiesās pastāv garš tiesvedības process, informācijas trūkums, saskaroties ar tiesvedību, kā arī nepieciešamība pašam ļoti aktīvi iesaistīties procesā, tiesas norobežošanās no sabiedrības un noslēgtība.

Tāpat aptaujātie pētījuma dalībnieki pauda, ka tiesām pastāv neviennozīmīgs viedoklis par medijos publiskotajām aktivitātēm, kā arī tiesnešu lēmumi dažkārt esot subjektīvi, līdz ar to rodas jautājumi par tiesas neitralitāti.

Savās atbildēs intervētie pētījuma dalībnieki arī minēja, ka, piemēram, valsts noteiktais advokāts esot bijis «absolūti neieinteresēts un formāls», kā arī norādīja uz tiesu kancelejas darbinieku nepieklājīgo atbildēšanu.

Pētījumā, veicot mediju analīzi, izkristalizējās, ka mediji galvenokārt kritiski raksturo norises tiesās, salīdzinoši maz aprakstot centienus risināt tiesu sistēmas problēmas.

Pētījuma rezultāti liecina, ka primārās asociācijas cilvēkiem, kas saskārušies ar tiesu sistēmu, ir drīzāk negatīvas. Vērtējot viņiem sniegto juridisko palīdzību, daudzi aptaujātie pozitīvi novērtēja «pro bono» advokātu pakalpojumus, tomēr kritizēja valsts apmaksātās juridiskās palīdzības sniedzējus. Viskritiskāk vērtētā speciālistu grupa tiesu sistēmā ir zvērināti tiesu izpildītāji, atklāja pētījums.

Mediju darbs tika vērtēts neviennozīmīgi, apšaubot to neitralitāti, bet tajā pašā laikā norādot, ka tajos vismaz varot sekot līdzi tam, kas notiek tiesu sistēmā.

Pētījuma prezentācijas izskaņā tā veicēji sniedza savus ieteikumus, piedāvājot sekot līdzi, kā ir mainījusies sabiedrības attieksme pret tiesu sistēmu pēc grozījumu veikšanas likumā «Par tiesu varu», kas tika pieņemti, lai veicinātu tiesu efektivitātes uzlabošanu.

Tāpat pēc pētījuma rezultātu apzināšanas tika ieteikts veidot veiksmīgu, uz uzticības pamatiem balstītu sadarbību ar medijiem. Vēl tika ieteikts aktīvi informēt par jaunākajām izmaiņām normatīvajos aktos, bet īpaši izcelt pozitīvo praksi. Papildus tika ieteikts veicināt plašāku atpazīstamību tiesu portālam «www.tiesas.lv».

«Mūsu rīcībā ir nodots nopietns un apjomīgs pārdomu materiāls,» izteicās Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, papildinot, ka tagad ir iegūts vērtīgs pamats diskusijai, gan norādot, ka «šodien netaps recepte, kā atrisināt šo jautājumu».

Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris akcentēja, ka medijos gan neparādās informācija par to, ka lietu izskatīšanas termiņi samazinās, piebilstot, ka Tiesu administrācija šādu informāciju varētu izplatīt. Arī Saeimas deputāte Ilma Čepāne (V) pauda uzskatu, ka sabiedrības attieksme var mainīties tikai tad, ja informācija par tiesu sistēmu tiktu atspoguļota objektīvi.

Tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK) izteicās, ka tiesās ir komunikāciju cilvēki un ir stratēģijas, vadlīnijas, kā komunicēt ar medijiem, bet jautājums ir par to, vai tiek sasniegts rezultāts.

Rīgas apgabaltiesas tiesnese Sandra Strence uzsvēra, ka tādā gadījumā būtu nepieciešami papildu līdzekļi komunikācijai ar sabiedrību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu