«Rīgas namu pārvaldnieks» pārmaksātos rēķinus neatmaksās (199)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Skandalozā Rīgas pašvaldības uzņēmuma «Rīgas namu pārvaldnieka» apsaimniekota māja jau gadu maksā sadārdzinātus rēķinus. Par ko?

Iedzīvotāju samaksāto naudu atpakaļ neatdos

Rīgas centrā daudzdzīvokļu māju Krāsotāju ielā 6a pārrauga «Rīgas namu pārvaldnieks» (RNP). 2013. gada janvārī šīs mājas iedzīvotāji saņēma divas reizes dārgāku rēķinu nekā parasti. Lai nekļūtu par parādniekiem, dzīvokļu īpašnieki jau vairāk nekā gadu spiesti maksāt dubultīgus rēķinus. Par ko?

Šīs ēkas dzīvokļa īpašnieks stāsta, ka 2013. gada janvārī saņēmis neskaidru rēķinu. Viņš zvanījis uz RNP, lai uzzinātu, kāpēc atsūtīts rēķins par divas reizes lielāku summu. RNP darbiniece mierīgi atbildēja: tas ir siltuma piegādes dēļ. Dzīvokļa īpašnieks norādīja, ka viņš dzīvo mājā, kur ir gāzes apkure. Tad RNP pārstāve apgalvoja, ka tad tas ir plānoto remontdarbu dēļ. Līdz beidzot RNP pārstāve atklāja patieso iemeslu - tiekot veikts uzkrājums, lai pēc vairākiem gadiem varētu veikt ēkas remontu.

Krāsotāju ielas 6a mājas iedzīvotājs iepriekš netika informēts par plānotiem remontiem, tāpēc iebilda pret palielināto rēķinu. Uz ko RNP norādīja, ka 2012. gada oktobrī esot ziņots par plānotajiem remontiem. Tomēr mājas iedzīvotāji apgalvo, ka neviens ar šādu informāciju nav ticis iepazīstināts. Acīmredzot RNP ziņojums par «uzkrājumu veikšanu» nav nonācis līdz mājas iedzīvotājiem. Kam RNP ir sniegusi šo informāciju, ja tie nebija dzīvokļu īpašnieki?

«Rīgas namu pārvaldnieks» ignorē iedzīvotāju vēstules

2013. gada janvārī dzīvokļa īpašnieks ieguva nepieciešamo daudzumu mājas iedzīvotāju parakstu un nosūtīja RNP ar aicinājumu anulēt nesamērīgi dārgos rēķinus, atmaksāt pārmaksāto summu un sniegt paskaidrojumus par katru veikto funkciju, ko veikuši RNP darbinieki viņu ēkā par iepriekšējiem diviem gadiem.

Iesniegums uz piecām lapām pārvaldniekam (RNP) tika nosūtīts 2013. gada 24. janvārī, bet atbildi dzīvokļa īpašnieks nesaņēma gandrīz trīs mēnešus. Saprotot, ka atbildi nesaņems, viņš nosūtīja iesniegumu Rīgas Domes priekšsēdētājam, jo SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» ir Rīgas Domei (RD) piederošs pašvaldības uzņēmums. Iesniegumā RD mājas iedzīvotāji aicināja izskatīt jautājumu, kāpēc Krāsotāju ielas 6a ēkas iemītnieki nav saņēmuši atbildi no RNP jau vairāk nekā divus ar pusi mēnešus. Pēc pāris dienām tika saņemta atbilde no «Rīgas namu pārvaldnieka».

RNP atbildēja, ka iedzīvotāju rēķinos esot iekļauta papildu maksa, jo esot jāveido finanšu uzkrājumi, par kuriem RNP plāno veikt šīs ēkas jumta nomaiņu. Sadārdzinātie rēķini iedzīvotājiem būs jāmaksā līdz 2018. gadam, kad arī varētu notikt plānotā ēkas jumta maiņa. Būvdarbu izmaksas jumta maiņai 915 m2 platībā RNP lēš ap 50 000 eiro, atsaucoties uz kādu konkursu. Pārvaldnieks (RNP) argumentēja, ka pēc likuma tā drīkst iekasēt naudu par plānotajiem remontiem. To nosakot 2008. gada 9. decembrī pieņemtie Ministru kabineta noteikumi Nr. 1014 «Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu».

Ēkas jumtu Krāsotāju ielā 6a varētu nomainīt trīs reizes lētāk

Vēl neesot zināms, kura firma veiks jumta nomaiņu. Konkursu izsludinās, kad tiks iekrāta visa norādītā naudas summa, tā stāsta «Rīgas namu pārvaldnieks».

Krāsotāju ielā 6a mājas jumtu, kura platība ir 915 m2, oficiāla firma nomainītu aptuveni par 15 000 eiro, iekļaujot arī materiālus. Remonta kopējās izmaksas būtu trīs reizes lētākas, nekā RNP to piedāvā un plāno veikt.

RNP dzīvokļa īpašniekam paziņoja, ka summa 50 000 eiro tika aprēķināta, pamatojoties uz veicamo darbu apjomu un atbilstoši 2012. gada iepirkumu konkursu rezultātā saņemtajiem cenu piedāvājumiem. Tomēr TVNET «Rīgas namu pārvaldnieks» nevarēja atbildēt par notikušā konkursa rezultātiem. Iespējams, tāda nemaz nebija vai varbūt konkursā uzvarēja vēlamais cenu piedāvājums, nevis reālais.

Turklāt jebkurš santīms, kas iemaksāts RNP par plānotajiem remontiem, pārmaksātā vai jebkāda cita veida summa netiks atmaksāta. Tā veido ēkas uzkrājumu un tiks izmantota, kad būs nepieciešama ēkas apsaimniekošanai vai remontu veikšanai.

RNP ir skandalozais Rīgas pašvaldības uzņēmums, kura iepriekšējie finanšu pārvaldes darbinieki sagrozīja grāmatvedības datus un vairākos maksājumos aizskaitīja 247 000 Ls. Turklāt divi juristi no RNP ņēmuši kukuļus par parādu dzēšanu.

Komentāri (199)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu