Latvija sāk sankciju ieviešanu pret Ukrainas amatpersonām (133)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvija ir sākusi juridisko procedūru īstenošanu, lai ieviestu sankcijas pret personām, kuras ir atbildīgas par Ukrainas valsts līdzekļu izsaimniekošanu un cilvēktiesību pārkāpumiem.

Jautājums par sankciju ieviešanu tika izskatīts divās ārkārtas Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomēs 20.februārī un 3.martā, kuras bija veltītas situācijai Ukrainā, un ir panākta vienošanās ātri pabeigt darbu pie sankciju piemērošanas.

Sankcijas attiecas uz ceļojuma ierobežošanu un aktīvu iesaldēšanu, informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses un informācijas nodaļā.

Tomēr ĀM neatklāj konkrētas personas, kuras iekļautas sarakstā. «Jautājumus par konkrētām amatpersonām būtu pareizāk adresēt atbildīgajām iestādēm, kuras veic uzraudzību,» atbildēja ĀM vēstnieks preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) patlaban gaida Ārlietu ministrijas izveidoto sarakstu ar personām, kurām jāievieš finanšu sankcijas par Ukrainas valsts līdzekļu izsaimniekošanu un cilvēktiesību pārkāpumiem. Tiklīdz būs saņemta vēstule no Ārlietu ministrijas, FKTK lems par tālākajiem soļiem. Parasti starptautisku sankciju gadījumā, kad precīzi zināmi konkrēti personu vārdi, FKTK to dara zināmu Latvijas bankām un finanšu iestādēm, un tām ir jāiesaldē viņu līdzekļi. Katras bankas un finanšu iestādes pienākums ir pārbaudīt, vai viņu klientu lokā ir minētās personas, un attiecīgi rīkoties. FKTK seko līdzi, lai šīs darbības tiktu nodrošinātas visās Latvijā bankās un finanšu iestādēs, ja tām ir klienti no sankciju saraksta.

Kā jau vēstīts, Austrija un Šveice iesaldējušas aktīvus gāztajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam un vēl 17 bijušajām amatpersonām, kuras tiek turētas aizdomās par cilvēktiesību pārkāpšanu un saistību ar korupciju.

Komentāri (133)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu