Valdība piešķir 625 030 eiro Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība šodien piešķīra papildu 625 030 eiro Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai.

No pieprasītā finansējuma 613 293 eiro paredzēti Valsts policijai (VP), lai segtu izdevumus neatliekamu pierādījumu iegūšanai un nostiprināšanai, kā arī izmeklēšanas interesēs nodrošinātu notikuma vietas norobežošanu un apsardzi Zolitūdes traģēdijas vietā līdz 2014.gada 31.maijam.

Savukārt 11 737 eiro plānots novirzīt Nodrošinājuma valsts aģentūrai, lai segtu izdevumus būvkonstrukcijas nostiprināšanas darbos iesaistīto darbinieku atlīdzībai un traģēdijas vietā uzstādītu videonovērošanas iekārtas.

Lai nodrošinātu apskates objekta saglabāšanu, Krimināllikums (KL) paredz, ka var organizēt tā apsardzi. Izvērtējot apsardzes komersantu piedāvātos pakalpojumus un objekta saglabāšanas nozīmīgumu, VP nolēma notikuma vietā apsardzi nodrošināt, piesaistot VP darbiniekus ar speciālajām dienesta pakāpēm. Policijas darbinieki tika iesaistīti dienesta pienākumu pildīšanā virs noteiktā dienesta pienākumu izpildes laika un nakts laikā.

Notikuma vietas apsargāšana notiek nepārtraukti visu diennakti. Kopumā virs noteiktā dienesta pienākumu izpildes laika strādā vismaz 15 policijas darbinieki, ieskaitot vada komandieri un viņa vietnieku. Savukārt nakts laikā strādā septiņi policijas darbinieki.

Vada komandiera un viņa vietnieka nepieciešamība piedalīties notikuma vietas apsargāšanā saistīta ar augstāku atbildības un zināšanu līmeni Kriminālprocesa likuma (KPL) prasību ievērošanā, iespēju ārkārtas situācijā pieņemt normatīvajiem aktiem atbilstošu lēmumu, kā arī ar notikuma vietā norīkoto darbinieku atbilstošu kontroli. Samazinot apsardzē iesaistīto amatpersonu skaitu, apsardzi nebūs iespējams nodrošināt atbilstošā līmenī.

Tāpat VP kontrolē personas, kuras veic darbus sagruvušo konstrukciju nostiprināšanā un tīrīšanā vai ir iesaistītas izmeklēšanā. Nepieciešamības gadījumā uz vietas esošie policijas darbinieki pilda arī citus pienākumus, piemēram, nodrošina kravu pavadīšanu un izpilda ar procesa virzītāja rīkojumu atsevišķus uzdevumus.

Notikuma vietas apsardzē iesaistītie vienā maiņā parasti nostrādā 12 stundas, no kurām uzskaita 11,5 stundas. Ņemot vērā, ka uz notikuma vietu jādodas atbilstošā ekipējumā ar bruņojumu un tā saņemšana notiek katrai amatpersonai individuāli, tiek uzskaitītas 12,5 stundas. Nakts maiņās sliktas redzamības dēļ ir iesaistīts arī kinologs, teikts projektā.

Finansējums piešķirts atlīdzības izmaksai VP darbiniekiem, kuri traģēdijas vietā nodrošina sabiedrisko kārtību un apsardzi. Notikuma vietā plānots veikt kompleksās būvniecības ekspertīzi, tāpēc VP nepieciešams papildu finansējums, lai veiktu atlīdzības izmaksu darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm, kuri notikuma vietā nodrošināja sabiedrisko kārtību un apsardzi laikā no 2013.gada 20.decembra līdz 2013.gada 31.decembrim un laikā no 2014.gada 1.janvāra līdz 31.maijam.

Pirmstiesas izmeklēšanā paredzēts noskaidrot, kāds ir norādītās ēkas jumta iebrukšanas iemesls, kā arī citus būtiskus apstākļus, tāpēc krimināllietā ir jāveic ekspertīze. Tās veikšanai ir vajadzīgas speciālas zināšanas un praktiskā pieredze. KPL norāda, ka ekspertīzes veicējam ir tiesības saņemt to izdevumu atlīdzību, kas radušies saistībā ar ierašanos pēc procesa virzītāja aicinājuma.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes par minēto krimināllietu atbildīgā izmeklētāja 2014.gada 10.janvārī pieņēma lēmumu nozīmēt komisijas kompleksās būvniecības ekspertīzi ar pieaicināto ekspertu piedalīšanos.

Minētais lēmums paredz krimināllietā uzdot izpildīt komisijas komplekso būvniecības ekspertīzi. Tās izpildei izveidota būvniecības jautājumos specializējušos ekspertu komisija, kas sastāv no vairākām ekspertu grupām. Saistībā ar krimināllietu tiks veiktas savstarpēji saistītas būvtehniskās ekspertīzes.

Ekspertīzes veikšanai VP noslēdza līgumus par kompleksās būvniecības ekspertīzes veikšanu, ekspertīzes datu apkopošanu un atzinuma sagatavošanu.

Tāpat VP steidzami izmeklēšanas interesēs nepieciešams iegādāties specializēto digitālo kameru un tās programmatūru. Kamera nepieciešama izmeklēšanas eksperimenta veikšanai, notikuma vietas apskatei un pierādījumu iegūšanai, lai kvalitatīvi fiksētu un rekonstruētu notikuma vietas apstākļus, jo notikuma vietā zem tirdzniecības centra būvkonstrukcijām ir nepietiekams apgaismojums. Minēto kameru nākotnē ir paredzēts izmantot izmeklēšanas darbību veikšanai arī citos kriminālprocesos.

Lai nodrošinātu VP uzsāktā kriminālprocesa gaitā pagaidu būvkonstrukcijas izbūvi un projektēšanu notikuma vietā, Nodrošinājuma valsts aģentūras darbinieki tiek iesaistīti minētā objekta darbu organizēšanas un uzraudzības procesā, pildot pasūtītāju pārstāvju pienākumus.

Tāpat Nodrošinājuma valsts aģentūra izmeklēšanas interesēs noslēdza līgumu par videonovērošanu iekārtu uzstādīšanu.

Publisko iepirkumu likums paredz atļauju IeM Nodrošinājuma valsts aģentūras personā bez iepirkuma procedūras izsludināšanas nostiprināt būvkonstrukcijas, pārvietot būvgružus un nodrošināt apsardzi traģēdijas vietā. Tas darīts, lai nodrošinātu būtisku valsts interešu aizsardzību un notikuma vietas norobežošanu un apsardzi izmeklēšanas interesēs, kā arī neatliekamu pierādījumu iegūšanu un nostiprināšanu.

LETA jau ziņoja, ka iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) Sabiedriskās drošības konsultatīvās padomes sēdē februāra sākumā bija izteicies, ka sekmīgi pabeigta Zolitūdes traģēdijas izmeklēšana ir saistīta ar papildu finansējuma pieprasīšanu naudas izteiksmē.

Papildu finansējums nodrošinās gan traģēdijas notikuma vietas nostiprināšanas būvniecības izmaksas, gan nepieciešamo iekārtu iegādi, gan arī samaksu par darbu iesaistītajiem darbiniekiem. Ministrs norādīja, ka tie ir ne tikai procesa virzītāji un izmeklētāji, bet arī Nodrošinājuma valsts aģentūras darbinieki, kas organizē iegādes procesu.

Kozlovskis norādīja, ka papildu finansējums tiks prasīts no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Viņš skaidroja, ka, sākoties izmeklēšanai, IeM nebija spējīga norādīt pilnu nepieciešamo summu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu