Emigrācija no Latvijas pierimusi, bet nav beigusies (128)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Emigrācija no Latvijas turpinās, tomēr pēdējos gados tā ir nedaudz pierimusi. Ekonomiskās krīzes karstumā no 2008. līdz 2010.gadam iedzīvotāju negatīvā migrācija no Latvijas sasniegusi ap 40 000 cilvēku, savukārt pērn no Latvijas izbraukuši par aptuveni 9000 cilvēku vairāk nekā iebraukuši.

Tendence, ka cilvēku, kas izbrauc, ir vairāk nekā to, kas iebrauc, nav priecējoša, šorīt LTV stāstīja Latvijas Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks Rolands Lappuķe, tomēr uzsverot, ka emigrācija ir dabīgs process.

Vērtējot savulaik Ekonomikas ministrijā tapušo reemigrācijas plānu, vēstnieks atzina, ka tajā izvirzītos skaitliskos mērķus sasniegt var būt neiespējami, tomēr plānā iestrādātās idejas ir vērtīgas un to īstenošana būtu nepieciešama.

2.aprīlī Ārlietu ministrija sadarbībā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (OECD) un Stokholmas Ekonomikas augstskolu organizē starptautisku konferenci «Emigrācija Baltijas un Austrumeiropas valstīs: pieredzes mācības un izaicinājumi». Konferenci atklās Lappuķe un Stokholmas Ekonomikas augstskolas rektors Anderss Pālzovs. Tajā uzstāsies OECD Starptautiskās Migrācijas nodaļas administrators Džonatans Čalofs, kā arī Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Zviedrijas pārstāvji.

Pasākuma mērķis ir iepazīstināt Latvijas pētniekus, studentus, ārvalstu diplomātus un sabiedrību ar OECD izdevumu par emigrāciju Baltijā un Austrumeiropā, kas ir publiskots 2013.gada decembrī un ir pieejams arī OECD mājas lapā. Publikācija piedāvā pārskatu par aktuālajiem emigrācijas procesiem Baltijas un Austrumeiropas valstīs, ietverot informāciju par emigrējušajiem tautiešiem, par viņu tendencēm atgriezties savā izcelsmes zemē vai palikt ārzemēs, kā arī par emigrācijas ietekmi uz izcelsmes valsts ekonomiku. Publikācijā ietverti politikas instrumenti, ko īsteno OECD dalībvalstis un citas valstis, lai sadarbotos ar diasporu.

Komentāri (128)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu