Rosina pārcelt Pareizticīgo baznīcas patriarha Kirila vizīti Latvijā (176)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Andris Bērziņš lūdzis Krievijas Pareizticīgas baznīcas galvu, patriarhu Kirilu nebraukt maijā uz Latviju, kā viņš to bija plānojis, un pārcelt vizīti uz vēlāk laiku, vēsta LTV raidījums «Panorāma». Valsts prezidenta pārstāve Līga Krapāne norādīja, ka vēstule Kirilam tiks nodota ceturtdien. Viņa pauda, ka šis ierosinājums nav atteikums, bet gan lūgums pārcelt to uz vēlāku laiku, visticamāk, rudeni.

Krapāne atzina, ka šī rosinājuma pamatā ir pēdējā mēneša notikumi Krimā un Ukrainā, kas saistīti ar Krievijas politiku.

Patriarham Kirilam ir īpaša loma valsts prezidenta protokolā.

Svinīgos pasākumos viņš Kremlī sēž līdzās prezidentam Vladimiram Putinam. Tāpat viņš regulāri dodas ārvalstu vizītēs un var nodot vēstījumus no Kremļa. Tas ir viens no veidiem, kā uztur dialogu ar valstīm, kuru pareizticīgo baznīca saistīta ar Maskavas patriarhātu, bet kurās Krievijas prezidents nav bijis valsts vizītēs.

Kirils izvairījies komentēt Ukrainas notikumus, taču nosodījis garīdzniekus, kas Kijevas Maidanā nostājās opozīcijas pusē. 2012.gada novembrī patriarhs Kirils paudis satraukumu par nepilsoņu likteni un neonacisma atdzimšanu Latvijā, kā arī izteicās par krievu valodu kā otru valsts valodu. Šāda statusa noteikšana, viņaprāt, vairotu Latvijas starptautisko prestižu.

Veicinot Krievijas pareizticīgo baznīcas lomu Ķīnā, Japānā un Taivānā, viņš paudis atbalstu austrumu cīņām kā jaunatnes audzināšanas līdzeklim, turklāt pats bijis arī līdzautors grāmatai par cīņas metodes «sambo» dibinātāju.

1990.gadu sākumā Kirilam pārmeta saistību ar Valsts Drošības aģentūru padomju gados. Atbilstoši neapstiprinātai informācijai viņa kodētais aģenta vārds bija «Mihailovs». Kirilam pārmesta arī dārga Šveices pulksteņa valkāšana. Uzreiz pēc tam pulkstenis pazudis no Kirila rokas un ticis retušēts arī patriarhāta mājaslapā internetā.

Par Kirila vizīti Latvijā tika ziņots 2013.gada decembrī, kad Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvis Kārlis Eihenbaums atzina, ka patriarha Kirila vizīte tika pārrunāta, ĀM valsts sekretāram Andrejam Pildegovičam tiekoties ar Latvijas Pareizticīgās baznīcas metropolītu Aleksandru.

Savukārt šogad Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs apliecināja jau izskanējušo informāciju, ka maija vidū Latviju apmeklēs Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils. Vizītes programma tika saskaņota, taču bija zināms, ka patriarham ir plānots tikties ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V) un Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V).

Komentāri (176)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu