Atbalsta kriminālsoda pastiprināšanu par pārkāpumiem būvniecībā (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas deputāti šodien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja Krimināllikuma grozījumu projektu, kas paredz soda pastiprināšanu par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, ja izraisīta divu vai vairāku cilvēku nāve.

Likumprojektu sagatavojusi Krimināltiesību politikas apakškomisija, un tas ir atbalstīts Juridiskajā komisijā, kura to iesniedza skatīšanai parlamentā.

Par celtņu, tiltu, ceļu pārvadu un citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā būs miruši divi vai vairāk cilvēku,

varētu piemērot brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem.

Iecerēts, ka tādā gadījumā varēs arī atņemt tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz desmit gadiem.

Pašlaik par celtņu, tiltu, ceļu pārvadu un citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tas izraisījis smagas sekas, var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem. Tagad iecerēts par attiecīgo pārkāpumu maksimālo sodu palielināt līdz pieciem gadiem. Šādā gadījumā varētu tikt paredzēta iespēja vainīgajam atņemt tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt amatu uz laiku līdz septiņiem gadiem.

Noteiks lielākus sodus par ražošanas drošības pārkāpumiem

Tāpat paredzēts noteikt lielākus sodus par ražošanas drošības un tehniskās disciplīnas noteikumu pārkāpšanu, ugunsdrošības un citu noteikumu pārkāpšanu.

Grozījumi sekmēs Krimināllikuma preventīvās funkcijas izpildi, mudinot ievērot ražošanas drošības un tehniskās disciplīnas, būvniecības un ugunsdrošības noteikumus un nepieļaut ātri uzliesmojošu vielu un priekšmetu, kā arī kodīgu vielu neatļautu pārsūtīšanu un ātri uzliesmojošu vielu un priekšmetu neatļautu pārvadāšanu gaisa kuģī, liecina likumprojektam pievienotā anotācija.

Grozījumi nodrošinās iespēju piemērot par izdarītajiem noziegumiem sodu, kas ir taisnīgs un samērīgs ar nodarījuma raksturu un ar to radīto kaitējumu, teikts Juridiskās komisijas iesniegtajā anotācijā.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins (V) iepriekš uzsvēra, ka likumprojekta izskatīšanas gaitā iecerētie grozījumi Krimināllikumā aptvers ne tikai būvniecības jomu, bet tiks revidēti arī citi panti, kas attiecas uz tādām darbībām, kur cilvēku nolaidības dēļ var iestāties smagas sekas. Grozījumi rosināti saistībā ar Zolitūdes traģēdiju un citām Latvijā notikušām nelaimēm ar mērķi noteikt samērīgus sodus, ja noziedzīgas nolaidības dēļ notikusi traģēdija, skaidroja politiķis.

Pamatpriekšlikumus rosinājis Judins, un tos papildinājusi Tieslietu ministrija. Likumprojekta izstrādē piedalījusies arī Ģenerālprokuratūra.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu