Latvijā ap 28 tūkstošiem jauniešu nemācās un nestrādā (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šobrīd Latvijā ap 28 tūkstošiem jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem nestrādā, nemācās un neapgūst arodu, piektdien Saeimas Eiropas lietu komisijā, kurā tika pārrunāta «Jauniešu garantijas» īstenošana Latvijā, sacīja Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

«Tomēr varbūt jaunietis konkrētajā brīdī ir starp darbu un skolu, vai darbu un skolu. Mēs zinām, kas strādā un kas ir reģistrēti NVA. Pārējais ir mūsu pieņēmums,» viņa sacīja.

Savukārt 74 tūkstoši no kopumā 236 tūkstošiem minētā vecuma jauniešu strādā.

Savukārt, citās valstīs statistika par jauniešu nodarbinātību netiekot veidota, jo nereti viņi pēc vispārējās vai profesionālās izglītības iegūšanas uzreiz nesāk studēt. «Piemēram, Anglijā un Īrijā ir pieņemts, ka jaunieši brauc apgūt dzīves pieredzi uz kādiem diviem trim gadiem. Latvijā varbūt ir vairāk pieņemts uzreiz iet uz augstskolu,» pauda Jaunzeme.

Šīs programmas mērķis ir mazināt jauniešu bezdarbu. Šogad Latvijā tam tērēs deviņus miljonus eiro. Jaunzeme paskaidroja, ka finansējuma sadalīšana sešiem gadiem saplānota vienmērīgi. «Bet mēs esam diezgan fleksibli finansējuma plānošanā. Mūsu finansēšanas sistēmā rindā nevienam nebūs jāstāv. Garantija paredz, ka četru mēnešu laikā jāsaņem pakalpojums, un to mēs nodrošināsim visiem, kas atnāks,» viņa sacīja.

Jauniešu bezdarba problēmai turpmākajos gados Eiropas Savienība (ES) pievērsīs pastiprinātu uzmanību. «Jauniešu garantijas» centrā ir 15 līdz 24 gadus veci reģistrētie bezdarbnieki. ES un valsts budžeta līdzfinansējumu saņems Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) un Valsts izglītības attīstības aģentūra. Latvija šogad plāno atbalstīt aptuveni 13 tūkstošus jauniešus bezdarbniekus. «Jauniešu garantija» darbosies laika posmā no 2014. līdz 2020.gadam.

Latvijā pašlaik reģistrējušies 9457 jaunieši bezdarbnieki, kas ir 9,7% no kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaita. Jauniešu bezdarbnieku kopskaitā 13,2% bija ilgstošie bezdarbnieki, 9,7% – personas pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, 3,5% personas ar invaliditāti.

Janvārī un februārī darbā iekārtojušies 1136 jaunieši bezdarbnieki, no kuriem 428 pēc kāda aktīvā pasākuma pabeigšanas, liecina NVA jaunākie dati.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu