Piecu mēnešu laikā jānojauc grausti Lāčplēša un Katoļu ielā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas sēdē šodien atbalstīti lēmumprojekti, kas graustu Katoļu ielā 12 un Lāčplēša ielā 112a īpašniekiem uzliks pienākumu piecu mēnešu laikā vidi degradējošās būves nojaukt, pretējā gadījumā to izdarīs pašvaldība.

Grausts Katoļu ielā 12, Latgales priekšpilsētā, ir pamesta divstāvu dzīvojamā ēka ar aizmūrētiem logiem, no būves jumta karājas zaļa celtniecības sieta driskas. Tehniskās apsekošanas gaitā konstatēts, ka vietām uz būves ārsienām ir vertikālas plaisas, kas liecina par pamatu sēšanos vai deformācijām. Pamati, tāpat kā sienas, ir pakļauti pastāvīgai nelabvēlīgu laikapstākļu iedarbībai un to nolietojums sasniedz 60%.

Būve atrodas netālu no Rīgas Svētā Franciska Romas katoļu baznīcas, «Klusā dārza» teritorijā. Speciālisti norāda, ka ēka ir avārijas stāvoklī, tā apdraud trešo personu veselību un dzīvību, tāpēc tā jādemontē.

Savukārt grausts Lāčplēša ielā 112a ir pussabrukusi divstāvu darbnīca - tā ir kopīpašums, kas pieder 37 dažādām fiziskām un juridiskām personām, tostarp vairākām bankām. Grausts atrodas līdzās Gogoļa un Lāčplēša ielas krustojumam, blakus gājēju ietvei.

No Lāčplēša ielas redzama astoņus metrus augsta, dzeltena siena ar aizsistiem logiem, bet no iekšpagalma puses redzams, ka būve ir cietusi ugunsgrēkā un faktiski ir sagruvusi - sabrucis gan jumts, gan starpstāvu pārsegums. Grausts atrodas netālu no Ebreju privātās vidusskolas, sabiedriskā transporta pieturvietas un automašīnu stāvvietas, tāpēc tas uzskatāms par bīstamu garāmgājēju drošībai.

Grausta īpašnieki jau 2012.gada nogalē paši pauduši gatavību bīstamo būvi nojaukt, taču to izdarīt traucē pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» kontakttīklu stiprinājums pie būves sienas. To pārvietot patvaļīgi nav iespējams, taču neauglīgas sarunas par šo tēmu ar «Rīgas satiksmi» turpinās joprojām.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejā šodien apstiprināts lēmuma projekts, kas paredz, ka grausta īpašniekiem divu nedēļu laikā no Rīgas domes lēmuma spēkā stāšanās dienas uz ietves būs jāizvieto gājējiem paredzēts pagaidu nožogojums ar jumtu, kā arī jāveic ēkas norobežošana, lai nodrošinātu tās nepieejamību, bet pati ēka jānojauc piecu mēnešu laikā.

Vienlaikus noteikts, ka sabiedriskā transporta kontakttīkla un ielu apgaismojuma atsaišu pārvietošanas izmaksas tiks segtas no pašvaldības rezerves fonda līdzekļiem atbilstoši Rīgas domes Īpašuma departamenta finansējuma pieprasījumiem, nepārsniedzot 35 000 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Gala lēmums par graustu Katoļu ielā 12 un Lāčplēša ielā 112a nojaukšanu vēl būs jāapstiprina Rīgas domes sēdē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu