IZM grozīs studiju un studējošo kreditēšanas noteikumus (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi grozījumus studiju un studējošo kreditēšanas noteikumos, kurus otrdien skatīs valdība, pavēstīja IZM pārstāve Edīte Olupe.

Grozījumi aktualizē kārtību, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu. Tie precizē kredīta apmēru, personu loku, kas var pretendēt uz kredīta saņemšanu, nosaka stingrākas prasības kredītu izsniegšanai un uzlabo kredīta dzēšanas nosacījumus pedagogiem.

Pašlaik noteikumi paredz precīzu kārtību un nosacījumus, lai saņemtu studiju vai studējošā kredītu, taču neparedz nekādas prasības attiecībā uz kredīta pieprasītāja iepriekš uzņemto kredītsaistību izpildi. Tā kā studiju un studējošo kredītu izsniegšana tiem, kam ir radušās problēmas atmaksāt iepriekš saņemtos kredītus, rada paaugstinātu risku gan kredītiestādei, gan valstij kā galvojuma sniedzējai, IZM rosina noteikumos iekļaut punktu, ka kredītiestāde ir tiesīga atteikt kredītu, ja kredīta pieprasītājam ir izveidojies kāda cita agrāk saņemta kredīta atmaksas parāds un kopējā parāda summa pārsniedz 142,29 eiro, bet kavējums pārsniedz 180 dienu.

Noteikumi vienkāršo kredītu piešķiršanu studijām ārvalstīs, nosakot, ka studiju kredītu piešķir komisija, izvērtējot par studijām noteikto maksu, un studējošo kredīta apmērs tiek noteikts, izvērtējot uzturēšanās izmaksas attiecīgajā valstī.

Lai uzlabotu pedagogu studiju kreditēšanas sistēmu, grozījumos paredzēts aktualizēt paātrinātas kredītu dzēšanas nosacījumus strādājošiem pedagogiem. Martā valdība jau apstiprināja grozījumus noteikumos par kārtību, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts no valsts budžeta līdzekļiem, nosakot, ka pedagogiem, kuru kredīta pamatsumma tika dzēsta 10 gadu laikā, kredīta dzēšanas laiks tiek saīsināts uz pieciem gadiem, par katru profesijā nostrādāto gadu pēc studiju beigšanas dzēšot 20 procentu no kopējās kredīta summas. Šīs izmaiņas paredzēts iestrādāt arī šajos noteikumos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu