Kas jāievēro, lai svētkos nesaindētos ar pārtiku? (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Iegādājoties pārtikas produktus svētku galdam, olas krāsošanai un saldumus bērnu iepriecināšanai, jābūt vērīgiem - jāseko līdzi informācijai preces marķējumā un jāpievērš uzmanība pārtikas produktu derīguma termiņam, atgādina Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

PVD atgādina, ka olu uzglabāšanas temperatūru un derīguma termiņu ražotājs norāda uz iepakojuma. Taču patērētājam ir tiesības atvērt iepakojumu un pārliecināties par olu izcelsmi. Cipars uz olas norāda dējējvistu turēšanas metodi (0 - bioloģiskā ražošana, 1 - brīvā turēšana, 2 - turēšana kūtī, 3 - turēšana sprostos). Ar burtiem olas marķējumā norāda valsts kodu, kurā olas ražotas (Latvijai tas būs LV). Tāpat uz olas redzams PVD piešķirtais putnu novietnes identifikācijas numurs (piemēram, 1234).

Atnesot mājās, olas var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai ārpus tā - istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt nemainīgai, jo temperatūras straujas svārstības varētu veicināt olu bojāšanos.

Krāsojot olas, PVD aicina izmantot vai nu jau ierastos augu valsts materiālus, piemēram, sīpolu mizas, vai arī veikalos nopērkamās Lieldienu olu krāsošanai paredzētās pārtikas krāsvielas. Krāsojot olas ar tām, jāievēro preces marķējumā norādītā krāsas lietošanas instrukcija.

Tāpat iepērkoties uzmanība jāpievērš tirdzniecības vietas tīrībai un apstākļiem, kādos tiek uzglabāti pārtikas produkti. Ja nav pārliecības, ka tirdzniecības vietā ir atbilstoši higiēnas apstākļi, un pārtikas produkti netiek uzglabāti atbilstošā temperatūrā, labāk doties uz kādu citu tirdzniecības vietu.

Jāatceras, ka ātri bojājošos produktus - gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, kā arī salātus un saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu un kulinārijas izstrādājumus gan veikalā, gan mājās jāuzglabā aukstumā no 0 °C līdz +6 °C, tā, lai nenotiek savstarpējais piesārņojums. Tāpat pārtikas produkti jāsargā no tiešiem saules stariem.

Par iespējamiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās var zvanīt uz PVD uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402 un informēt par tiem dienestu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu