Spriež par jauna cietuma būvēšanu Daugavpilī (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā nedēļā tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK) reģionālajā vizītē Daugavpilī tikās ar pilsētas domes deputātiem un sprieda par jaunā cietuma būvniecības iespējām pilsētā.

Kā informēja ministres preses sekretāre Inese Auniņa, tikšanās laikā ar Daugavpils domes deputātiem tika spriests par jaunā cietuma būvniecības iespējām pilsētā. Ņemot vērā, ka šajā reģionā sodu izcieš salīdzinoši daudz notiesāto, tostarp uz mūžu notiesātie, ka te ir ideāli apstākļi atbilstoša personāla sagatavošanai - Daugavpils Universitāte un Rēzeknes Augstskola -, kā arī ir veiksmīga tiesu un probācijas darbinieku sadarbība, ministre pamatoti norādīja, ka pastāv vairāki būtiski priekšnosacījumi tam, lai Daugavpils tiktu vērtēta kā pirmā vieta, kur būvēt jauno cietumu.

Savukārt tiekoties ar Latgales apgabaltiesas tiesu priekšsēdētājiem un Daugavpils tiesas tiesnešiem, tika pārrunāti aktuālie tiesu sistēmas jautājumi. Broka uzklausīja tiesnešu viedokli par reģiona tiesu nama izveides iniciatīvu, tās plusiem un mīnusiem. Ministre norādīja, ka jāturpina īstenot pārdomātas reformas tiesvedības procesu uzlabošanai, lai tiesas būtu pieejamas un tiesvedības termiņi - atbilstoši. Tiesneši dalījās pieredzē, cik veiksmīgi darbojas uzstādītas audio un video iekārtas, kas būtiski uzlabo tiesvedības ātrumu.

Ministre arī uzsvēra, ka nepieciešams iepazīties ar īstenotajām reformām Latvijas reģionos un pārrunāt tās ar tieslietu jomas darbiniekiem. Viens no tādiem jautājumiem ir videokonferenču izmantošana. Iepriekšējā vizītē Jēkabpilī tiesneši augstu novērtēja šo iespēju - tā ļauj izskatīt krimināllietas, apcietināto personu nopratinot videokonferences režīmā, tādējādi ievērojami ietaupot līdzekļus, kas saistīti ar konvojēšanas nodrošināšanu. Savukārt Daugavpils tiesas tiesneši norādīja, ka viņu prakse liecina - cilvēki uzstāj, ka vismaz lietas izskatīšanai pirmās instances tiesā vajadzētu notikt klātienē.

Ministre un tiesneši pārrunāja arī grozījumus Civilprocesa likumā, kas paredz tiesvedībā pieņemto lietu nodošanu citai tiesai ātrākas izskatīšanas nodrošināšanai. Latgales apgabaltiesu tiesu priekšsēdētāji līdzšinējo praksi visumā raksturoja pozitīvi, gan norādot uz nepieciešamību to vairāk attiecināt uz rakstveida procesiem, kā arī pārsūtīt lietas, kuru izskatīšanai atvēlētais termiņš ir ilgāks.

Broka arī norādīja, ka katram, kas uzskata, ka Latgales reģions atpaliek sava attīstībā, ir vērts uz turieni aizbraukt un pārliecināties par pretējo, un arī cilvēki ar lepnumu un aizrautību stāsta par savu darbu, savu pilsētu un tās rītdienu.

Jau ziņots, ka Tieslietu ministrija (TM) valsts budžetā paredzējusi 59 miljonus eiro jaunā cietuma izbūvei. Summā iekļautas projektēšanas un būvniecības izmaksas, šodien preses brīfingā norādīja Broka, gan neizslēdzot, ka cietuma kopējās izmaksas varētu būt mazākas par paredzēto summu, jo Latvija cietuma projektu būs aizguvusi no kaimiņvalsts Igaunijas, kura jau ir uzcēlusi divus Eiropas prasībām atbilstošus un modernizētus cietumus.

Pagaidām nav izvēlēta vieta, kur jaunais cietums atradīsies. Sākumā bija plānots to būvēt Olainē, taču Olaines teritorija ir attīstījusies tādā veidā, kas neļauj izpildīt jaunā cietuma būvniecībā izvirzītās prasības. Cietumam ir nepieciešami aptuveni 20 hektāri zemes, un Olainē pašreiz nav pieejams zemes gabals, kurš ļautu šādu projektu realizēt, sacīja tieslietu ministre.

Līdz ar to TM meklē jaunas alternatīvas, kura būs atbilstoša vieta, sadarbojoties ar pašvaldību, jaunā cietuma būvniecībai. Broka žurnālistiem atzina, ka viena no potenciālajām vietām ir Daugavpils, jo pašvaldība ir gatava piedāvāt konkrētu zemes gabalu un nodot to valstij bez atlīdzības.

    Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu