Zolitūdes veikala «Maxima» konstrukcijas brucināšana (49)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policijas eksperimenta galvenais mērķis ir iegūt zinātniskus datus, kurus izmantos eksperti galīgajā ekspertīzes slēdzienā, atzina Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Andrejs Grišins.

Īsi pirms pusnakts, kad baseini bija gandrīz piepildīti, kā ziņo LTV, jau vērojamas konstrukciju novirzes no normas, taču pagaidām viss ir bez izmaiņām. Eksperti saka, ka vēl nevar prognozēt, kad tiks sasniegts svara maksimums. Tāpat nav zināms, kāds smagums konstrukcijām bija jānotur pirms sabrukšanas traģēdijas dienā.

Eksperimenta vietā notiekošais tiek filmēts un arī citādi fiksēts, to turpinās darīt visu nakti. Pašlaik gan nav zināms, cik ilgi turpināsies eksperiments, jo līdz ēkas konstrukciju sabrukumam

var nākties gaidīt vēl trīs dienas.

Kontrolētajā jumtas sabrucināšanā paredzēts pārbaudīt «būvnieku piekopto noteiktu būvniecības kultūru». Šis eksperiments ir tikai viena no ekspertīžu sastāvdaļām.

Vēlāk policija arī plāno pārbaudīt jumta konstrukcijas ar uguni, izraisot un nodzēšot ugunsgrēku, jo ēkas būvniecības procesā bija izcēlies ugunsgrēks. Policija plāno pārbaudīt ugunsgrēka ietekmi un būvmateriālu izturību.

Tāpat policija plāno izņemt pierādījumus, kuri joprojām ir apglabāti zem trešā jumtas nogruvuma gruvešiem. Objektu policija pametīs maija beigās, kad to varēs nodot īpašniekiem.

Eksperiments ievelkas vēlā vakarā

Valsts policijas īstenotais izmeklēšanas eksperiments, kura laikā tiek slogotas Zolitūdē sagruvušā lielveikala konstrukciju kopnes, ievilcies vēlā vakarā.

Izmeklēšanas eksperimentā policija slogo sagruvušā lielveikala konstrukciju kopnes, veicot mērījumus, lai konstatētu izmaiņas kopņu nestspējā. Eksperimenta laikā ar ūdeni tiek piepildīts baseins, kas kā konstrukcija atrodas uz sabrukušās ēkas jumta. Ūdens padeve sākās plkst.17.59, ik pa brīdim pārtraucot ūdens padevi un nolasot datus no indikatoriem. Policija pieļauj, ka ūdens masa radīs labvēlīgus apstākļus konstrukciju sabrukšanai.

Tiešraide no notikuma vietas

Viss notiek pēc iepriekš izstrādāta scenārija

Eksperimentā noslēgusies pasīvās diagnostikas stadija, un sāksies aktīvās daļas pirmais posms. Tas izpaudīsies, kopnes nolaižot dažus centimetrus zemāk un ekspertiem turpinot testēt, kā uzvedīsies kopnes. Policijas darbinieks paredz, ka šī eksperimenta fāze varētu ilgt divas līdz trīs stundas.

Pēc kopņu nolaišanas zemāk ar ūdeni tiks piepildīts baseins, kas kā konstrukcija atrodas uz sabrukušās ēkas jumta. Policija prezumē, ka ūdens masa radīs labvēlīgus apstākļus konstrukciju sabrukšanai. Cik ilgu laiku prasīs konstrukcijas sabrukšana, Grišins nevarēja noteikt, norādot, ka steiga šajā eksperimentā nav policijas sabiedrotais, jo galvenais ir rezultāts.

Grišins rēķinās, ka

var notikt neparedzamais, un pagaidām policija ir gatava,

ka kopnes momentāni nepārlūzīs. Tāpat patlaban ekspertīzē tiek uzdoti jautājumi, vai slodzes ir aprēķinātas korekti, bet uz šo jautājumu atbildes vēl nav.

Ekspertīzes slēdziens būs, visticamāk, rudens otrajā pusē. Ekspertīzē tiks izmantoti dati no šodienas eksperimenta un dati no eksperimenta, kas būs saistīts ar būvkonstrukciju kontrolētu dedzināšanu un uguns nodzēšanu. Dedzināšana nepieciešama, lai pārliecinātos, vai pirms vairākiem gadiem būvniecības procesā notikušais ugunsgrēks ir radījis paliekošas sekas būvkonstrukcijā un, turpinot būvniecību, bija pienācīgi padomāts par bojājumu novēršanu.

«Nenoliedzami, tas varēja būt viens no sekmējošiem faktoriem, kas izraisīja traģēdiju. Tāpat

speciālisti pētīs betona izmaiņas,

kādas tam ir pēc uguns un ūdens ietekmes, un kā metāls mainījis savu ietekmi,» norādīja policijas pārstāvis un piebilda, ka ekspertīzē kopumā nozīmēts plašs jautājumu spektrs - sākot ar konstruēšanas detaļām un beidzot ar skrūvēm un šuvēm.

Šodienas eksperimenta mērķis ir iegūt zinātniskos datus, kurus pēc tam eksperti izmantos, sagatavojot galīgo ekspertīzes slēdzienu. «Tātad ekspertīze arī atbildēs jautājumu, vai projektēšana bija korekta, aprēķini bija korekti, vai dabā radītais būvobjekts ir tāds, kā projektētājs arī plānoja,» uzsvēra Grišins.

Traģēdija parādīja to, ka ir bijušas problēmas projektēšanā vai būvniecības procesā. «Šīs divas kopnes, kas tiks pārlauztas, ir analoģiskas tām, kuras pārlūza traģēdijas dienā,» piebilda Grišins.

Portālā «pietiek.com» šonedēļ parādījās informācija, ka būvfirmas «Re&Re» darbinieks īsi pēc Zolitūdes traģēdijas notikuma vietā gabalos sagriezis kādu īpaši aizdomīgu sabrukušās ēkas konstrukcijas daļu. Uz norādi, ka sabiedrībā nereti izskan spekulācijas par pierādījumu slēpšanu, Grišins atbildēja, ka policija izmeklēšanā ir diezgan atklāta un sniedzot sabiedrībai visu informāciju, kas nekaitē izmeklēšanai.

«Tas ir cilvēku vērtējums, kā viņi izvērtē mūsu pasniegto informāciju. Loģiski, ka nianses izmeklēšanas interesēs par iegūtiem pierādījumiem, tehniskajiem datiem mums nav tiesības paust, jo tas nākotnē varētu kaitēt iztiesāšanas procesā. Ja mēs runājam par bažām, ka ir pazuduši kaut kādi lietiskie pierādījumi, tad vēlētos apliecināt, ka bija kopne, kuru procesa virzītājs, piesaistot būvniekus «Re&Re», trešajā traģēdijas dienā sazāģēja. Mazākās daļas no kopnes ir aizvestas policijas pavadībā un šobrīd atrodas apsargātā angārā Nodrošinājuma valsts aģentūrā. Palikusī daļa no kopnes atrodas šeit (sagruvušajā lielveikalā). Nav nekāda pamata bažām, ka lietiskie pierādījumi pazuduši,» uzsvēra Grišins.

Šodienas eksperimentu veic Rīgas Tehniskās universitātes speciālisti.

Eksperiments piesaistījis vien nedaudzu žurnālistu uzmanību. Iedzīvotāji par speciālistu rosīšanos interesi neizrādīja.

Ņemot vērā, ka šobrīd nav zināma precīza kopņu nestspēja, ir grūti prognozēt, kad eksperiments noslēgsies, taču jāņem vērā, ka tas var ieilgt pat līdz trešdienai.

Pagājušā gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklājusi viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus un vainīgais sodu jau saņēmis.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis un ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers jau iepriekš paziņoja, ka pamatlietā aizdomās turētie varētu būt zināmi rudenī.

    Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu